Ταχύτερες επιστροφές φόρων και κεντρικούς συμψηφισμούς υπόσχεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων γλιτώνοντας τους φορολογούμενους από την αναμονή.

Ο πρώτος κεντρικός συμψηφισμός επιστροφών φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις με οφειλές ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου.

Με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στα συστήματα της φορολογικής διοίκησης δεν χρειάζεται οι φορολογούμενοι να ζητήσουν τον συμψηφισμό επιστροφών και οφειλών από την εφορία που ανήκουν καθώς αυτομάτως η ΑΑΔΕ εκκινεί τη σχετική διαδικασία.

Επίσης, φέτος για πρώτη φορά η ΑΑΔΕ θα αναζητήσει φορολογούμενους για να τους επιστρέψει χρήματα. Και αυτό, διότι πάνω από 60 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρου βρίσκονται στα ταμεία της φορολογικής διοίκησης, η οποία «αναζητά» 185.000 φορολογουμένους για να τους επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούνται.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στην ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα η εφορία να μην μπορεί να τους πληρώσει.

Για τη διευκόλυνση των επιστροφών φόρων γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση, σύμφωνα με το imerisia.gr.

Πώς θα γίνουν οι επιστροφές

Ο σχεδιασμός της φορολογικής διοίκησης προβλέπει:

Featured Image

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ/ΚΕΒΕΙΣ.
Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.
Σημειώνεται ότι μια σειρά επιδόματα που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων δεν συμψηφίζονται:

Επίδομα ρεύματος
Επίδομα ανεργίας.
Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
Επίδομα παιδιού.
Επίδομα γέννας.
Επίσης, στην περίπτωση που σε ζευγάρι ο σύζυγος λαμβάνει χρεωστικό εκκαθαριστικό και η σύζυγος πιστωτικό, δεν γίνεται συμψηφισμός.

Η πληρωμή του φόρου
Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση. Συγκεκριμένα ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση, δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Σε οκτώ άτοκες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Featured Image