Παρέμβαση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το σ/ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Λαμβάνω το λόγο για να ζητήσω εκ μέρους της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την απόσυρση του νομοσχεδίου και κατ’ ελάχιστο του κεφαλαίου του νομοσχεδίου που αφορά στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλία, μέσω της ίδρυσης μιας Ανώνυμης Εταιρείας για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας.
Ένα μοντέλο που όπως έχουν δηλώσει πολλά κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζεται να εφαρμόσει και σε όλη τη χώρα.
Θεωρούμε εξοργιστικό μετά από μία μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία, και ενώ οι φορείς και οι πολίτες περιμένουν από την κυβέρνηση και όλους μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους στηρίξουμε, να προσπαθούν τα κυβερνητικά στελέχη να φέρουν την ιδιωτική διαχείριση του νερού με κόστος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας.
Θεωρούμε απαράδεκτο ότι η κυβέρνηση επέλεξε να χρησιμοποιήσει την μεγάλη καταστροφή της Θεσσαλίας – η οποία θα ήταν μικρότερη εάν η ίδια κυβέρνηση είχε επιλέξει να υλοποιήσει το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής και το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας – ως δικαιολογία και ως ευκαιρία για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης υδάτων στη χώρα μας.
Ιδρύεται ένας οργανισμός που αφαιρεί αρμοδιότητες από την πολιτεία, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, από τους ΟΤΑ, καταργεί τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και θα λειτουργεί κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε διάταξης που αφορά το δημόσιο, τις εταιρείες του Δημοσίου και τα δημόσια έργα.
Υπήρξε προσχηματική διαβούλευση. Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση για λιγότερες από τις δύο εβδομάδες που απαιτεί ο Νόμος 4622/2019. Δύο εβδομάδες απαιτεί ο νόμος μόλις οκτώ μέρες ανάρτηση έκανε ο κ. Υπουργός. Και μάλιστα με ανάρτηση μεσάνυχτα Σαββάτου. Έτσι σέβεται ο κύριος Υπουργός τη διαβούλευση, έτσι σέβεται τους πολίτες της Θεσσαλίας και της χώρας; Οι κανόνες δικαίου πάνε περίπατο αν υπάρχουν άλλα σχέδια της κυβέρνησης!
Με ρυθμούς fast track με το που τελειώνει η περιορισμένη διαβούλευση, σε 16 ώρες το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή με 132 άρθρα. Κάνατε τη μισή διαβούλευση «για τα μάτια του κόσμου» εφόσον από το σύνολο των 556 σχολίων ενσωματώθηκαν ελάχιστα και ουδεμία τεκμηρίωση δόθηκε για τους λόγους που απορρίφθηκαν σημαντικές παρατηρήσεις φορέων.
Οι φορείς και οι πολίτες της Θεσσαλίας ανάρτησαν τη γνώμη τους για να μη τη λάβετε υπόψη; Είναι αυτός σεβασμός της δημοκρατίας και των αναγκών του τόπου;
Και μη μας πείτε ότι η δήθεν μεταρρύθμιση για τη Θεσσαλία έχει επιστημονική βάση.
Η παράλληλη διαβούλευση για τη μελέτη της Ολλανδικής εταιρείας για το Master Plan της Θεσσαλίας που προτείνει αυτή τη μεταρρύθμιση καταρχάς ακόμη «τρέχει» στο open.gov μέχρι αύριο 19/4. Πως γίνεται να είναι η μελέτη σε διαβούλευση και εσείς να νομοθετείτε τμήμα της;
Και θυμίζω ότι περιμένουμε τη συζήτηση στη Βουλή για το Master Plan της Θεσσαλίας, πάνω από ένα μήνα. Δύο φορές υποβάλλαμε γραπτό αίτημα, αλλά το αγνοήσατε, με ευθύνη και του Προεδρείου της Βουλής.
Για να γίνει κατανοητό πόσο σας ενδιαφέρει η αποκατάσταση της Θεσσαλίας αλλά και πόση σημασία δίνεται στη Βουλή!
Αυτό που φαίνεται όμως είναι ότι περιφρονείτε την κοινωνία της Θεσσαλίας. Κροκοδείλια τα δάκρυα για την καταστροφή, για την οποία ευθύνεστε σε μεγάλο βαθμό!
Αγνοείτε όμως και άλλους δικούς σας νόμους π.χ. το Ν. 5013/2023, για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Από την συνάντηση που είχαμε χθες με την ΚΕΔΕ μάθαμε ότι σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης στο Υπουργείο Εσωτερικών για να συζητήσετε με την ΚΕΔΕ και ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου.
Παραβιάζετε και αυτόν το δικό σας νόμο. Επιτελικό κράτος για τα μάτια του κόσμου!
Υπάρχουν όμως και σοβαρές επιφυλάξεις για την συνταγματικότητα των διατάξεων. Προχωράτε σε νομοθέτηση μίας ρύθμισης που θα μπλέξει την πολιτεία σε ατέρμονες προσφυγές και δεν θα εφαρμοστεί, αλλά κάποιοι επιτήδειοι θα βολευτούν.
Υπάρχουν ερωτήματα αντισυνταγματικότητας καταρχάς για τη νομική μορφή του νέου Οργανισμού (Ανώνυμη Εταιρεία), ο οποίος προβλέπεται να ασκεί δημόσια εξουσία και να διαχειρίζεται τους υδατικούς πόρους της Θεσσαλίας και να λειτουργεί με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας, κατά παρέκκλιση διατάξεων που διέπουν οργανισμούς του Δημοσίου, ακολουθώντας την πρόταση της ολλανδικής μελέτης. Δηλαδή υπάρχει φωτογραφική νομοθέτηση η οποία προκύπτει από μία μελέτη η οποία χρηματοδοτήθηκε με σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, αδιαφανώς από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών χωρίς επιστημονικά δεδομένα.
Η νομοθέτηση αυτή έρχεται σε αντίθεση και με τις πρόσφατες αποφάσεις και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Συνταγματικό θέμα υπάρχει και με την υποχρεωτική μεταφορά του προσωπικού δημοσίων υπηρεσιών σε μια ανώνυμη εταιρεία που θα λειτουργεί με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη εταιρεία θα εφαρμόζει τιμολογιακή πολιτική αναλόγως και των λειτουργικών της δαπανών! Στο σχετικό τεύχος της μελέτης της Ολλανδικής εταιρείας, που νομοθετεί η κυβέρνηση σήμερα υπάρχει μέχρι και ειδική πρόβλεψη για τους χρυσούς μισθούς των διευθυντών της και των συμβούλων. Αυτούς τους χρυσούς μισθούς θα πληρώσουν οι πολίτες της Θεσσαλίας κατά παρέκκλιση κάθε νομοθεσίας για το δημόσιο.
Εμείς όμως ζητάμε να σταματήσει η συζήτηση αυτή σήμερα. Αγνοείτε και την Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία έχει εκφράσει την αντίθεσή της για τους σχεδιασμούς σας.
Είναι βαθύτατα προσβλητικό για τους ανθρώπους που επλήγησαν και για όλη τη Θεσσαλία το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντί να στηρίξει τη Θεσσαλία κατάστρωνε σχέδιο «αξιοποίησης της καταστροφής» ως ευκαιρία για να προχωρήσει η σταδιακή παραχώρηση ενός δημόσιου αγαθού σε ιδιώτες.
Και αυτό αποτελεί προπομπό για αυτό που θα ακολουθήσει στην υπόλοιπη Ελλάδα και πρέπει να αποσυρθεί. Και δεν αναφέρομαι σε πλείστες άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου που είναι και αντιπεριβαλλοντικές και αντιαυτοδιοικητικές όπως διατάξεις που αντιτίθενται στην πράσινη μετάβαση, στην ενεργειακή δημοκρατία στους κανόνες χωροταξίας, στους πόρους της αυτοδιοίκησης.
Οφείλουμε όλοι να ακούσουμε τις ανάγκες και τις αγωνίες των ανθρώπων της Θεσσαλίας.
Οφείλουμε να σεβαστούμε τους νόμους, το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Και η οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή της κοινωνίας της Θεσσαλίας.
Αιτούμαστε λοιπόν ως κοινοβουλευτική ομάδα την απόσυρση του νομοσχεδίου, και καλούμε και όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες να πάρουν θέση.