You are currently viewing Ευλογιά: Οι λόγοι που δεν θα προβεί σε εμβολιασμό το ΥπΑΑΤ, τι γίνεται με αποζημιώσεις

Ευλογιά: Οι λόγοι που δεν θα προβεί σε εμβολιασμό το ΥπΑΑΤ, τι γίνεται με αποζημιώσεις

Τους λόγους για τους οποίους το ΥπΑΑΤ δεν προτίθεται να προβεί σε εμβολιασμό, ως μέρος της στρατηγικής αντιμετώπισης της επιζωοτίας της ευλογιάς, εκθέτει, εγγράφως στη βουλή ο ΥφΑΑΤ Χρήστος Κέλλας.

Σχετικά με την Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Α. Μεϊκόπουλος, σας πληροφορούμε τα εξής, απαντά εγγράφως στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας:

“Όσον αφορά στον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων, το ΥΠΑΑΤ δεν προτίθεται να προβεί σε εμβολιασμό, ως μέρος της στρατηγικής αντιμετώπισης της επιζωοτίας της Ευλογιάς, για τους εξής λόγους:

  • Θα υπάρξουν περιορισμοί στις εξαγωγές για τα προϊόντα των προβάτων (π.χ. ζωντανά ζώα, κρέας, γάλα, μαλλί), κυρίως από Τρίτες Χώρες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την εισαγωγή προϊόντων από χώρες με εστίες Ευλογιάς ή που εφαρμόζουν τον εμβολιασμό και δεν αποδέχονται την αρχή της περιφερειοποίησης (όπως συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
  • Η απώλεια του καθεστώτος της χώρας (ελεύθερη από Ευλογιά) δεν είναι προσωρινή και για την επαναφορά του απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η χώρα θα πρέπει να αποδείξει με εντατική επιτήρηση ότι δεν κυκλοφορούν αντισώματα του ιού στην επικράτειά της.
  • Τα διαθέσιμα εμβόλια για την Ευλογιά δεν είναι ιχνηθετικά και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διαγνωστική δοκιμή DIVA (Differentiating Infected from Vaccinated Animals). Συνεπώς, όταν πραγματοποιούνται ορολογικές δοκιμές, δεν είναι δυνατή η διαφοροποίηση των ζώων που έχουν νοσήσει από αυτά που έχουν εμβολιαστεί.
  • Ο εμβολιασμός δεν συνεπάγεται παύση όλων των υπόλοιπων ενεργειών. Παράλληλα με τον εμβολιασμό, θα πρέπει να εφαρμόζονται καιτα μέτρα για την εκρίζωση του νοσήματος που θεωρείται
    ο κατ’ επιλογή τρόπος απαλλαγής από τη νόσο (θανατώσεις, υγειονομική ταφή ζώων, καθαρισμοίαπολυμάνσεις, συστηματική επιτήρηση στις Ζώνες Προστασίας και Επιτήρησης, δειγματοληψίες και εργαστηριακές εξετάσεις, περιορισμοί στην κίνηση των ζώων κ.λπ.).
  • Προκειμένου να θεωρηθεί επιτυχής ο εμβολιασμός, θα πρέπει να εμβολιαστείτουλάχιστον το 75% του πληθυσμού αιγοπροβάτων που έχει επιλεγεί για εμβολιασμό, το οποίο θα απαιτήσει επιπλέον ανθρώπινους πόρους”

Για τις αποζημιώσεις

“Όσον αφορά στην καταβολή αποζημιώσεων για τη στήριξη των πληγέντων από την Ευλογιά των Αιγοπροβάτων κτηνοτρόφων, σημειώνεται ότι, σε εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 59322/26923/05.03.2025 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με τίτλο: «Έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας για το έτος 2025» (Β΄1011/5-3-2025), η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του ΥΠΑΑΤ έχει προβεί στην έγκριση διάθεσης και κατανομής των αναγκαίων πιστώσεων, σύμφωνα με τα αιτήματα πληρωμής που υποβλήθηκαν από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων”, ανέφερε σχετικά με τις αποζημιώσεις.

Δείτε εδώ όλη την απάντηση

Newsroom Agronewsbomb