Ολοένα και περισσότεροι αγρότες στρέφονται στις ελεγχόμενες υπό κάλυψη καλλιέργειες, όπου η Skytop καινοτομεί με σύγχρονες τεχνολογίες από το Ισραήλ, που φέρνουν μεγάλα οφέλη για τους παραγωγούς.
Εμείς μιλήσαμε και ζητήσαμε τη γνώμη των καθ’ ύλην αρμόδιων να μιλήσουν για το θέμα αυτό, των παραγωγών δηλαδή που τα εγκατέστησαν και χρησιμοποιούν τα διχτυοκήπια Skytop.
Εξασφαλίζουν καλύτερες αποδόσεις
Ο Βύρωνας Κωστόπουλος, παραγωγός και γεωπόνος από το Μακρυχώρι Λάρισας μας είπε τα εξής σε σχέση με τα διχτυοκήπια της Skytop: “έχουμε εγκαταστήσει διχτυοκήπιο σε 7 στρέμματα γης και καλλιεργούμε ως επί το πλείστον ντομάτα αναρριχώμενη. Συνήθως βάζουμε από τον Αύγουστο για να έχουμε αργότερα προϊόν, το φθινόπωρο. Το καλό με τα διχτυοκήπια είναι ότι μας δίνουν τη δυνατότητα να παράξουμε πιο ποιοτικό προϊόν, καθώς παρέχουν σκίαση. Είμαστε απαλλαγμένοι από έντομα και ασθένειες, μειώνουμε το κόστος παραγωγής και τα ψεκάσματα και έχουμε και κατά κάποιο τρόπο πιο οικολογικό προϊόν. Γενικά εμείς έχουμε πολύ καλές αποδόσεις”.
Ελαχιστοποίηση εχθρών, πιο δυνατά φυτά
Μια σύγχρονη μονάδα συνολικής επιφάνειας 15 στρεμμάτων έχει φτιάξει τα τελευταία χρόνια στον Ασπρόπυργο, μια συνεχώς αναπτυσσόμενη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής, ο κ. Ισίδωρος Σπυρίδων, που έχει φυτώριο με σπορόφυτα. Έχει εξασφαλίσει και λειτουργεί μέσα σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον και γενικά η εντύπωση που αποκομίζει κανείς μόλις βρεθεί στο φυτώριο είναι η… τάξη. Μια τάξη που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού και στις εγκαταστάσεις της αγροτικής αυτής επιχείρησης, που περιλαμβάνουν κτήματα 10 στρεμμάτων, με υδροπονική καλλιέργεια, χώρο θερμοκηπίου, γραφειακούς χώρους, ψυγείο, εργαστήριο, αλλά και τελευταία διχτυοκήπια. “Φέτος ολοκληρώσαμε την εγκατάσταση ενός διχτυοκηπίου στις εγκαταστάσεις μας, συνολικής επιφάνειας 4 στρεμμάτων, με σκοπό να βελτιώσουμε τόσο τις αποδόσεις μας, όσο και την φυτοϋγεία μας”, αναφέρει ο έμπειρος αγρότης και συνεχίζει: “αποφασίσαμε να επενδύσουμε στη νέα αυτή τεχνολογία της εταιρείας Skytop και οι πρώτες εντυπώσεις, οφείλω να ομολογήσω, ότι είναι άριστες και ίσως ξεπερνούν τις αρχικές μας προσδοκίες, καθώς και το κόστος κατασκευής και εγκατάστασης είναι προσιτό, αλλά και τα οφέλη πολύ περισσότερα”, μας είπε.
“Στο διχτυοκήπιο βάζουμε όλων των ειδών τα κηπευτικά μας προϊόντα, αφού περάσουν πρώτα τις διαδικασίες να τοποθετηθούν σε δίσκους, να μπουν για ένα διάστημα στο θερμοκήπιο, στο ψυγείο, στις λεκάνες της υδροπονίας”, τόνισε ο κ. Ισίδωρος Σπυρίδων.
Από την πλευρά της η κα Χαρά Μπεναρδή, η μία εκ των δυο γεωπόνων της επιχείρησης (η δεύτερη είναι η κα Μαρία Πλαταρά) σημειώνει μιλώντας στο Agronewsbomb: “εμείς παρακολουθούμε όλες τις τάσεις της αγοράς και ανάλογα τι ζητούν οι πελάτες μας κινούμαστε. Μεγάλη ζήτηση έχουν οι σαλάτες, πράσινες και κόκκινες, σγουρές και μη λόγω των προτύπων στην εστίαση. Όσον αφορά στα διχτυοκήπια, μπορώ να πω, ότι εξασφαλίζουν άριστες συνθήκες για τα φυτά, καθώς τα προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες, ελαχιστοποιούν τους κινδύνους από έντομα ή ασθένειες, έχοντας πολύ καλό αερισμό. Θεωρώ ότι τα οφέλη από τα διχτυοκήπια είναι και παραπάνω από όσα περιγράφονται στις προδιαγραφές, ενώ είναι βασικό ότι προστατεύουν τα φυτά από τα καψίματα του ήλιου”.
Tο κυριότερο είναι πως πρόκειται για τον μοναδικό τύπο που έχει έγκριση τύπου από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ επιδοτείται από τα σχέδια βελτίωσης και τον Αναπτυξιακό.
Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τα διχτυοκήπια της Skytop, μπορείτε να επισκεφτείτε τον διαδικτυακό ιστότοπο της εταιρείας www.skytop.gr
Newsroom Agronewsbomb