Επιστολή Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς.

Από: ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Προς: 1)Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε

2) Γεώργιο Ντασιώτη, Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας

Ημερομηνία: 2/10/2024

ΘΕΜΑ: Εξαίρεση της Περιοχής της Βοιωτίας από όρους ελάχιστων στρεμματικών αποδόσεων στις καλλιέργειες Βάμβακος, Αραβοσίτου κλπ. για την χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ εκτιμώντας την κατάσταση του τρέχουσας καλλιεργητικής – συγκομιστικής περιόδου, και επικοινωνώντας καθημερινά με τα εγγεγραμμένα μέλη του, διαπίστωσε ότι, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών την περασμένη καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, η οποία οδήγησε στην μη ορθή άρδευση του μεγαλύτερου μέρους της Βοιωτίας στις περισσότερες ποτιστικές καλλιέργειες, επηρεάστηκαν δυσμενώς οι παραγωγές των αγροτικών προϊόντων,όπως του βαμβακιού, του αραβοσίτου, του τριφυλλιού, της βιομηχανικής ντομάτας, κλπ. Από ότι φαίνεται από την συγκομιδή τους, και σε συνδυασμό με τους προκαθορισμένους κρατικούς ελέγχους, οι καλλιεργητές της Βοιωτίας θα οδηγηθούν στην απώλεια των ειδικών ενισχύσεων – συνδεδεμένων ενισχύσεων, αφού δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν τα ελάχιστα όρια αποδόσεων των στρεμματικών ενισχύσεων. Κατά συνέπεια, αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στο αγροτικό εισόδημα, αλλά και στην γενικότερη οικονομία της Βοιωτίας. Η απεικόνιση δε της τρέχουσας κατάστασης, άρχισε να διαφαίνεται ήδη από νωρίς το καλοκαίρι, όταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και οι Δήμοι Ορχομενού και Αλιάρτου-Θεσπιέων, κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω λειψυδρίας, στις ευρύτερες περιοχές τους.

Featured Image

Συνυπολογίζοντας το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που απέτρεπαν τις προσπάθειες των καλλιεργητών για ορθότερη καλλιέργεια, ζητούμε την εφαρμογή της παρέκκλισης που προβλέπει ο κανονισμός του άρθρου 3 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/2116 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 2ας Δεκεμβρίου 2021 και της υπ’ αρ. 472/158760/25-5-2023 (Β’ 3523), για τις περιπτώσεις:

α) σοβαρή φυσική καταστροφή ή σοβαρό καιρικό φαινόμενο που πλήττει βαριά την εκμετάλλευση.

γ) επιζωοτία, εκδήλωση φυτικών ασθενειών ή παρουσία επιβλαβούς για τα φυτά οργανισμού που πλήττει ένα μέρος ή το σύνολο
και την εξαίρεση της Βοιωτίας από την εφαρμογή των όρων επιλεξιμότητας στις εν λόγω καλλιέργειες, για την χορήγηση των ειδικών συνδεδεμένων ενισχύσεων που αφορούν το καλλιεργητικό έτος 2024.

Ο Πρόεδρος​​​​​​​​

Κεφαλάς Σάββας​​​​​​​
​​​​
Ο Γραμματέας

Αλεξίου Λουκάς

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image