“Κρανίου τόπο” θυμίζουν οι καλλιέργειες σε χωριά της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου, μετά το χθεσινό καταστροφικό χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού που έπεσε και προκάλεσε ολοκληρωτική ζημιά σε πολλές καλλιέργειες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των κλιμακίων του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκαν την Στέρνα, την Καβύλη και άλλα χωριά της περιοχής Ορεστιάδας, μαζί με τους Εβρίτες Αντιπεριφερειάρχες Έβρου Βαγγέλη Πουλιλιό, Υποδομών Κώστα Βενετίδη και Παιδείας Στέλιο Κατσογριδάκη, δείχνουν ότι υπάρχει καταστροφή ακόμα και 100% σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, ηλίανθου, αλλά και αθέριστων σιτηρών, έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί, λες και τις… γάζωσε κάποιος με πολυβόλο. Οι εικόνες που δημοσίευσε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών “Η ΕΝΩΣΗ” Ορεστιάδας Λάμπρος Κουμπρίδης, είναι χαρακτηριστικές.

Την στιγμή που όσοι πρόλαβαν και αλώνισαν τα σιτηρά, είδαν με χαρά την στρεμματική απόδοση να είναι πολύ υψηλό και την ποιότητα του σκληρού και μαλακού σιταριού από τις καλύτερες εδώ και χρόνια, όσοι δεν είχαν προλάβει να κάνουν συγκομιδή αντίκρυσαν ένα αποκρουστικό θέαμα, σύμφωνα με το evros-news.gr.

Featured Image

Οι αγρότες των περιοχών που “έπιασε” το χαλάζι και συγκεκριμένα των χωριών της Ορεστιάδας Αμπελάκια, Μικρή και Μεγάλη Δοξιπάρα, Χελιδόνα, Στέρνα, Παταγή, Κέραμος, Ρύζια, Βάλτος, Βύσσα, Νεοχώρι, Σάκκος, Καστανιές, αλλά και του Διδυμοτείχου κυρίως στην βόρεια πλευρά του Ερυθροποτάμου και συγκεκριμένα σε Ελαφοχώρι, Δόξα, Μεταξάδες, Αλεποχώρι, Δάφνη, Χιονάδες, Ποιμενικό, είναι σε απόγνωση.

Όπως ενημέρωσε ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ Δημήτρης Πανταζής, από τη Δευτέρα 2ο κλιμάκιο θα περιοδεύσει όλα τα χωριά που επλήγησαν ώστε να αρχίσει η υποβολή των δηλώσεων ζημίας από τους ενδιαφερόμενους, η οποία θ διαρκέσει 15 ημέρες.

Ότι και αν γίνει όμως, οι όποιες αποζημιώσεις σίγουρα δεν μπορούν να αναπληρώσουν την παραγωγή κα τα χρήματα που θα έπαιρναν οι αγρότες απ’ τις καλλιέργειες που υπέστησαν την ολοκληρωτική καταστροφή από το χαλάζι.

Featured Image