Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις, οι πληρωμές στους αγρότες και κτηνοτρόφους για το 2023 αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η ανησυχία για τυχόν καθυστερήσεις στις πληρωμές δεν φαίνεται να εδράζεται σε πραγματική βάση.

Η ανάγκη για εξόφληση των ενισχύσεων είναι επιτακτική, καθώς οι κανονισμοί από τις Βρυξέλλες απαιτούν την εξόφληση μέχρι τις 30 Ιουνίου, ώστε να αποφευχθούν πιθανά πρόστιμα για τη χώρα μας.

Οι ενισχύσεις που εκκρεμούν αφορούν:

Συνδεδεμένες ενισχύσεις: Από τα 245 εκατ. ευρώ, απομένουν να καταβληθούν 54 εκατ. ευρώ, τα οποία θεωρούνται σχετικά εύκολα στην εκκαθάριση και αναμένεται να προηγηθούν στις πληρωμές.

Βασική ενίσχυση: Από τα 829,5 εκατ. ευρώ, δεν έχουν καταβληθεί περίπου 64 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση εδώ είναι πιο δύσκολη λόγω των βοσκότοπων και των ενισχύσεων που συνδέονται με αυτές τις εκτάσεις.

Featured Image

Αναδιανεμητική ενίσχυση: Από τα 174 εκατ. ευρώ, απομένουν 9 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να καταβληθούν την επόμενη εβδομάδα.

Νεαροί αγρότες: Από τα 27,6 εκατ. ευρώ, απομένουν 3,2 εκατ. ευρώ, που πιθανώς θα πληρωθούν σε αυτή την πληρωμή.

Eco-schemes: Από τον προϋπολογισμό των 426,4 εκατ. ευρώ, εκκρεμούν περίπου 33,3 εκατ. ευρώ, με την πληρωμή να εξαρτάται από την ολοκλήρωση των ενστάσεων.

Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης: Εκκρεμούν περίπου 70 εκατ. ευρώ για τα βιολογικά προγράμματα, με τη δημοσίευση αποφάσεων για τη διάθεση πίστωσης ποσού περίπου 80 εκατ. ευρώ, αλλά και την εντολή πληρωμής που δημοσίευσε το Agronewsbomb χθες, να εγγυάται την πληρωμή.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image