“Έρχομαι και στο επιμέρους ζήτημα της ειδικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς”, απάντησε ο κ. Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Οικονομικών σε σχετική ερώτηση Συντυχάκη με θέμα: «Για το κόκκινο δάνειο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαρού στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα».

“Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο με δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης μέρους ή του συνόλου του χαρτοφυλακίου σε φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα. Μέσω του πλαισίου αυτού θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης του επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται διαγραφή τόκων, η απομείωση του δανείου, η αναχρηματοδότηση του δανείου, αλλά και η μερική ή ολική διαγραφή αυτού. Επιπλέον θα δίνεται δυνατότητα στον ενιαίο ειδικό εκκαθαριστή να μπορεί να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μία περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.

Επίσης, θα ρυθμίζεται το ειδικότερο ζήτημα των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι αγροτών ή αγροτικών συνεταιρισμών, θα εισαχθεί η δυνατότητα της Τραπέζης της Ελλάδος να ορίζει συγκεκριμένους στόχους -ανακτήσεις, έξοδα- αλλά και συγκεκριμένου τρόπου διαχείρισης του χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδίου που καταρτίζεται.

Αυτό είναι το πλαίσιο της πρωτοβουλίας που πιθανότατα θα καταλαμβάνει και την ειδική περίπτωση που αναφέρεται στην ερώτηση εσείς και θα αναπτυχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να εφαρμοστεί το νέο έτος.

Από πλευράς μας θα ανταποκριθούμε στις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά πάντοτε με προσοχή και υπευθυνότητα και σύμφωνα με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε μάθει από τα παθήματα της προηγούμενης δεκαετίας και θα συνεχίσουμε να προχωρούμε με ταχύτητα, με ορθολογισμό, με πραγματική κοινωνική ευαισθησία και αντίστοιχη κοινωνική αποτελεσματικότητα προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας”, κατέληξε ο κ. Δήμας, περιγράφοντας πώς θα λειτουργήσει το νέο “εργαλείο” που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Συνεχίζουμε τώρα με την τρίτη με αριθμό 173/11-11-2024 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου της Κ.Ο. «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ» κ. Εμμανουήλ Συντυχάκη προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα: «Για το κόκκινο δάνειο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαρού στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα».

Κύριε Συντυχάκη, έχετε τον λόγο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, την ώρα που η Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζουν ως διέξοδο στα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών τα διάφορα συλλογικά σχήματα, όπως ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς και άλλα σχήματα, οι νόμοι της αγοράς είναι πραγματικά αδυσώπητοι, οδηγώντας τα σχήματα αυτά να λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες, σαν να μην έχουν καμία διαφορά από τις άλλες επιχειρήσεις, ενώ, αν δεν μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια, οδεύουν προς την καταστροφή με βαρύτατες συνέπειες ακόμα και για τους αγρότες, δηλαδή τα απλά μέλη τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου αδιεξόδου είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαρού στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος ξεκίνησε πριν από ογδόντα χρόνια ως ένωση αγροτών βέβαια τότε και σήμερα βρίσκεται εγκλωβισμένος λόγω χρεών στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα με αρνητικές συνέπειες για τους αγρότες της περιοχής, μέλη του δηλαδή που αντιμετωπίζουν, με βάση τους όρους του δανείου, τον κίνδυνο κατασχέσεων των περιουσιακών τους στοιχείων.

Το συνολικό χρέος βέβαια του συνεταιρισμού Ζαρού αγγίζει τα 2.800.000 ευρώ. Μιλάμε για έναν από τους πιο δυναμικούς συνεταιρισμούς με εκατοντάδες μέλη. Μάλιστα έκανε το πρώτο ελαιουργείο στην ευρύτερη περιοχή, με αποθήκες για λιπάσματα, έχει δραστηριότητες στη συλλογή και εμπορία ελαιολάδου, σταφυλιών, σταφίδας, αγροτικών εφοδίων, γεωπόνο. Από τον Απρίλη μάλιστα του 2022 ως σήμερα φιλοξενεί στο κτήριο του συνεταιρισμού το Αγροτικό Ιατρείο Ζαρού, λόγω κατασκευής του νέου, που κι αυτό βέβαια έχει μείνει στα χαρτιά.

Την ίδια ώρα βέβαια που οι συνεταιρισμένοι αγρότες του Ζαρού υπόκεινται αβοήθητοι τις συνέπειες της υπερχρέωσης του συνεταιρισμού και έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, η δική σας Κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας, και το ελληνικό κράτος χωρίς κανένα δισταγμό προχώρησαν στη διάσωση-συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Attica Bank με τη συνεισφορά κρατικού χρήματος ύψους 423 εκατομμυρίων, επιπλέον των 20 δισεκατομμυρίων που θα ξεκοκαλίσουν όλες μαζί οι τράπεζες μέσω των εγγυήσεων που λαμβάνουν από τα προγράμματα «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Και για να θυμηθούμε για το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ», το οποίο έχει φέρει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έχει ψηφιστεί τρεις και τέσσερις φορές εδώ στο ελληνικό Κοινοβούλιο, προβλέπει ακριβώς τη μεταφορά των «κόκκινων» δανείων των λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών σε εταιρείες διαχείρισης, διαδικασία που το κράτος εγγυάται για λογαριασμό των τραπεζών δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος. Μέχρι τώρα από την έναρξη του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ, από το 2019 δηλαδή, το δημόσιο έχει χορηγήσει εγγυήσεις κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Δεδομένου λοιπόν του πακτωλού που κατευθύνεται προς τις τράπεζες, μόνο ως δίκαιο μπορεί να χαρακτηριστεί το αίτημα των αγροτών του Ζαρού για κούρεμα των χρεών του συνεταιρισμού προς την Παγκρήτια Τράπεζα, να μη γίνει καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμός περιουσίας τόσο του συνεταιρισμού όσο και των μελών του, καθώς και να υπάρξουν διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του υπολοίπου του δανείου.

Εδώ και χρόνια είναι τα ΑΦΜ του συνεταιρισμού, του Προέδρου, των δεκατριών μελών και των κληρονόμων τους μπλοκαρισμένα -ένας έχει πεθάνει βέβαια-, και προχώρησε ο πλειστηριασμός του παλαιού ακινήτου που είναι στον οικισμό για 520.000 ευρώ. Το δικαστήριο ακύρωσε μάλιστα πέρυσι τον πλειστηριασμό επειδή ήταν χαμηλή τιμή και ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, σας ρωτάμε, κύριε Υπουργέ, πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση στο αίτημα για κούρεμα και ευνοϊκή ρύθμιση του υπολοίπου του τραπεζικού δανείου του συνεταιρισμού Ζαρού προς την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Κλείνοντας να πω ότι το ερώτημα αυτό το επαναφέρουμε, διότι από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια των συνεταιρισμών, αλλά και την απάντηση που έδωσε ο κ. Τσιάρας σε ερώτηση του κόμματός μας στις 16/10/2024 για το συγκεκριμένο συνεταιρισμό, γίνεται φανερό ότι αποκλείεται η πιθανότητα ελάφρυνσης της συγκεκριμένης μη εξυπηρετούμενης οφειλής, καθώς οι εξαγγελίες αυτές περιορίζουν το ενδεχόμενο παροχής ορισμένων διευκολύνσεων μόνο στα δάνεια της πρώην ΑΤΕ που έχουν πλέον περάσει στην PQH.
Και λέω «το ενδεχόμενο» διότι αυτές οι εξαγγελίες κατά τη γνώμη μας είναι μια σκέτη κοροϊδία. Θα το εξηγήσω όμως αυτό στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Κι εμείς ευχαριστούμε.

Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, όπως ξέρετε, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε το 2019 μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, όχι μόνο για τα εθνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια ως αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε.

Θέτοντας αμέσως το ζήτημα σε προτεραιότητα, υιοθετήσαμε μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως είναι οι έξι γνωστοί νόμοι: ο ν.4738 του 2020, ο ν.4818 του 2021, ο ν.4912 του 2022, ο ν.5024 του 2023, ο ν.5043 του 2023 και ο ν.5072 του 2023. Αλλά και ειδικά μετά τις εκλογές του 2023, η Κυβέρνηση με τη στήριξη της Βουλής ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το σχετικό οπλοστάσιό της με διάφορες επιπλέον πρωτοβουλίες. Επιβλήθηκαν νέες υποχρεώσεις στους servicers, ενισχύθηκε ο εξωδικαστικός μηχανισμός, διευρύνθηκε, όπως είπα και πριν, η περίμετρός του προς όφελος όλων και κυρίως των ευάλωτων συμπολιτών μας, έγινε υποχρεωτικός και ευνοϊκότερος για τα άτομα με αναπηρία.

Γι’ αυτό και μετά τις εκλογές του 2023 παρατηρούμε πολύ μεγαλύτερη επιτάχυνση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μεγαλύτερα κουρέματα στις οφειλές, με μέσο όρο το -28% για τράπεζες και servicers, μικρότερα επιτόκια αποπληρωμής και ασφαλώς καλύτερη αντιμετώπιση όσων έχουν πραγματικά ανάγκη.

Βλέπουμε επίσης πως δεν μειώθηκαν απλώς τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και από εκεί που το 2019 στα εκατό «πράσινα» δάνεια αντιστοιχούσαν εκατό «κόκκινα» δάνεια, το 2024 στα εκατό «πράσινα» δάνεια αντιστοιχούν πενήντα «κόκκινα» δάνεια. Έχουμε ακόμα δρόμο, προφανώς έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε σε αυτό το κομμάτι.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες και servicers ανέρχονταν σε 92,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 και μειώθηκαν σε 69,9 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2024 και ασφαλώς βαίνουν μειούμενα. Η πρόοδος αυτή δεν αφορά τις τράπεζες, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, αφορά πρωτίστως τους δανειολήπτες, διότι οι δανειολήπτες είναι αυτοί που ξεκοκκινίζουν και σταδιακά απαλλάσσονται από τα βάρη.

Θέλω να σημειώσω ότι ήδη οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, αλλά και των συνεταιρισμών, χρησιμοποιούν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών τους.
Ειδικότερα, παραδείγματος χάρη στα πλαίσια του νόμου 4738 του 2020, βρίσκεται ήδη σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα ρύθμισης χρεών όλων των οφειλετών, δηλαδή τονίζω πως υπάρχει ήδη στο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια το οποίο παράγει σημαντικά αποτελέσματα.

Ωστόσο προφανώς δεν σταματάμε την προσπάθεια εδώ. Βρισκόμαστε σε μια δυναμική κατάσταση. Επομένως, πάντοτε παρακολουθούμε τις εξελίξεις, τις ανάγκες, τις προτάσεις και αναλόγως συνεχίζουμε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια με βάση βέλτιστες πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό πράγματι η Κυβέρνηση και τα σχετιζόμενα Υπουργεία, μεταξύ των οποίων είναι προφανώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν ανακοινώσει πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Αφορά τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια ειδικά των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, όπου υπήρχε πρόβλημα στη διαχείρισή τους. Στόχος είναι να υλοποιηθεί η ρύθμιση από το επόμενο έτος και η ρύθμιση αφορά απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων, περισσότερους από επτακόσιους πενήντα αγροτικούς συνεταιρισμούς και περίπου είκοσι μία χιλιάδες αγρότες, ενώ αφορά σε δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου. Αυτή η πρωτοβουλία, στην οποία θα αναφερθώ αναλυτικότερα στη δευτερολογία, εκτιμούμε πως θα επισπεύσει την προσπάθεια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Παρακαλώ, κύριε Συντυχάκη, έχετε τον λόγο.

Featured Image

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επί της ουσίας δεν απαντήσατε στο ερώτημα –ένα ήταν το ερώτημα, δεν ήταν πολλά- το οποίο έχει ως εξής: Τι προτίθεστε εσείς να κάνετε, προκειμένου να υπάρξει κούρεμα, ευνοϊκή ρύθμιση στο υπόλοιπο του τραπεζικού δανείου που αφορά τον Συνεταιρισμό Ζαρού προς την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.
Τώρα, αυτά τα οποία είπατε, ότι μειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια, ότι η Κυβέρνηση έκανε, έρανε κ.λπ., νομίζω ότι δεν απηχούν στην πραγματικότητα και πρέπει να σταματήσετε και να κοροϊδεύετε. Εγώ σας εξήγησα στην πρωτολογία ότι μεταφέρατε τα φέρατε τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών, των συνεταιρισμών, των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών, των λαϊκών νοικοκυριών στις εταιρείες διαχείρισης και έχετε δώσει δισεκατομμύρια ευρώ ως εγγυήσεις με χρήματα του ελληνικού λαού. Και λέτε ότι εξαλείψατε τα «κόκκινα» δάνεια; Ποιος λοιπόν θα σας ακούσει και θα σας πιστέψει γι’ αυτά τα οποία λέτε;

Η εξαγγελία για τα «κόκκινα» δάνεια, κύριε Υπουργέ, δεν έχει ως στόχο να απαλλαγούν από αυτά οι δανειολήπτες που έχουν καταβάλει το αρχικό κεφάλαιο δύο και τρεις φορές, αλλά –όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το έχει ομολογήσει- αυτοί θα ξαναχρεωθούν υπαγόμενοι σε νέες ρυθμίσεις, δηλαδή ανακύκλωση του προβλήματος, ανακύκλωση της ανεργίας, επίσπευση πλειστηριασμών και ούτω καθεξής, δηλαδή θα έχουμε το ακόμα μεγαλύτερο δέσιμο των αγροτών στις τράπεζες, την προσέλκυση επενδύσεων και τη διατήρηση βιώσιμων συνεταιρισμών που ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο ξεκλήρισμα της αγροτιάς και συγκέντρωση της γης σε διάφορους ομίλους.

Ο στόχος από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αυτό που είπατε και εσείς σήμερα με ένα θολό τρόπο, χωρίς να ξεκαθαρίζετε εάν εκτός από την ΑΤΕ αφορά και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα ή άλλες τράπεζες που έχουν οφειλές οι συνεταιρισμοί –δεν το ξεκαθαρίζετε-, είναι σαφέστατα. Ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της Αγροτικής Τράπεζας, η PQH, ειδική εκκαθάριση δηλαδή, με τη μεταβίβαση του συνόλου των «κόκκινων» δανείων στα διάφορα funds μέχρι αρχές του 2025.

Αλήθεια; Ποιον κοροϊδεύετε σε αυτή την περίπτωση; Διότι από τα δισεκατομμύρια ευρώ που τσεπώνουν ως ζεστό χρήμα οι διάφοροι όμιλοι –μια χούφτα όμιλοι είναι, βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές- μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ, τους αναπτυξιακούς νόμους, πείτε μου τι είναι αυτό που δίνετε στους αγρότες, πώς τους διευκολύνετε, πώς τους απαλλάσσετε από αυτό το βραχνά των «κόκκινων» δανείων; Τίποτα.

Αντιθέτως, σχεδιάζετε και νέα φορολογική αφαίμαξη. Και τελικά –ας μας απαντήσει η Κυβέρνηση- αφού η οικονομία βρίσκεται σε μία τροχιά ανάκαμψης, που μας το λέει και μας το ξαναλέει και ότι οι επαγγελματίες και οι αγρότες κολυμπάνε στο χρήμα, για ποιο λόγο όλες αυτές οι λίστες των πλειστηριασμών να είναι γεμάτες;

Αυτό λοιπόν που ζητούν οι αγρότες του Συνεταιρισμού του Ζαρού για το «κόκκινο» δάνειο δεν συναντιέται με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, αυτές που έκανε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες ζητούν το απλό, το αυτονόητο: κούρεμα και ευνοϊκή ρύθμιση των δανείων όχι μόνο προς την πρώην ΑΤΕ, αλλά και προς τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ αυτών και της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας –πρέπει να το αποσαφηνίσετε αυτό- στις οποίες υπάρχουν οφειλές.

Διεκδικούμε λοιπόν και εμείς ως Κόμμα και συντασσόμαστε με τους ίδιους τους αγρότες στο να υπάρξει παύση κάθε μορφής πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμού σε βάρος οφειλετών, ευνοϊκή ρύθμιση του υπολοίπου του δανείου των αγροτών και των συνεταιρισμών. Να μην ξεχνάμε ότι η Αγροτική Τράπεζα όπως και η Παγκρήτια είχε υποθηκεύσει περιουσιακά στοιχεία αγροτών και συνεταιρισμών και αξία πολλαπλάσια του ύψους των χορηγήσεων των δανείων.

Άρα λοιπόν αυτό που προτείνουμε είναι το αυτονόητο, τον περιορισμό του ύψους των απαιτήσεων των τραπεζών που εξασφαλίζονται με υποθήκη ή με προσημείωση υποθήκης της περιουσίας των δανειοληπτών στο ύψος του αρχικού ποσού της σύμβασης δανείου. Αυτή είναι η πρόταση την οποία κάνουμε και είναι μια πρόταση που δίνει διέξοδο σήμερα στους αγρότες, αλλά και σε όλους τους συνεταιρισμούς που σήμερα συμπιέζονται από αυτή την κατάργηση.

Βέβαια, έχουμε και καλές προτάσεις για μείωση του κόστους παραγωγής, για κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, για κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα, στα εφόδια, στις ζωοτροφές, για αποζημίωση 100% από τις καταστροφές που έχουν πάθει, για να μην ισχύσει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που μειώνει τις επιδοτήσεις.

Πολλές είναι οι προτάσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση –για να κλείσω με αυτό- εμείς έχουμε μία πρόταση και την έχουμε καταθέσει στους μικρομεσαίους αγρότες, η οποία δίνει τη διέξοδο από αυτή την κατάσταση για την απαλλαγή από τα τραπεζικά, εμπορικά, βιομηχανικά μονοπώλια που πραγματικά σφάζουν τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο. Και αυτή η διέξοδος δεν μπορεί να είναι άλλη από τους εθελοντικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς, όχι σαν αυτούς που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά συνεταιρισμοί από την παραγωγή μέχρι και τη διάθεση των προϊόντων. Και είναι η μόνη απάντηση για να μην εγκαταλείψει ο αγρότης την παραγωγή, για να μπορεί να ζήσει καλύτερα, να υπάρχει δηλαδή κράτος που θα στηρίζει αυτά και θα βοηθάει και θα τα προωθεί.

Βέβαια αυτό το κράτος δεν μπορεί να είναι άλλο πέρα από το εργατικό λαϊκό κράτος, με την ίδια τη θέληση του λαού, και θα λύσει το ζήτημα ώστε να υπάρχουν επαρκείς και φτηνές μορφές ενέργειας, να υπάρχουν αγροτικά εφόδια, προστατευτικά για τις καλλιέργειες, μηχανήματα, εργαλεία, συστήματα πρόληψης για φυσικές καταστροφές, για υποδομές αρδευτικές, αντιπλημμυρικές, χώροι αποθήκευσης, συντήρησης των διατροφικών προϊόντων,…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Παρακαλώ ολοκληρώστε.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: …δηλαδή ένα σύνολο μέτρο που θα βοηθήσει και θα διευκολύνει τον αγρότη. Μεσσίες δεν υπάρχουν σήμερα –το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά- και ο μόνος που μπορεί πραγματικά να σώσει τον λαό είναι ο ίδιος ο λαός, είναι ο ίδιος ο εαυτός του σε έναν δρόμο με ριζικές αλλαγές και ανατροπές σαν αυτές τις προτάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, είπατε για φορολογική αφαίμαξη και προσπαθούσα να θυμηθώ εάν το ΚΚΕ έχει ψηφίσει έστω μία από τις πολλές μειώσεις ή καταργήσεις φόρων που έχουμε κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και θυμάμαι ότι ούτε την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο είχε υπερψηφίσει το ΚΚΕ –διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Το λέω αυτό το πράγμα, διότι σε λίγες εβδομάδες θα φέρουμε στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπου έχουμε πολύ σημαντικές μειώσεις της φορολογίας και θα ήθελα πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δω αν το ΚΚΕ θα τις υποστηρίξει στη Βουλή αυτές τις μειώσεις φορολογίας. Από εκεί και έπειτα, φορολογική αφαίμαξη υποθέτω δεν εννοείτε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Είμαι βέβαιος ότι και το ΚΚΕ πιστεύει ότι η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή είναι μια βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά, την οποία θέλει να αντιμετωπίσει και το ΚΚΕ.

Από εκεί και πέρα, άκουσα την κριτική σας, όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Αυτό το οποίο σας λέω είναι ότι έχουν γίνει κάποια πολύ σημαντικά βήματα προόδου και θα συμφωνήσω μαζί σας ότι, ναι, έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο.

Δείτε όμως κάποια στοιχεία: Τον Οκτώβριο του 2024 συνολικά καταγράφονται πλέον 25.551 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 καταγράφεται αύξηση των ρυθμίσεων κατά 154,92%. Αύξηση ρυθμίσεων κατά 154,92%! Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, κύριε συνάδελφε. Και για να το πούμε και σε ευρώ: Τον Οκτώβριο του 2023 οι επιτυχείς ρυθμίσεις αφορούσαν αρχικές οφειλές 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ σήμερα είναι 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ενίσχυσε την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, με 1.820 ευάλωτα νοικοκυριά να επωφελούνται από ρυθμίσεις οφειλών σύμφωνα με τη θεσπισμένη υποχρεωτικότητα. Παράλληλα, 112 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς κάνοντας χρήση του μέτρου της προκαταβολής.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τις διμερείς ρυθμίσεις, τον Σεπτέμβριο οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες πραγματοποίησαν ρυθμίσεις συνολικής αξίας 307 εκατομμυρίων ευρώ για 5.328 οφειλέτες. Η πλειοψηφία αυτών των ρυθμίσεων αφορά κυρίως στεγαστικά δάνεια και συνολικώς, όπως είπα και πριν, το 2019 στα 100 πράσινα δάνεια αντιστοιχούσαν 100 κόκκινα δάνεια, το 2024 τα 100 πράσινα δάνεια αντιστοιχούν πλέον σε 50 κόκκινα δάνεια. Η βελτίωση αυτή είναι πολύ σημαντική και αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με την οικονομία και παίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στη σημαντική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους, όχι μόνο στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αλλά και στη στήριξη των δανειοληπτών, μετά από πολλά χρόνια παθογένειας και ταλαιπωρίας.

Έρχομαι και στο επιμέρους ζήτημα της ειδικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο με δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης μέρους ή του συνόλου του χαρτοφυλακίου σε φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα. Μέσω του πλαισίου αυτού θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης του επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται διαγραφή τόκων, η απομείωση του δανείου, η αναχρηματοδότηση του δανείου, αλλά και η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.

Επιπλέον θα δίνεται δυνατότητα στον ενιαίο ειδικό εκκαθαριστή να μπορεί να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μία περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.

Επίσης, θα ρυθμίζεται το ειδικότερο ζήτημα των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι αγροτών ή αγροτικών συνεταιρισμών, θα εισαχθεί η δυνατότητα της Τραπέζης της Ελλάδος να ορίζει συγκεκριμένους στόχους -ανακτήσεις, έξοδα- αλλά και συγκεκριμένου τρόπου διαχείρισης του χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδίου που καταρτίζεται.

Αυτό είναι το πλαίσιο της πρωτοβουλίας που πιθανότατα θα καταλαμβάνει και την ειδική περίπτωση που αναφέρεται στην ερώτηση εσείς και θα αναπτυχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να εφαρμοστεί το νέο έτος.

Από πλευράς μας θα ανταποκριθούμε στις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά πάντοτε με προσοχή και υπευθυνότητα και σύμφωνα με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε μάθει από τα παθήματα της προηγούμενης δεκαετίας και θα συνεχίσουμε να προχωρούμε με ταχύτητα, με ορθολογισμό, με πραγματική κοινωνική ευαισθησία και αντίστοιχη κοινωνική αποτελεσματικότητα προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image