Είναι πρακτικά έτοιμο το action plan, που πρέπει να ετοιμάσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τη λειτουργία του, τόνισε ο Διονύσης Σταμενίτης στη βουλή και το οποίο, πρώτο είχε αποκαλύψει το Agronewsbomb.

Μάλιστα, όπως είπε, η χώρα μας έχει περιθώριο ως τις 10 Ιουνίου να το υποβάλλει.

Ας δούμε τι ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης, στη βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Τζάκρη:

“Αγαπητή συνάδελφε, είναι γεγονός ότι 19,3 δισεκατομμύρια παραμένουν για τη νέα ΚΑΠ και είναι η χώρα μας η μοναδική που κατάφερε να τα διατηρήσει όλα τα ποσά. Από το να ασχολείστε με διάφορα κουτσομπολιά, θα σας πρότεινα να πιέσετε την ομάδα σας να υποστηρίξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τώρα που έχουμε καινούριες συνεδριάσεις, ώστε να αποδεχθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών, ώστε είτε να μην καταψηφίζουνε οι ευρωβουλευτές σας είτε να μην απέχουν.

Είναι καλό να έχετε την ίδια φωνή και στο ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και στο ευρωπαϊκό και μένω σε αυτά που αφορούν και ανησυχούν τους αγρότες. Όχι μόνο δεν προτάθηκε αναστολή πληρωμών, αλλά επαναλαμβάνω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι οι πληρωμές κρίθηκαν σωστές. Δεν κινδυνεύει ούτε ένα ευρώ οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών. Προχωρούμε ακάθεκτοι στις πληρωμές του 2024 στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε ανακοινώσει και συνεχίζω για τα περί δήθεν επιτήρησης του Οργανισμού και τι πραγματικά ισχύει.

Featured Image

Η επιτροπή διατύπωσε κάποιες παρατηρήσεις στο πλαίσιο των ερευνών που αφορούν στα δομικά και λειτουργικά στοιχεία του Οργανισμού, όπως παραδείγματος χάρη η αριθμητική ανεπάρκεια του προσωπικού. Και αφού στην έκθεσή της αναγνώρισε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει προς την αποκατάσταση των αδύναμων σημείων του Οργανισμού, πρότεινε –προκειμένου να έχουμε ακόμη καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα- να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο δράσης, ένα action plan.

Προσέξτε, είναι σημαντικό και το τονίζω: αυτά προέκυψαν από έρευνα που αφορούσε δομικά θέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν συγχέεται με τις χρηματικές ενισχύσεις και την επιλεξιμότητα των εκτάσεων η οποία ελέγχεται στο πλαίσιο άλλων ερευνών. Το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης θα σχεδιάσει το Υπουργείο μας και θα εφαρμόσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για διάστημα δώδεκα μηνών υπό την επίβλεψη του Υπουργείου.

Ενημερωτικά, η προθεσμία υποβολής του σχεδίου δράσης από τη χώρα μας λήγει 10-9-2024 και οι υπηρεσίες μας το έχουν πρακτικά έτοιμο. Γνωρίζετε κυρία συνάδελφε, ποια είναι θεσμικά η αρχή διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή, ο θεσμικά αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο και την παρακολούθηση στον Οργανισμό πληρωμών. Καλείται να παρακολουθήσει στο πλαίσιο του ρόλου του την εφαρμογή του σχεδίου δράσης. Τι πιο φυσιολογικό; Για ποια επιτήρηση μιλάμε; Πάντα δεν επιβλέπει να ελέγχει το Υπουργείο τον Οργανισμό πληρωμών; Δεν χρησιμοποιούνται ανεξάρτητα όργανα για αυτόν τον σκοπό; Η ΕΔΕΜ και παλιότερα η ΣΟΛ αυτόν τον ρόλο δεν είχε; Και είναι το σχέδιο δράσης; Ένα εργαλείο βελτίωσης. Ένας τρόπος να γινόμαστε καλύτεροι προς όφελος του Οργανισμού, των παραγωγών και των δημοσιονομικών της χώρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζουμε σχέδιο δράσης και στο παρελθόν έχουμε εφαρμόσει και πάντοτε ωφέλησε, γιατί λύθηκαν προβλήματα και επέσυραν παρατηρήσεις και δημοσιονομικές διορθώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό κάθε συνεργασία μας με τις ενωσιακές τεχνικές αρχές που βοηθάει να βελτιωνόμαστε και προπάντων να εξασφαλίζουμε τις πληρωμές των αγροτών είναι θεμιτή και επιθυμητή. Παράλληλα, συνεχίζεται ο διάλογος με τα αρμόδια ενωσιακά όργανα και παρατίθενται επιχειρήματα από την πλευρά μας.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image