Την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ για συνολική αντιμετώπιση του ιού στα ροδάκινα τόνισε σήμερα στη βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης.

Το σχέδιο του Υπουργείου βασίζεται σε τρία σημεία: Πρώτον, στην ενδελεχή έρευνα των αιτιών του φαινομένου, που είναι αυτή που θα οδηγήσει στην οριστική αντιμετώπιση του. Δεύτερον, στην επιστημονική καθοδήγηση των παραγωγών με στόχο των περιορισμό εξάπλωσης του φαινομένου. Και τρίτον, στη διερεύνηση και εξεύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου για τη στήριξη των παραγωγών που έχουν υποστεί μεγάλη ή μικρή απώλεια εισοδήματος αλλά και στην αξιοποίηση των εργαλείων της νέας ΚΑΠ για χρηματοδότηση αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής:

Συνεχίζουμε με την πρώτη με αριθμό 1339/30-8-2024 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου της Βουλευτού Πέλλης της Κ.Ο. «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Η νέα ασθένεια που απειλεί τα πυρηνόκαρπα».
Κυρία Τζάκρη, έχετε τον λόγο.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υφυπουργέ, το 2021 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η νέα ασθένεια σε κάποια κτήματα στην περιοχή των Αμπελιών των Γιαννιτσών, που προσβάλλει τις βιομηχανικές και τις επιτραπέζιες ποικιλίες της ροδακινιάς, αλλά και άλλα πυρηνόκαρπα, όπως είναι τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και έχει ως κύριο σύμπτωμά της αυτήν ακριβώς την παραμόρφωση των καρπών όπως έχει γίνει δεκτό, αλλά και καρπόπτωση, φυλλόπτωση και μείωση της βλάστησης, με αποτέλεσμα να έχουμε όχι μόνο απώλεια παραγωγής, αλλά και υποβάθμιση της ποιότητας αυτής και βεβαίως, μείωση και της εμπορικής αξίας της παραγωγής.

Η ασθένεια αυτή λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Να σας θυμίσω μόνο ότι όταν υπέβαλα την πρώτη μου ερώτηση, τον Μάιο του 2024, η προσβολή αφορούσε 4.000 στρέμματα. Σήμερα, τέσσερις μόλις μήνες μετά, η προσβολή αφορά 14.000 στρέμματα. Και επειδή έχει ξεκινήσει μια καταγραφή από τον Ιούνιο του 2024, τι λένε τα στοιχεία αυτά, τα πολύ ενδιαφέροντα; Ότι στις 27 Αυγούστου του 2024 είχαμε αύξηση κατά 33% των στρεμμάτων που έχουν προσβληθεί, σε σύγκριση με μια βδομάδα πριν, δηλαδή μόλις στις 20 Αυγούστου, οι παραγωγοί που είχαν υποβάλει ενυπόγραφες μάλιστα δηλώσεις είχαν αυξηθεί από 640 σε 879 και οι περιοχές που εντόπιζαν τρόφιμα από έξι σε επτά. Μιλάμε επομένως, για 14.000 στρέμματα σήμερα που εντοπίζονται σε επτά περιοχές, στην Πέλλα, την Ημαθία, την Πιερία, το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα και βεβαίως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον νομό Πέλλας, όπου έχουν δηλώσει 640 παραγωγοί πρόβλημα και η προσβολή αφορά στα 11.000 στρέμματα.

Το Μπενάκειο Παθολογικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι δεν έχει εντοπίσει ακριβώς το αίτιο αυτής της νέας ασθένειας και λέει ότι αυτό οφείλεται σε παρουσία ιώσεων στα κτήματα, σε συνδυασμό βεβαίως με τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες και τους ήπιους χειμώνες όλων των προηγούμενων ετών. Και αυτό το φαινόμενο οφείλεται στη διάδοση της ασθένειας με αυτούς τους ταχείς ρυθμούς.

Κοιτάξτε έχουν γίνει συστάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για κάποια μέτρα που πρέπει να ληφθούν εδώ. Να πω ότι στη γεωργική πρακτική δεν υπάρχει κάποιο μέτρο για την αντιμετώπιση των ιώσεων. Τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι ως επί το πλείστον προληπτικά και εφαρμόζονται τόσο στις μητρικές φυτείες όσο και στους οπωρώνες και αφορούν κυρίως τη χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού ή εν πάση περιπτώσει στη χρήση κάποιων μέτρων υγιεινής για την αποφυγή της μετάδοσης της ίωσης με μηχανικά μέσα. Αυτά όμως, δεν έχουν αποδώσει κανένα αποτέλεσμα γιατί η ασθένεια εξακολουθεί μάλιστα να επεκτείνεται με πολύ έντονους ρυθμούς.
Να σας πω βεβαίως, ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος καταστροφής του συνόλου της ροδακινοπαραγωγής στους δύο νομούς που εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα, στην Πέλλα και την Ημαθία. Ξέρετε ότι στους δύο νομούς μας καλλιεργούνται περί τα 390.000 στρέμματα εκ των συνολικά 440.000 στρεμμάτων που αφορά στην εθνική παραγωγή, που σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο και η εγχώρια παραγωγή ροδακίνων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βεβαίως όπως αντιλαμβανόμαστε και για τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες πρωτίστως καλλιεργούνται τα ροδάκινα, αλλά και τα άλλα πυρηνόκαρπα.

Κύριε Υπουργέ, οι παραγωγοί μας ζητούν με πολύ μεγάλη αγωνία πλέον συγκεκριμένα μέτρα. Ζητούν πρώτα από όλα την αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί στις καλλιέργειες τους και φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Και από κει και πέρα περιμένουν από την πολιτεία υπεύθυνα και είστε κοινωνός αυτών των εκκλήσεων, να εφαρμόσει και ένα πρόγραμμα εκριζώσεων, αλλά και ένα καινούριο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ώστε στα κτήματα στα οποία θα προβούν οι παραγωγοί σε εκριζώσεις, να εγκατασταθούν νέες καλλιέργειες είτε άλλων διαφορετικών καλλιεργειών, άλλες διαφορετικές καλλιέργειες, είτε ενδεχομένως άλλες ποικιλίες ροδακινιάς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε την κ. Τζάκρη.
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσιος Σταμενίτης.
Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε.
Θα μπω κατευθείαν στο θέμα, για το οποίο είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός αν λάβει κανείς υπόψιν ότι πρώτον, το 2021 η ασθένεια εμφανίστηκε πρώτη φορά σε μια περιορισμένη έκταση στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας και το 2024 έχει εξαπλωθεί και σε άλλους έξι νομούς. Δεύτερον, τα πυρηνόκαρπα είναι ένα σημαντικό προϊόν της αγροτικής οικονομίας της χώρας συνολικότερα και ορισμένων τοπικών κοινωνιών ειδικότερα όπως της Πέλλας και της Ημαθίας. Πράγματι η εν λόγω ασθένεια εμφανίστηκε το 2021 σε κάποιες εκατοντάδες στρέμματα ροδάκινων και προκαλεί όπως είπατε παραμόρφωση των καρπών ως προς τα εμπορικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της, ξυλοποίηση ώστε να μην μπορούν να κατευθυνθούν προς χυμοποίηση και πτώση οφθαλμών. Έκτοτε διαπιστώνεται έντονη εξάπλωσή της στη ευρύτερη γεωγραφική διασπορά. Έχει μάλιστα αρχίσει δειλά, δειλά να επηρεάζει και άλλα πυρηνόκαρπα όπως είναι δαμασκηνιές και βερυκοκιές.

Το 2023 ενημερώθηκε η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου και αμέσως απεστάλησαν δείγματα φύλλων από τις τοπικές ΔΑΟΚ στον Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για αναλύσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα στις αρχές του 2024 έδειξαν προσβολή. Αμέσως -και το τονίζω- αναλάβαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Με πρωτοβουλία μου ως αρμόδιου Υφυπουργού διοργανώθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με συμμετοχή φορέων του Υπουργείου, του Μπενακείου, αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και επιστημόνων, όπως σας είπα του Μπενακείου αλλά και της περιοχής και αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες. Εκδόθηκε ένας οδηγός καλλιεργητικών πρακτικών με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του φαινομένου από τη Διεύθυνση Φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και απεστάλη στις ΔΑΟΚ, και οι οποίες με τη σειρά τους τα γνωστοποίησαν στους παραγωγούς. Συστάθηκε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τις αντιπεριφέρειες, την ΕΘΕΑΣ, την υπό σύσταση διεπαγγελματική πυρηνοκάρπων, την ΕΚΕ και εκπροσώπους των παραγωγών και των γεωτεχνικών, για τη συλλογή δεδομένων και για την αποστολή τους στα ερευνητικά στοιχεία. Το 2024 συνεχίστηκε η αποστολή δειγμάτων από τις ΔΑΟΚ και για πρώτη φορά συμπεριλήφθησαν δείγματα καρπών. Το αποτέλεσμα αυτών των αναλύσεων, σε συνδυασμό με στοιχεία όπως η έκταση, η δυναμική, η εξάπλωση, αλλά και η διαφορετική ένταση εμφάνισης του, οδήγησαν σε διεύρυνση του πεδίου της έρευνας. Και αυτό γιατί παρατηρήθηκε ύπαρξη ακάρεων και έτσι λοιπόν κρίθηκε ότι πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω η επίδραση των νέων κλιματολογικών συνθηκών, που προκαλεί η κλιματική κρίση.
Συνεπώς, αναλάβαμε επιπλέον πρωτοβουλίες. Χρηματοδοτήσαμε το ως Υπουργείο το ερευνητικό πρόγραμμα του Μπενακείου Ινστιτούτου για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης, συστάθηκε επιστημονική επιτροπή από προσωπικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για παράλληλη διερεύνηση των τρόπων αντιμετώπισης με χρηματοδότηση από την ΕΚΕ, αναπτύχθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταχώρηση των προσβεβλημένων αγροτεμαχίων με χρηματοδότηση από την υπό σύσταση διεθνική διεπαγγελματική πυρηνοκάρπων. Με λίγα λόγια αντιδράσαμε άμεσα και συντονισμένα μόλις ενημερωθήκαμε για τα αποτελέσματα των ελέγχων των δειγμάτων που έγινε το 2023 και αυτό έγινε αρχές του 2024 και ορίσαμε ένα σαφές πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων, το οποίο συνεχώς επικαιροποιείται, ανάλογα από την πορεία της διερεύνησης. Άλλωστε οι κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν αποδείξει ότι πάντοτε αυτό κάνουν, με μια δυναμική διαδικασία γρήγορων αντανακλαστικών, συνεχών πρωτοβουλιών και ενεργειών αντιμετωπίζουν κάθε ανακύπτον πρόβλημα και κρίση. Το κάναμε για να το αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας, ομοίως για τις συνέπειες του Ουκρανικού, το κάναμε για την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο που μόλις προχθές ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ότι θα είναι μόνιμη παρέμβαση, ένα μέτρο που ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε, το κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις ζημιές του «Daniel» και του «Elias» αλλά και του παγετού του 2021. Θα επεκτείνουμε τη χαλαζιακή εναέρια προστασία για να μετριάσουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και φυσικά οι περιοχές της επαρχίας Έδεσσας και Αλμωπίας εντάσσονται σε αυτό. Θεσμοθετούμε ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων αγροτών και συνεταιρισμών. Ανακοινώσαμε πρόγραμμα στα 600 εκατομμύρια για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην περιφέρεια.
Αποδεικνύεται δηλαδή από τα γεγονότα ότι είμαστε παρόντες σε κάθε πρόβλημα. Έτσι θα πράξουμε και τώρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης και ενίσχυσης το οποίο θα αναφέρω αναλυτικά στη δευτερολογία μου.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Κι εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Παρακαλώ, κυρία Τζάκρη έχετε το λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Ειλικρινά περιμένω να ακούσω από εσάς κάποια συγκεκριμένα μέτρα, γιατί όπως σας είπα ήδη στην πρωτολογία μου αυτά που εφαρμόσατε προληπτικού χαρακτήρα δεν είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα, δεν έπιασαν με λίγα λόγια τόπο. Γι’ αυτό και η διάδοση της ασθένειας συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς όπως ήδη σας είπα.
Κοιτάξτε, κύριε Υπουργέ εγώ περίμενα από εσάς να ακούσω σήμερα την εξαγγελία έστω ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης. Θυμάμαι και χρησιμοποιώ τα δικά σας λόγια σε ό,τι αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που έτρεξε η Κυβέρνησή σας, που δυστυχώς και αυτό πήγε τραγικά άσχημα, τι μας λέγατε. Χρησιμοποιώ τα δικά σας λόγια: «Το υποέργο αναδιάρθρωση καλλιεργειών έλαβε υπόψη την ανάγκη αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις του σύγχρονου κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος στις επιταγές της επιστήμης, αλλά και την ανατροφοδότηση της δημόσιας διαβούλευσης».

Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε με αυτή σας την αναφορά. Διότι το πρόγραμμα αυτό αναδιάρθρωσης, το οποίο έχει έναν προϋπολογισμό περίπου 150 εκατομμυρίων από ένα αρχικότερο, αν θυμάμαι καλά, περίπου 350 εκατομμυρίων από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έπεσε στα βράχια. Ξέρετε γιατί; Γιατί ήταν κακοσχεδιασμένο και εξαιτίας του πολύ σύντομου χρονικού περιθωρίου που δόθηκε στους αγρότες έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα –και «αν έχουν απορροφηθεί»- περί τα 20 εκατομμύρια.
Πληροφορούμαι ότι σκέπτεστε να υποβάλλετε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα καινούργιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης μέσω του ΠΑΑ. Αλήθεια, πόση ελπίδα έχουμε αυτή τη στιγμή να υπάρξει ένα αποτελεσματικό και σύντομο, αν θέλετε, πρόγραμμα αναδιάρθρωσης; Γιατί όπως σας είπα –και το ξαναλέω για πολλοστή φορά- η ασθένεια πολλαπλασιάζεται, επεκτείνεται, διαδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς. Διότι αν κρίνω από το προηγούμενο που έπεσε στα βράχια, όπως σας είπα προηγουμένως, τέτοιου είδους προγράμματα είναι και γραφειοκρατικά και έχουν και πάρα πολύ μεγάλο χρόνο και καθυστερήσεις από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θεωρώ δηλαδή ότι, αφού δεν το έχετε υποβάλει καν, εφόσον εγκριθεί –και αυτό «αν εγκριθεί»- τα επόμενα χρόνια, μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή, νομίζω ότι θα έχει χαθεί ολοσχερώς η εθνική καλλιέργεια της ροδακινιάς σε ολόκληρη χώρα γιατί, όπως σας είπα ο μεγαλύτερος όγκος αυτής αφορά τους δύο Νομούς μας, της Πέλλας και της Ημαθίας.

Από κει και πέρα βεβαίως, κύριε Υφυπουργέ και επί τη ευκαιρία της συζήτησης της σημερινής ερώτησης θέλω πραγματικά να σας τονίσω –και να το μεταφέρω και μέσα στο Κοινοβούλιο για πολλοστή φορά- ότι φέτος ενδεχομένως να ήταν η δυσκολότερη και καταστροφικότερη χρονιά σε ό,τι αφορά το συμπύρηνο ροδάκινο. Γιατί εν τω μέσω της παραγωγής, πολύ καιρό αργότερα απ’ όσο αυτή έχει ξεκινήσει, ανακοινώθηκε ότι η τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου θα είναι 34 λεπτά –από τα οποία πολύ καλά γνωρίζω ότι αφαιρούνται και οι κρατήσεις και ότι η πραγματική είναι περίπου στα 31 λεπτά- και ότι με την αθέμιτη εμπορική πρακτική του κλαρίσιου χυμού, που εν πάση περιπτώσει ακολουθείται από τη βιομηχανία, η τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου πέφτει πολύ πιο κάτω από το κόστος παραγωγής και εσείς δυστυχώς, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης –και λυπάμαι που έλκετε την καταγωγή σας από την Πέλλα- παραμείνετε ένας θεατής, ο οποίος δεν παρενέβη καθόλου, ένας άνθρωπος ο οποίος απλώς σχολίαζε.

Featured Image

Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Παρά το γεγονός ότι οι όψιμες ποικιλίες της ροδακινιάς στην Πέλλα τα τελευταία χρόνια είχαν μεγάλη ζήτηση και μάλιστα η τιμή του συμπύρηνου ροδακίνου λόγω της μεγάλης ζήτησης αυξάνεται κατακόρυφα, φέτος πολλές βιομηχανίες σταμάτησαν την παραλαβή, με αποτέλεσμα οι ποσότητες των όψιμων ροδάκινων που καλλιεργούνται κυρίως στα ορεινά του Νομού μας αυτή τη στιγμή να παραμένουν στα αζήτητα και να διογκώνονται ακόμη περισσότερο τα πολύ έντονα προβλήματα της διάθεσης του ροδακίνου που υπήρχαν φέτος καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, κύριε Πρόεδρε, φέτος είχαμε και τις άκαιρες βροχοπτώσεις του Αυγούστου, που οδήγησαν στην ολοσχερή καταστροφή των όψιμων ποικιλιών στις επιτραπέζιες ποικιλίες και ξέρουμε πάρα πολύ καλά και από τα προηγούμενα χρόνια –και εσείς το επαναλάβετε για μια ακόμη φορά- ότι αυτές οι βροχοπτώσεις, που οδήγησαν σε καρποπτώσεις βεβαίως και σε καταστροφή της παραγωγής, δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Ούτε σε αυτό έχετε δώσει κάποια λύση. Και βεβαίως αν προσθέσω σε αυτό και το κόστος παραγωγής και την έλλειψη εργατικών χεριών, που κάθε χρόνο τα προβλήματα αυτά διογκώνονται ακόμη περισσότερο, αντιλαμβάνεστε ότι μιλούμε για την καταστροφικότερη χρονιά στο ροδάκινο φέτος.
Από κει και πέρα βεβαίως, ούτε το πρόβλημα της παραμόρφωσης των καρπών, των ροδακίνων και γενικά των πυρηνόκαρπων αντιμετωπίζετε. Σας είπα ότι οι παραγωγοί μας περιμένουν να ακούσουν από εσάς, πρώτον, την καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουν ήδη υποστεί και φέτος και τα προηγούμενα χρόνια και βεβαίως τον σχεδιασμό, την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός καλοσχεδιασμένου –θέλω να πιστεύω αυτή τη φορά- προγράμματος αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, που θα προβλέπει μεταξύ αυτών και την εκρίζωση και τη φύτευση των νέων φυτειών και βεβαίως θα αποζημιώνει και την απώλεια του εισοδήματος που θα προκύψει από αυτή τη διαδικασία.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Κι εμείς ευχαριστούμε, κυρία Τζάκρη.

Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Νομίζω, κυρία Τζάκρη και βιάζεστε και ξεφεύγετε από το θέμα και αλλάζετε θέμα. Όπως σας είπα –και αυτό πρέπει να το γνωρίζετε καλά- μόλις τον Μάρτιο του ’24 είχαμε τα δείγματα, τα αποτελέσματα των ελέγχων του Μπενακείου, που μας είπαν ότι όλο αυτό το πρόβλημα είναι θέμα ιογενούς και μάλιστα εξελίχθηκε αυτός ο έλεγχος και συμπεριελήφθησαν και μερικά ακάρεα.

Επομένως από τον Μάρτιο του ’24 μέχρι σήμερα είναι έξι μήνες και έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα, γιατί εμείς έχουμε αποφασίσει να κινούμαστε και να αποφασίζουμε με βάση τα δεδομένα και τα επιστημονικά δεδομένα, με βήματα σταθερά, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα των παραγωγών. Σας όρισα προηγουμένως το πλαίσιο κινήσεων και την εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων και των αρμόδιων παραγωγών, φορέων, ερευνητών, υπηρεσιακών παραγόντων.

Και όπως σας ανέφερα -και αυτό είναι σημαντικό, γι’ αυτό σας είπα ότι πρέπει να μην βιάζεστε- είναι σε εξέλιξη δύο έρευνες της ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Μπενακείου Ιδρύματος και περιμένουμε τα πορίσματά τους. Εκτός αν θέλετε να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις ή να κινηθούμε καθαρά ο καθένας με την προσωπική του άποψη.

Ειδικά όσον αφορά το Μπενάκειο, διεξάγει μια συνολική και ενδελεχή έρευνα με δείγματα από διάφορους νομούς, η οποία έχει τρεις άξονες, το ιολογικό, το ετερολογικό, μη παρασιτικών ασθενειών για την επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τελευταία λόγω κλιματικής κρίσης. Από την έρευνα, λοιπόν, θα εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς την ιολογία της ασθένειας, αλλά και τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης. Αναμένουμε τα οριστικά πορίσματα από τις δύο έρευνες, τα οποία υπολογίζεται ότι θα τα έχουμε περίπου σε ένα χρόνο.

Αναντίρρητα, οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις έχουν υποστεί ζημιά και χρειάζονται επιστημονική καθοδήγηση συνεχή και άμεση. Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας όλα τα αριθμητικά και ποιοτικά δεδομένα των πληττόμενων εκμεταλλεύσεων από την πλατφόρμα που αναπτύξαμε, η οποία βασίστηκε στα επίσημα στοιχεία ΟΣΔΕ του ’23. Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δήλωσης στις 2 Σεπτεμβρίου του ’24 προκύπτει ότι δηλώθηκαν σχεδόν 5.000 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 27.000 στρεμμάτων με μερική ή ολική ζημιά από 1.762 παραγωγούς σε επτά νομούς της χώρας. Γι’ αυτό ήδη καταρτίζεται από το επιστημονικό προσωπικό των υπηρεσιών μας σε συνεργασία με το Μπενάκειο ένας νέος οδηγός φυτοπροστασίας που θα βασίζεται στα ως τώρα ευρήματα της έρευνας και θα επικαιροποιείται όσο αυτή εξελίσσεται και εξάγονται νέα συμπεράσματα. Θα δοθεί στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες στους παραγωγούς και θα περιλαμβάνει οδηγίες πλέον του προηγούμενου οδηγού που αφορούσαν τον περιορισμό της εξάπλωσης του φαινομένου, σχετικές με την φυτοπροστασία-εύρεση των ακάρεων, όπως ψεκασμοί, διαχείριση υπολειμμάτων καρπών και κλαδέματος.

Αναγνωρίζοντας τη μεγαλύτερη ή μικρότερη απώλεια εισοδημάτων, διερευνούμε όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και θέλω να σας πω ότι και αυτήν τη φορά είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό των παραγωγών, όπως κάνουμε από το 2019 και μετά, σε αντίθεση με εσάς.

Τέλος, έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις από την αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπουργείου μας, ώστε να έχουμε έτοιμα εργαλεία από την εργαλειοθήκη της νέας ΚΑΠ για χρηματοδότηση αναδιάρθρωσης καλλιεργειών. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις παρεμβάσεις 5-372/2.5, από την οποία δίνεται η δυνατότητα πλήρους ανασύστασης του κατεστραμμένου φυτικού κεφαλαίου, εφόσον η καταστροφή οφείλεται στο συγκεκριμένο πρόβλημα που συζητάμε και 5-373/2.1, με την οποία δίνεται η δυνατότητα ένταξης στο σχέδιο βελτίωσης για ανασύσταση δενδρώνα σχετικώς με το καταστατικό αίτημα. Είναι αυτονόητο ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θα προχωρήσει στηριζόμενη στα συμπεράσματα του Μπενακείου και της Διεύθυνσης Φυτοπροστασίας του Υπουργείου. Έτσι μόνο μπορούμε να πράξουμε σωστά και να εκριζώσουμε το πρόβλημα.

Καταλήγοντας, λοιπόν, κυρία συνάδελφε, δεν αφήσαμε τίποτα στην τύχη τους. Από την πρώτη στιγμή έρευνα, καθοδήγηση και στήριξη, τρεις πυλώνες μιας σωστά σχεδιασμένης αντιμετώπισης του προβλήματος. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και προφανώς θα παρέμβουμε και στα υπόλοιπα θέματα που θέσατε, στη διακίνηση του ροδακίνου, στο οποίο εσείς δεν κάνατε τίποτα απολύτως από το ’15 μέχρι το ’19 που ήσασταν κυβέρνηση και προφανώς θα αντιμετωπίσουμε ζητήματα απώλειας παραγωγών από φαινόμενα και κινδύνους που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ.

Εμείς, κυρία Τζάκρη, το έχουμε αποδείξει στην πράξη και οι άνθρωποι στην Πέλλα και σε όλη την Ελλάδα το γνωρίζουν καλά. Το γνώρισαν και στον παγετό του ’21, το γνώρισαν καλά και στις ζημιές του «Daniel» και του «Elias». Το γνωρίζουν καλά ότι αυτή η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα χρηματοδοτικά εργαλεία βρίσκει. Αυτό που αναφέρατε για την αναδιάρθρωση είναι διαφορετικό. Άλλο το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο υπήρχε αναδιάρθρωση ομάδων παραγωγών και άλλο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι ένα πολύ ευέλικτο πρόγραμμα το οποίο χειρίζεται τη Διαχειριστική Επιτροπή. Γι’ αυτό και οι παραγωγοί είναι κοντά μας και βρίσκονται και στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σας ευχαριστώ.

Αναλυτικά το βίντεο που ακολουθεί με τις απαντήσεις

https://www.facebook.com/share/r/fB5pGw6NBmAseYHs/?mibextid=UalRPS

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image