Υπάρχουν πάνω από 200 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου (203.186 για την ακρίβεια) αποθηκευμένοι σε δεξαμενές διάσπαρτες σε όλη την Ιταλική χερσόνησο.

Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Frantoi Italia που εκπονήθηκε από το Τμήμα της Κεντρικής Επιθεώρησης για την προστασία της ποιότητας και την καταστολή της απάτης στα αγροδιατροφικά προϊόντα (Ictqrf), η οποία επισημαίνει ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ισούται με 147.940 τόνους, εκ των οποίων 97.121 τόνοι είναι 100% ιταλικοί και περίπου 37 χιλιάδες κοινοτικοί. Τα αποθέματα λαμπάντε, εξευγενισμένων και πυρηνελαίων ανέρχονται σε πάνω από 50 χιλιάδες τόνους.

Πού βρίσκονται τα αποθέματα

Είναι προφανώς η Απουλία που κατέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα αποθεμάτων – ίση με 77.410 τόνους – ακολουθούμενη από την Τοσκάνη (34.195), την Ούμπρια (21.827) και την Καλαβρία (20.427). Σε επαρχιακό επίπεδο πίσω από το Μπάρι, υπάρχει η Περούτζια, μετά η Νυχτερίδα, μετά οι τρεις Τοσκανοί Σιένα, Λούκα και Φλωρεντία.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνεται μείωση των αποθεμάτων κατά 20 χιλ. τόνους περίπου, σε συνάρτηση με την προηγούμενη έρευνα. Κάτι που επιβεβαιώνει ότι – λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερότητα της κατανάλωσης – όσον αφορά τα αποθέματα, η Ιταλία μπορεί να ακόμα και να κινδυνέψει να μείνει στην πορεία από ελαιόλαδο, ειδικά εφόσον το καλοκαίρι υπάρχει μεγάλο τουριστικό ρεύμα στη χώρα.

Featured Image

Έλαια με Γεωγραφικές και Οργανικές Ενδείξεις

Τα λάδια με γεωγραφικές ενδείξεις (DOP και IGP) αντιπροσωπεύουν το 9,4% του αποθηκευμένου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ίσο με 15 εκατομμύρια λίτρα: σχεδόν το μισό “επώνυμο” Terra di Bari DOP, άλλο 20% το προνόμιο της Σικελίας μεταξύ των περιφερειακών IGP και DOP Βαλ Ντι Μαζάρα. Η ΠΓΕ της Τοσκάνης είναι λίγο πάνω από το 5%, η ΠΓΕ της Απουλίας και η ΠΓΕ της Καλαβρίας είναι λίγο πιο κάτω.

Το βιολογικό λάδι σε απόθεμα ανέρχεται σε 30 χιλιάδες τόνους, το 41% ​​των οποίων βρίσκεται στην Απουλία (ακολουθούν η Τοσκάνη και η Σικελία, με 15,1 και 12,6% αντίστοιχα).

Προφανώς η σύγκριση με πέρυσι είναι απίθανη, όταν στις 31 Μαΐου τα αποθέματα ήταν ίσα με 289 χιλιάδες τόνους (σχεδόν 30% περισσότερα).

Newsroom Agronewsbomb με στοιχεία από olivonews

Featured Image