Αντιμέτωποι με νέες απώλειες εισοδήματος αναμένεται να βρεθούν χιλιάδες αγρότες καθώς σε μεγάλο βαθμό η ηρτημένη εσοδεία, ειδικά σε Πελοπόννησο, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, αλλά και Κρήτη παραμένει… σταφιδιασμένη. Σα να μην έφθανε αυτό, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν θερμή εισβολή ακόμα και τον Οκτώβρη.

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, ελαιοπαραγωγός από το νομό Ηλείας τονίζει στο Agronewsbomb τα εξής: “Τα ποτιστικά πάνε πολύ καλά, αλλά πρέπει να πούμε ότι τα ποτιστικά στο νομό Ηλείας είναι το 5% του συνόλου (και λιγότερο από 5/100). Οι ξερικές χωρίζονται σε 4 κατηγορίες. Όσες δεν έδεσαν καθόλου τον Μάϊο ή έπεσαν από τον Ιούνιο. Όσες είναι τσακιστές και είναι σαν σκάγια, σαν κόμπο σε εκκλησιαστικό κομποσχοίνι (Καθόλου ψίχα, μόνο φλούδα και κουκούτσι και αν τις λιώσεις δεν υπάρχει υγρό). Όσες έχουν μέτρια παραγωγή και έχουν ζαρώσει κι έχουν λίγη ψίχα χωρίς υγρό απλά νωπίζει το χέρι σου αν τις λιώσεις. Όσες έχουν ελάχιστο καρπό πάνω είναι όλος μαύρος, έχει ψίχα και υγρό αλλά πέφτουν μόνες τους κι αν κουνήσεις τις κλάρες πέφτουν όλες. Μόνο η τρίτη κατηγορία ό, τι δώσει. Η πρώτη κατηγορία θα φύγουν στην τουρμπίνα με τα φύλλα”.

Αλλά και στη Λακωνία τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα καλύτερα. Όπως μάλιστα δήλωσε μιλώντας στο Agronewsbomb ο Γιώργος Μεϊμέτης, ελαιπαραγωγός από την περιοχή της Εληάς Λακωνίας: “στην περιοχή μας υπάρχουν ολόκληρα χωριά που δεν θα έχουν καθόλου ελιές για μάζεμα και ελαιόλαδο καθώς έχει να βρέξει μήνες και τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Θα υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής”.

Το δημοσίευμα του Bloomberg όπου μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι το φαινόμενο La Niña θα φέρει έναν ψυχρότερο χειμώνα φέτος σχολίασε σε συνέντευξή του ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Νίκος Καντερές.

«Οι επιστήμονες λένε ότι το La Niña φέτος, σύμφωνα με τις μελέτες που κάνει η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, θα είναι λίγο ψυχρότερο σε σχέση με πέρυσι, άλλα πάντα πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Αυτό θα αφορά και μέρος της Ευρώπης και ειδικότερα την Αγγλία, τη Γαλλία, τη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη καθώς όπως είναι γνωστό τα συστήματα από τον βόρειο Ατλαντικό και μάλιστα ενισχυόμενα από τοπικούς κυκλώνες επηρεάζουν βασικά αυτές τις περιοχές, ενώ η νότια και ειδικά η Νοτιανατολική Ευρώπη δεν επηρεάζεται με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να είναι λίγο πάνω από τις κανονικές τιμές», είπε αρχικά ο γνωστός μετεωρολόγος μιλώντας στο Action24.

Featured Image

«Έρχεται θερμή εισβολή στα μέσα του μήνα και μετά βροχές»

Όσον αφορά τις τιμές των 32 βαθμών Κελσίου που «βλέπει» το δημοσίευμα στην Αθήνα ο κ. Καντερές σημείωσε: «Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Ήδη σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 27 με 29, αύριο Πέμπτη θα φτάσει 30-31 και την Παρασκευή 31-32. Το Σαββατοκύριακο θα έχουμε μια μικρή μεταβολή και στη συνέχεια θα ξανανέβει η θερμοκρασία. Μάλιστα βλέπω προς τα μέσα του μήνα θα έχουμε μια θερμή εισβολή για να αποκτήσει ενδιαφέρον ο καιρός για την Ελλάδα από πλευράς βροχών στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Είναι φυσιολογικό. Την 1η Οκτωβρίου του 1991 ήταν η θερμότερη μέρα της χρονιάς, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 32-33 βαθμούς. Επίσης το 2012 και το 1992 είχαμε στην Αθήνα 20 μέρες από 26 έως 31 βαθμούς, Οκτώβριο μήνα».

«Το La Niña μας επηρεάζει ελαφρώς»

«Το φαινόμενο πράγματι ισχύει, αλλά αφορά βασικά το νότιο ημισφαίριο, τη νότια Αμερική, την Αυστραλία, τις Κάτω Χώρες. Εμάς μας επηρεάζει ελαφρώς και κυρίως τη βόρεια Ευρώπη. Αυτό που θέλω όμως να υπογραμμίσω είναι ότι δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία από την συμπεριφορά του La Niña για την Ελλάδα για να μπορέσουμε να δούμε τι θα γίνει φέτος», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image