Με ορίζοντα το… 2030 τα μεγάλα αρδευτικά έργα ενώ για την πανώλη ο ΥπΑΑΤ σημείωσε πως ενδεχομένως το Δεκαπενταύγουστο να κάνουμε χωρίς το αρνί.

“Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Μαγικές συνταγές για τα προβλήματα δεν υπάρχουν. Έργα που δεν έχουν γίνει δεκαετίες τώρα και θέλουν τρία και τέσσερα χρόνια δεν μπορούν να γίνουν άμεσα. Αναζητούμε λύσεις προσωρινές για παραγωγούς που χάνους τις σοδειές, αλλά το θέμα το αρδευτικό πρέπει να το δούμε πιο μεσομακροπρόθεσμα και να δούμε και τα αντιπλημμυρικά, γιατί δεν είναι μόνο η άρδευση. Για την Κρήτη εξαγγείλαμε μελέτη για το νερό, ενώ στη Θεσσαλία στελεχώνεται ο οργανισμός διαχείρισης. Πρέπει σε κάθε περιφέρεια να το δούμε το θέμα”, τόνισε στο ΣΚΑΙ ο ΥπΑΑΤ Κ. Τσιάρας.

“Υπάρχει συνέργεια με τα συναρμόδια υπουργεία για να προτεραιοποιήσουμε έργα. Το πρόβλημα της άρδευσης χτυπάει την επισιτιστική μας επάρκεια. Είναι σοβαρά τα θέματα. Αν κάποιος πρέπει να μιλήσουμε για έργα όπως φράγματα, ταμιευτήρες κ.λπ. δεν μπορούν να γίνουν σε ένα χρόνο. Θέλει στρατηγική”, κατέληξε.

Featured Image

Για την πανώλη σημείωσε: “όποτε υπάρχει στοιχείο το δίνουμε στη δημοσιότητα. Η ιχνηλάτηση πήγε καλά. Τα περισσότερα κρούσματα τα βρήκαμε εμείς. Η διακίνηση ζώων γίνεται με πιστοποίηση κτηνιάτρων γενικά. Όλο αυτό προβλέπεται από την ΕΕ. Από το πρώτο κρούσμα εφαρμόσαμε το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο. Αυτό κάνουμε. Επιβάλλαμε απαγόρευση μετακίνησης γιατί θέλουμε να κλείσουμε τον κύκλο της πανώλης. Η ιχνηλάτηση μας οδηγεί σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Το να τα λέμε δημόσια όλα, δεν συνιστά στάση ευθύνης. Τα σκληρά μέτρα που επιβάλλαμε έφεραν αποτέλεσμα. Δείτε τα κρούσματα στην Ρουμανία και στην Ελλάδα. Για την αποζημίωση πρέπει να πω ότι η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις. Θα υπάρξει βοήθεια για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και στήριξη απώλειας εισοδήματος λόγω των απαγορεύσεων. Η απαγόρευση ενδεχομένως να συνεχιστεί και να κάνουμε Δεκαπενταύγουστο χωρίς αρνί”.

Δείτε την συνέντευξη εδώ

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image