Απαντήσεις Σταμενίτη στη βουλή σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ.

Προχωράμε στη δεύτερη επίκαιρη ερώτηση και είναι η δεύτερη με αριθμό 686/6-2-2024 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Δράμας της Κ.Ο. «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» κ. Αναστασίου Νικολαΐδη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Άμεσες ενέργειες της Κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος εκμίσθωσης ακινήτων κάτω των 100 στρεμμάτων».

Ορίστε, κύριε Νικολαΐδη, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, ένα μείζον πρόβλημα που απασχολεί πολλούς αγρότες και επιχειρηματίες τόσο στην εκλογική μου περιφέρεια, τη Δράμα, όσο και σε άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα είναι η αδυναμία εκμίσθωσης από το ελληνικό δημόσιο εκτάσεων κάτω από 100 στρέμματα τα οποία όμως ειδικότερα ανήκουν σε τμήματα εκτάσεων μεγαλύτερα των 100 στρεμμάτων.
Οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν μάταια λύσεις στα προβλήματά τους, λαμβάνοντας υποσχέσεις που τελικά δεν τηρούνται. Για το ζήτημα αυτό έχω ήδη ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο. Στις 27 Νοεμβρίου 2023 συζητήθηκε σχετική επίκαιρη ερώτησή μου, όμως δεν δόθηκαν από την πλευρά σας επαρκείς και ικανοποιητικές απαντήσεις στα τόσα σοβαρά προβλήματα που έθεσα.
Πιο συγκεκριμένα, είχατε πει ότι το Υπουργείο σας ήδη επεξεργαζόταν σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιούσε και θα επίσπευδε τη διαδικασία. Μάλιστα είχατε δεσμευτεί ότι στις αρχές του 2024 επρόκειτο να λειτουργήσει σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτημάτων παραχώρησης ακινήτων, ώστε να απλοποιείται και να διευκολύνεται η διαδικασία για τους ενδιαφερόμενους.
Σήμερα, δυστυχώς, από το ίδιο βήμα αναγκάζομαι με μεγάλη απογοήτευση να επανέλθω στο φλέγον αυτό ζήτημα και να επιμείνω για τη λύση του ίδιου ακριβώς προβλήματος, κύριε Υπουργέ. Διαπιστώσαμε ότι καμία πρωτοβουλία δεν έχει λάβει το Υπουργείο σας, καμία λύση δεν έχουν δει οι αγρότες και οι ιδιώτες επενδυτές στο πρόβλημά τους και καμία δέσμευση από αυτά που εξαγγείλατε δεν έχει τηρηθεί.
Αναγκάζομαι λοιπόν να σας καλέσω για άλλη μια φορά προκειμένου να απαντήσετε, κύριε Υπουργέ, πώς σκοπεύετε και πότε να προβείτε στη νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος.
Οι αγρότες σήμερα βρίσκονται στους δρόμους για τα δίκαια αιτήματά τους και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, κύριε Υπουργέ, οφείλουμε να τους δώσουμε επαρκείς απαντήσεις. Η πολιτεία οφείλει να τηρεί τις δεσμεύσεις της και να κάνει αυτό που πρέπει με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κι εγώ ευχαριστώ.
Έχετε τον λόγο, κύριε Υπουργέ, για την πρωτολογία σας.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, ομολογώ ότι με εντυπωσιάζει λίγο που επανέρχεστε στην ίδια ερώτηση, κατηγορώντας μας για μια ακόμη φορά προφανώς για αδιαφορία στο θέμα της διευθέτησης του συγκεκριμένου ζητήματος. Και το λέω αυτό για δύο λόγους.
Κατ’ αρχάς, γιατί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε καμία ουσιαστική προσπάθεια πραγματικής διευθέτησης του πολύπλευρου θέματος της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον σε ατυχείς κινήσεις εντυπωσιασμού περιορίστηκαν, αν δούμε την ΑΓΡΟΓΗ, η οποία έκλεισε χωρίς να επιτελέσει ουσιαστικά τον ρόλο της, όπως και ο Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων, Γαιών και Εξοπλισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν λειτούργησε ποτέ στην πράξη.

Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας αντίθετα κάνουν μια σοβαρή σχεδιασμένη και συντονισμένη προσπάθεια να βάλουν μια τάξη, μια ολιστική προσέγγιση, να δομήσουν ένα σύστημα καταγραφής, ελέγχου και διαχείρισης περιουσίας του Υπουργείου μας, μιας περιουσίας του ελληνικού δημοσίου δηλαδή, σύγχρονο, ευέλικτο, αξιόπιστο, αποτελεσματικό και απόλυτα διαφανές.

Μπορεί να κρίνετε ότι οι ρυθμοί δεν είναι οι βέλτιστοι και οι επιθυμητοί και εμείς θα θέλαμε να είναι ταχύτεροι, ωστόσο η διαχείριση ακίνητης περιουσίας είναι αρκετά περίπλοκη και ενέχει μεταρρύθμιση νομοθετική και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, συντονισμό περισσότερων υπουργείων και κυρίως, απαιτεί απόλυτη νομική συνέπεια, αξιοπιστία, διαφάνεια και σεβασμό στην περιουσία των Ελλήνων πολιτών. Γιατί αυτό είναι δημόσια περιουσία. Αλλά και στις επόμενες γενιές αγροτών που με αυτή τη γη θα κάνουν πραγματικότητα τις ιδέες τους.

Με τη συνεργασία των υπηρεσιακών, των πολιτικών παραγόντων του Υπουργείου μας, εντοπίστηκαν και εντοπίζονται τα σημεία που χρήζουν αναμόρφωσης τόσο στην ίδια τη νομοθεσία όσο και στην εφαρμογή τους, ώστε να ανασχεδιαστεί πάντοτε με άξονα τη νομιμότητα, τη δικαιοσύνη και την ωφέλεια των πολιτών. Αυτοί -το αντιλαμβάνεστε, υποθέτω- δεν είναι μια διαδικασία γρήγορη και εύκολη, γιατί υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο αρκετά πολύπλοκο και κάθε κίνηση που αφορά σε δημόσια περιουσία θέλει χρόνο και προσοχή και πρέπει να διασφαλίζει απόλυτα τη νομιμότητα, την αξιοκρατία, αλλά και την αποτελεσματικότητα.

Έχουμε λοιπόν εντοπίσει και βρισκόμαστε στο στάδιο επεξεργασίας τους όλα τα σημεία της διαδικασίας που είχαν νομικό κενό είτε χρειάζονταν εκσυγχρονισμό. Και όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν με μια συνολική προσέγγιση, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Στη δευτερολογία μου θα είμαι πιο συγκεκριμένος και θα πάρετε και όλες τις απαντήσεις που πρέπει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Ορίστε, κύριε Νικολαΐδη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

Featured Image

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, πραγματικά εντυπωσιάζομαι από τις απαντήσεις σας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως κάνει συνήθως, μένει στο 41%. Εσείς το πάτε ένα βήμα παραπάνω, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, και πάτε στο 2012 που κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, κύριε Υπουργέ, είναι 2024 και κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία, όχι έναν χρόνο, πέντε χρόνια.
Έχουμε και λέμε: «Δράμα, 7-8-2023, Έγκριση για τμηματική παραχώρηση χρήσης ακινήτου αγροκτήματος Κάτω Νευροκοπίου ΠΕ Δράμας», αίτηση της Περιφέρειας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης προς το Υπουργείο. Συνεχίζει στο τέλος και λέει: «Συγκεκριμένα, πρόκειται για τμήμα έκτασης 6.400 τετραγωνικών μέτρων από τον αριθμό 103 τεμάχιο συνολικού εμβαδού 4.104,687 τετραγωνικά μέτρα αναδασμού έτους 1954, το οποίο βρίσκεται στον ανώτερο αγρόκτημα του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου με σκοπό τη γεωργική χρήση, κατασκευή αγροτικής αποθήκης» από τον Μπιζώγια Ευάγγελο του Ιωάννη, ετών 35. Ένας άνθρωπος που θέλει να μείνει στο Νευροκόπι και να επενδύσει. Ημερομηνία 7-8-2023.
Ζητάει το Υπουργείο σας από την αρμόδια υπηρεσία του Νομού Δράμας να καταθέσει -και αν θέλετε, το καταθέτω στα Πρακτικά- την απάντηση έτοιμη για να υπογράψετε, κύριε Υπουργέ. Μάλλον εσείς τους είπατε να το ετοιμάσουν. Σήμερα είναι Φεβρουάριος του 2024 και αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να επενδύσει στον τόπο του. Δράμα, 15-11-2023, ακριβώς το ίδιο για θερμοκήπια, ξανά το ίδιο. Δεν απαντάει το Υπουργείο σας.

Η ερώτησή μου, κύριε Υπουργέ, είναι τα φωτοβολταϊκά γιατί αδειοδοτούνται. Στα φωτοβολταϊκά πραγματικά γιατί δίνετε άμεση λύση; Θα υπάρχουν θέσεις εργασίας; Θα μείνει κανένας από αυτούς στον τόπο του; Αυτό το παιδί προσπαθεί να ζήσει στο ακριτικό Νευροκόπι την οικογένειά του. Θέλει να επενδύσει και εσείς μας κοροϊδεύετε.
Συγγνώμη, εσείς μας παίζετε, εμείς κάνουμε μια αξιόπιστη αντιπολίτευση.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα σας απαντήσω πόσο αξιόπιστη αντιπολίτευση κάνετε και πόσο βοηθάτε τους ανθρώπους, τους οποίους μας υποστηρίζετε τώρα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ο κ. Αυγενάκης…

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας παρακαλώ πολύ, ακούστε. Και θα σας πω ακριβώς εδώ και θα αξιολογηθεί η αντιπολιτευτική σας θέση από αυτό που θα σας πω σε λίγο.
Πράγματι μεταξύ των προβληματικών σημείων που θα αντιμετωπίσει το παραπάνω νομοσχέδιο, είναι το ζήτημα παραχώρησης ακινήτων μικρότερων των 100 στρεμμάτων, τα οποία ανήκουν σε τεμάχια μεγαλύτερα των 100 στρεμμάτων, δηλαδή τμηματική παραχώρηση.

Μετά την διαπίστωση ασάφειας του νόμου ως προς την αρμοδιότητα, ήταν επιβεβλημένο το πάγωμα της διαδικασίας. Με νομοθετική ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας του 2023 επανεκκίνησε η διαδικασία. Ως αποτέλεσμα της προηγηθείσας αναστολής, συσσωρεύθηκε μεγάλος όγκος αιτημάτων τμηματικής παραχώρησης, πέραν όλων των υπολοίπων που διαχειρίζεται η υπηρεσία από όλες τις περιφέρειες της χώρας, τα οποία εξετάζονται με μέγιστο δυνατό ρυθμό, δεδομένου ότι απαιτείται αντικειμενικός και ενδελεχής έλεγχος.
Αναφέρατε στην ερώτησή σας για τη σιωπηρή αίτηση εντός τριάντα ημερών αλλά ότι δεν ισχύει στο υφιστάμενο πλαίσιο, άρα, λοιπόν, δεν μπορεί αυτό να εφαρμοστεί. Είναι μια επιλογή, μια σκέψη που θα διευκόλυνε, θα επιτάχυνε τη διαδικασία και αξιολογείται από το Υπουργείο μας και εξετάζεται αν θα συμπεριληφθεί στο προαναφερθέν νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Βελτίωση όμως επιδέχονται και κάποια στάδια της διαδικασίας εφαρμογής του πλαισίου. Εκμεταλλευόμενοι όλα τα ψηφιακά εργαλεία που είναι πλέον στη διάθεσή μας, οι βελτιώσεις αυτές σε συνδυασμό με το νομοθετικό εξορθολογισμό θα αλλάξουν κατά πολύ το τοπίο, θα ελαχιστοποιήσουν το διοικητικό κόστος και θα μεγιστοποιήσουν τη διαφάνεια και την ταχύτητα. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, είχα δεσμευτεί κατά την προηγούμενη συζήτησή μας εδώ, τέλος Νοεμβρίου για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ψηφιακής υποβολής αιτημάτων παραχώρησης του ΥΠΑΑΤ που θα απλοποιεί τη διαδικασία, θα διευκολύνει τον αιτούντα, θα αποσυμφορίζει την υπηρεσία και θα συντομεύσει κατά πολύ το συνολικό απαιτούμενο χρόνο από την αίτηση και έως την έκδοση απόφασης. Και αυτή η πλατφόρμα έχει υλοποιηθεί. Είναι μια πραγματικότητα. Περιλήφθηκε σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε 13/2/2024 που την καθιστά υποχρεωτική από 1/1/2024. Είναι το άρθρο 44 του νομοσχεδίου. Επομένως, μία από τις δεσμεύσεις που είχαμε το Νοέμβριο έχει ήδη υλοποιηθεί και προφανώς θα υλοποιηθούν και οι υπόλοιπες σε ένα μεγαλύτερο νομοσχέδιο.

Όμως, ξέρετε κάτι, κύριε συνάδελφε; Τη διάταξη του νομοσχεδίου για την οποία μας εγκαλείται ότι πάμε αργά, δεν την ψηφίσατε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Την ψηφίσαμε.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κι αυτός είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο με εντυπωσίασε η κατάθεση της ερώτησης από μέρους σας. Δεν την ψήφισε σχεδόν το σύνολο της Αντιπολίτευσης και μας υποβάλετε μια ερώτηση που μας κατηγορείτε για ασυνέπεια.
Για να καταλήξουμε, εμείς έχουμε θέσει ένα πλαίσιο μεταρρύθμισης ψηφιοποίησης και απλοποίησης που θα συμβάλλει στη δημιουργία υπεραξίας της γης και μεθοδικά βήμα – βήμα το υλοποιούμε. Διότι ό,τι ανακοινώνουμε, το κάνουμε πράξη και αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά. Αν θέλετε να βοηθήσετε τους συμπολίτες μας, κάντε προτάσεις αλλά τουλάχιστον ψηφίστε τα αυτονόητα. Σας ευχαριστώ.

Featured Image