Φόβοι στους κύκλους των αγροτών για την πορεία των σπορών και το ενδεχόμενο νέων ζημιών από παγετό.
Καλή εξέλιξη για τα υδάτινα αποθέματα της χώρας, που ήταν στον… πάτο μέχρι πρότινος, όμως οι αγρότες ανησυχούν για νέες ζημιές.
Νέο κύμα βαρυχειμωνιάς δείχνουν τα διάφορα προγνωστικά μοντέλα για τις επόμενες ημέρες, με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και ενδεχόμενο νέων παγετών, χιονόπτωσης κ.λπ.
Πιο έντονα αναμένονται τα φαινόμενα -αν επαληθευθούν οι προγνώσεις– πάλι στη βόρεια Ελλάδα, σε ορεινές αλλά και πεδινές περιοχές.
Πάνε πίσω οι σπορές
“Εδώ και 10 ημέρες περίπου βρέχει συνεχώς, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να μπούμε στα χωράφια να σπείρουμε ηλίανθο και καλαμπόκι”, λέει στο Agronewsbomb ο Στέργιος Λίτος, πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΦ και καλλιεργητής από τη Νιγρίτα. Σύμφωνα με τον ίδιο “θα πρεπε να σπέρνουμε καλαμπόκια και λιόσπορα σε νορμάλ συνθήκες και μέχρι τις 5 του μήνα να έχουμε τελειώσει. Φέτος θα πάμε 20 ημέρες τουλάχιστον πιο πίσω. Όλες οι καλλιέργειες οψιμίζουν”. Παρ’ όλα αυτά όπως αναφέρει: “ο καιρός μας βοηθά τουλάχιστον να μη σπείρουμε καθώς λόγω του ανασχηματισμού, δεν έχει προχωρήσει και το θέμα της κατανομής βιοντίζελ“.
Αγγελία
Ευεργετικές βροχές στην Κομοτηνή
Ποτιστικές βροχές, που με αγωνία περίμενε ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, πέφτουν εδώ και πέντε περίπου ημέρες, στην περιοχή της Κομοτηνής. “Οι βροχές ξεκίνησαν από την περασμένη Πέμπτη και είμαστε γύρω στα 50-60 χιλιοστά βροχής. Τα νερά πέφτουν ομαλά, ποτιστικά και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με πλημμύρες. Κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα πέφτει νερό, το οποίο έχουμε τόσο ανάγκη”, μας λέει από την πλευρά του ο Χρήστος Παρασκευούδης, παραγωγός από την περιοχή της Κομοτηνής. “Τα σιτάρια που ήταν σπαρμένα και είχαν είχαν προβληματιστεί από την ξηρασία, φαίνεται να έχουν συνέλθει με τις βροχές”, προσθέτει και καταλήγει: “Hλίανθο έχουμε σπείρει κάποια στρέμματα, έχουμε ακόμα κι άλλα όμως να σπείρουμε. Μέχρι τις 15-20 Απριλίου, είμαστε εμπρόθεσμοι για σπορές στα καλαμπόκια, εκτιμώ, πως δεν θα έχουμε πρόβλημα”.
“Συντηρητικά φέτος στα βαμβάκια”

“Προσωπικά θα βάλω παραπάνω στρέμματα με βαμβάκι. Εκτιμώ πως θα είμαστε στα ίδια στρέμματα στο βαμβάκι, γιατί είναι η επιδότηση στη μέση και “κρατάει” την καλλιέργεια. Μπορούμε να διαχειριστούμε το κοστολόγιο πιστεύω. Το κάναμε στο παρελθόν, θα το κάνουμε και φέτος, θα πάμε συντηρητικά. Πέρσι είχαμε μεγάλη μείωση στις αποδόσεις στο βαμβάκι από την ξηρασία, από τις ζημιές από το ρόδινο σκουλήκι κι άλλα έντομα που ήταν σε έξαρση. Παρατηρήσαμε το φαινόμενο των αποδόσεων-ασανσέρ, δηλαδή ο ίδιος παραγωγός να έχει διαφορετικές αποδόσεις”, καταλήγει ο έμπειρος βαμβακοπαραγωγός από την Κομοτηνή.
Newsroom Agronewsbomb