Το Επαρχιακό Συμβούλιο της Huelva θα προωθήσει την καλλιέργεια της pitaya-πιτάγια, ενός φυτού που προέρχεται από την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, στην επαρχία μέσω της πρόσκλησης για επιδοτήσεις για τη συνολική ή μερική χρηματοδότηση έργων για τη μετατροπή και την εμπορία αυτού του φρούτου.

Η καλλιέργεια της pitaya θεωρείται ενδιαφέρουσα και με μέλλον για την ύπαιθρο της Ουέλβα, εύκολη στη φροντίδα, με υψηλές εμπορικές προσδοκίες λόγω της μεγάλης αποδοχής της στις ευρωπαϊκές και ανατολικές αγορές και διατροφικού θησαυρού, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Επαρχιακό Συμβούλιο της Ουέλβα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Επαρχιακό Συμβούλιο της Huelva, μέσω της Υπηρεσίας Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Αλιείας και Marca Huelva, έχει διατυπώσει αυτήν την έκκληση για επιδοτήσεις υπό καθεστώς ανταγωνιστικού ανταγωνισμού για την προώθηση της διαφοροποίησης της επαρχιακής γεωργίας προς ένα προϊόν τέτοιου ενδιαφέροντος για τον τομέα όπως η πιτάγια.

Οι βάσεις της πρόσκλησης, που δημοσιεύθηκαν αυτή τη Δευτέρα, 25 Απριλίου στην Επίσημη Εφημερίδα της Επαρχίας (BOP), θεωρούν δικαιούχους εκείνες τις νομικές οντότητες των οποίων ο κύριος εταιρικός σκοπός είναι ο μετασχηματισμός και η εμπορευματοποίηση του pitaya στην επαρχία της Huelva και δεσμεύονται να διατηρήσουν δραστηριότητα για τουλάχιστον πέντε έτη μετά τη λήψη της επιδότησης.

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν, στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, έργα για δραστηριότητες που ξεκινούν ή ξεκίνησαν εντός του 2023 και δεν μπορούν να λήξουν πέραν της 30ης Ιουνίου 2024.

Όσον αφορά το ποσό που θα απονεμηθεί, θα καθοριστεί σε σχέση με τους βαθμούς που θα αποδοθούν σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης της πρόσκλησης, αν και σε καμία περίπτωση το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ζητούμενο ποσό ούτε να υπερβαίνει το συνολικό κόστος του έργο ή δραστηριότητα επιδοτούμενη.

Featured Image

Η Pitaya είναι μια καλλιέργεια στην οποία ποντάρει όλο και περισσότερο ο αγροτικός τομέας λόγω της υψηλής κερδοφορίας και της τρέχουσας υψηλής ζήτησης. Επιπλέον προσαρμόζεται άψογα σε κάθε είδος εδάφους και έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη, αφού τον δεύτερο χρόνο παράγει ήδη καρπούς.

Υπάρχουν δύο είδη, το κίτρινο (H. triangularis) και το κόκκινο (H. ocamposis). Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο είναι η Ινδία και η Ισπανία βρίσκεται στην 15η θέση με παραγωγή 190.000 τόνων. Σε μόλις 100 γραμμικά μέτρα μπορούν να αναπτυχθούν έως και 334 φυτά, με ωφέλιμη ζωή έως και 25 χρόνια και μέση απόδοση που κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 κιλών καρπών ανά φυτό την εποχή.

Το Pitaya είναι ένα προϊόν πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες και οι σπόροι του περιέχουν Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Στην Ισπανία παράγεται κυρίως στα Κανάρια Νησιά, τη Μάλαγα και την Αλμερία (ως κύριος παραγωγός). Όσον αφορά την Huelva, υπάρχουν ήδη 40 αγροκτήματα που έχουν δεσμευτεί για την πιτάγια, με περίπου 7 εκτάρια που καλλιεργούνται στους δήμους Lucena del Puerto, Almonte, Moguer, Palos de la Frontera, San Bartolomé de la Torre, Cartaya και Lepe.

Πηγή: valenciafruits

Featured Image