Μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει το τελικό ποσό αποζημίωσης για τους πυρόπληκτους αγρότες και κτηνοτρόφους του Έβρου, προανήγγειλε μιλώντας στη βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος.

“Από την πρώτη στιγμή διαμορφώθηκε και υλοποιείται με κατεύθυνση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ένα σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης με δημοσιονομική επίπτωση για την περιοχή του Έβρου που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής οι πληρωμές ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ και ας το δούμε στον χρόνο που έχουμε –και θα μας επιτρέψει η Πρόεδρος- αναλυτικά. Κατ’ αρχάς έχουμε την πρώτη αρωγή. Έχουν πιστωθεί 217.803 ευρώ σε σαράντα έναν δικαιούχους ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, 272.000 ευρώ σε εβδομήντα πέντε δικαιούχους ως πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, κτηνοτρόφους και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς.

Έχουμε και την προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής, η οποία έχει καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους, με ποσό που ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης προχωρήσαμε και στη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης για τη χορήγηση της τελικής επιχορήγησης, το τελευταίο ποσό δηλαδή, των πληγεισών επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 821.675 ευρώ για πενήντα οκτώ δικαιούχους και πρόκειται να εκδοθεί ξεχωριστή Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους.

Featured Image

Αναφορικά με τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο έχει ολοκληρωθεί και η χορήγηση της ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις περυσινές πυρκαγιές. Ειδικότερα στην περιοχή κατεβλήθησαν 7.383.468 ευρώ σε πεντακόσιους πενήντα επτά παραγωγούς του νομού Έβρου.

Παράλληλα με την κρατική αρωγή τρέχει και το «Evros pass». Πρόκειται για μία άυλη ψηφιακή κάρτα που περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση ως κίνητρο στους πολίτες, για να επισκεφτούν την περιοχή του Έβρου. Πρόκειται για πέντε χιλιάδες άυλες ψηφιακές κάρτες των 200 ευρώ, το υψηλότερο ποσό ενίσχυσης σε σχέση και με τις άλλες περιοχές του προγράμματος, για όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Προχωρούν φυσικά και κανονικά και οι διεργασίες του σχεδίου ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της περιοχής του Έβρου. Και αυτό διότι μας ενδιαφέρει η επόμενη μέρα μετά από μια φυσική καταστροφή. Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του Έβρου. Μας ενδιαφέρει η ενδυνάμωση του Έβρου. Μας ενδιαφέρει έμπρακτα το αποτέλεσμα, η άνθηση και η ενίσχυση μίας υπέροχης, αλλά και πολύ περήφανης περιοχής. Σας ευχαριστώ πολύ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Τριαντόπουλος.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image