«Το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Τοσκάνη προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές της περιοχής, κάτι που στην περίπτωση του Val di Cornia είναι πολύ σοβαρό, με ιδιαίτερο αντίκτυπο στη γεωργία που ειδικεύεται στις κηπευτικές καλλιέργειες. Το 80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων αυτής της στρατηγικής περιοχής έχουν πλημμυρίσει, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη τη σοδειά και το μέλλον της γης».

Ο Μάρκο Νέρι, πρόεδρος της Confagricoltura Toscana, είπε αυτό, εξηγώντας τις συνέπειες των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν την Τοσκάνη και το Val di Cornia ειδικότερα.

«Πρόκειται για σοβαρές συνέπειες σε όλες τις περιοχές της Τοσκάνης που έχουν πληγεί από κακές καιρικές συνθήκες, αλλά στο Val di Cornia μπορούμε να μιλήσουμε για καταστροφικές επιπτώσεις : βρισκόμαστε αντιμέτωποι με χιλιάδες εκτάρια πλημμυρισμένα, με καλλιέργειες εντελώς χαμένες και δομικές ζημιές στα χωράφια πράγμα που θα καταστήσει δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την αποκατάστασή του βραχυπρόθεσμα – εξηγεί η Neri -. Είναι μια δραματική κατάσταση για τους αγρότες της Val di Cornia, που ήδη τους τελευταίους μήνες ταλαιπωρούνταν από αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες».

Featured Image

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους ντόπιους αγρότες, οι οποίοι επίσης φοβούνται για την επικονίαση και τη βιοποικιλότητα. Εκτός από τις καλλιέργειες – εξηγεί ο πρόεδρος της Confagricoltura Toscana – οι αγροτικές υποδομές του Val di Cornia έχουν πληγεί σκληρά: γεμάτα χαντάκια, κατεστραμμένα αναχώματα και αδιάβατοι αγροτικοί δρόμοι κάνουν τη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης ακόμη πιο δύσκολη».

«Ως Confagricoltura Toscana – συνεχίζει ο Neri – έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για μια πρώτη εκτίμηση της ζημιάς. Δεν μπορούμε ακόμη να ποσοτικοποιήσουμε με ακρίβεια την έκταση της ζημιάς, αλλά είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε τεράστιες απώλειες. Ο κυβερνήτης Eugenio Giani έχει δίκιο που ζητά την επιβολή εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην απαραίτητη βοήθεια. Είναι απόλυτη έκτακτη ανάγκη».

Πηγή: confagricoltura.it

Featured Image