Του Έντσο Γκαμπίν.
Το κλάδεμα είναι μια σημαντική πρακτική για τη διατήρηση της παραγωγικότητας των ελαιόδεντρων: κλαδιά ή μέρη του δέντρου αφαιρούνται για να προωθηθεί η ανάπτυξη, το σχήμα και η υγεία του δέντρου. Αλλά δημιουργούν πληγές, που πρέπει να επουλωθούν και να επουλωθούν.
Για κάθε τομή το φυτό αντιδρά αμέσως κλείνοντας τα κομμένα λεμφαγγεία και πρέπει να αναδιοργανώσει αμέσως την τοπική κυκλοφορία της λέμφου. Μπαίνουν σε λειτουργία και ουσίες που βοηθούν το φυτό να αντισταθεί σε πιθανές επιθέσεις παθογόνων, φυτοαντιτσιπίνες. Αυτές οι ενώσεις προετοιμάζουν τα φυτά να αντιμετωπίσουν επιθέσεις, ενισχύοντας τα αμυντικά συστήματα.
Ο κίνδυνος μολύνσεων
Εάν αυτή η δραστηριότητα δεν είναι επαρκής και υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων επειδή έχει διεισδύσει παθογόνο , το φυτό είναι έτοιμο να συνθέσει άλλες ουσίες, φυτοαλεξίνες, οι οποίες έχουν αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, περιέχουν επίσης φαινολικά προϊόντα, όπως τανίνες και λιγνίνη ή καλόζη, ένα σάκχαρο, που ενισχύει τα κυτταρικά τοιχώματα γύρω από την τραυματισμένη περιοχή, σχηματίζοντας ένα φυσικό φράγμα ενάντια στην εισαγωγή παθογόνων ή επιβλαβών ουσιών.
Εν τω μεταξύ, τα κύτταρα γύρω από το τραύμα υφίστανται μια σειρά αλλαγών, βιοχημικών και μεταβολικών, και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ενεργά για να κλείσουν το τραύμα δημιουργώντας έναν ιστό που ονομάζεται θεραπευτικός κάλος. Αυτός ο κάλος αποτελείται από αδιαφοροποίητα κύτταρα, τα οποία σχηματίζουν ένα φράγμα με το εξωτερικό περιβάλλον στο τραύμα, προστατεύοντας τους υποκείμενους ιστούς από την αφυδάτωση.
Τα κύτταρα του τύλου, μετά από μια «παροδική ταμπονάδα», προχωρούν σε «μόνιμο» , διαφοροποιώντας και εξειδικεύοντας τα κύτταρα σε αυτά που θα σχηματίσουν νέους αγγειακούς ιστούς και σε παρεγχυματώδεις που θα συνδεθούν με τους συνεχόμενους σχηματίζοντας ένα συμπαγές φράγμα. Με αυτόν τον τρόπο θα αντικατασταθούν όλοι οι κατεστραμμένοι ιστοί.
Η ικανότητα απόφραξης πληγών και πρόληψης μικροβιακών λοιμώξεων εξαρτάται από τα ενεργειακά αποθέματα του φυτού, επομένως από τη συνολική ευρωστία του, από τη διαμόρφωση και επέκταση του τραύματος. Μια πιθανή θετική έκβαση της μόλυνσης οφείλεται κυρίως σε ανεπάρκεια του φυτού να παράγει ανεξάρτητα ισχυρή αντιμικροβιακή άμυνα.
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι παθογόνοι μύκητες και βακτήρια θα μπορούσαν να είναι σε θέση να κάνουν τη δράση των φυτοαλεξινών αναποτελεσματική, αποτοξινώνοντάς τες ή καταστέλλοντας την παραγωγή τους. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ο πληθυσμός των μυκήτων και των βακτηρίων που υπάρχουν στις βλαστικές επιφάνειες θα μπορούσε να είναι πολυάριθμος και αρκετά επιθετικός ώστε να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτει το φυτό.
Δράσεις αντιμετώπισης και περιορισμού
Για να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί ο κίνδυνος μολύνσεων όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι καλή ιδέα να βοηθήσετε το φυτό με τη χρήση μυκητοκτόνων και βακτηριοκτόνων προϊόντων όπως:
1) προϊόντα χαλκού όπως το υδροξείδιο του χαλκού έχουν ταχεία δράση. ή οξυχλωριούχο χαλκό, ένα αντιμυκητιασικό σκεύασμα που είναι λιγότερο γρήγορο από το υδροξείδιο, αλλά τείνει να παραμείνει στο φυτό περισσότερο. Μίγμα Bordeaux, ένα μείγμα θειικού χαλκού και ένυδρου ασβέστη, και μπορούμε να αλλάξουμε την αναλογία μεταξύ θειικού χαλκού και ένυδρου ασβέστη για να κάνουμε αυτό το μείγμα όξινο, ουδέτερο ή βασικό και να το προσαρμόσουμε σε διαφορετικά. Κατά τη χρήση προϊόντων χαλκού, είναι δυνατή η χρήση ουσιών που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ανθεκτικότητα των θεραπειών, μπορούν να λειτουργήσουν ως διαβρεκτικά και κολλητικά, που αποφεύγουν τις εκπλύσεις και προστατεύουν τα διαλύματα.
2) Το Dodina είναι μυκητοκτόνο ευρέος φάσματος και δεν μπορεί να αναμειχθεί με προϊόντα με αλκαλική δράση ή με έλαια.
Μεγάλες περικοπές
Όταν η κοπή περιλαμβάνει κλαδιά με διάμετρο μεγαλύτερη από 5 cm, όπως στο αναμορφωτικό κλάδεμα, μπορεί να είναι χρήσιμο να επικαλυφθεί η κομμένη επιφάνεια με μαστίχες ή θεραπευτικές πάστες, που μπορεί να περιέχουν αντιμικροβιακά συστατικά. Συνήθως αυτά τα προϊόντα περιέχουν έναν συνδυασμό ενεργών συστατικών όπως ρητίνες, κερί μέλισσας, φυτικά έλαια, αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακούς παράγοντες.
Ένα παράδειγμα σκευάσματος για έναν θεραπευτικό παράγοντα για το κλάδεμα θα μπορούσε να είναι: φυσική ρητίνη 50%, κερί μέλισσας 15%, φυτικά έλαια 25%, άλλα αντιοξειδωτικά προϊόντα ή αντιμικροβιακές ουσίες 10%. Τα ποσοστά αυτά είναι ενδεικτικά και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή και το συγκεκριμένο σκεύασμα του θεραπευτικού παράγοντα. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για σωστή και ασφαλή εφαρμογή. Τα θεραπευτικά σπρέι με βάση τις φυσικές ρητίνες είναι επίσης εύκολα διαθέσιμα στην αγορά .
Μια ευρέως διαδεδομένη γεωπονική πρακτική είναι η εφαρμογή βουρτσίσματος με προϊόντα χαλκού, πιθανώς αναμεμειγμένα με άλλες ουσίες, όπως η πρόπολη, ικανά να διεγείρουν τη φυσική άμυνα του φυτού. Σε αυτή την περίπτωση οι δόσεις που θα χρησιμοποιηθούν θα μπορούσαν να είναι οξυχλωριούχος χαλκός σε 1 λίτρο νερό, για παράδειγμα Cupravit blue ή Cuproram 35 WG Blue, 10-15 g συν Πρόπολη 10 – 15 ml. Θα πρέπει να θυμάστε να απολυμαίνετε τα εργαλεία κοπής όταν μετακινείστε από το ένα φυτό στο άλλο για να αποφύγετε τη μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών.
Διευθυντής της Διαπεριφερειακής Ένωσης Ελαιοπαραγωγών AIPO