Eνόψει του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου της Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας, 4-5 Δεκεμβρίου 2024.
Στο Ηράκλειο βρέθηκαν για δυο μέρες στελέχη της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για την Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Συγκεκριμένα, οι συνεργάτες του κ. Miguel Bernal, Εκτελεστικού Γραμματέα της ΓΕΑΜ, κ. Starnoni Matteo και κ. Γιώργος Παξιμάδης, επισκέφτηκαν την κρητική πόλη για να διευθετήσουν ζητήματα που σχετίζονται με την επερχόμενη διοργάνωση και φιλοξενία στο Ηράκλειο (4-5 Δεκεμβρίου 2024) του Περιφερειακού Συνεδρίου Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας της ΓΕΑΜ.
Το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας έρχεται μια δεκαετία μετά το ιδρυτικό που έγινε στο Μπάρι της Ιταλίας, και σε μία εποχή που ο κλάδος της Αλιείας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, εν πολλοίς σχετιζόμενα με την κλιματική κρίση. Το συνέδριο αναμένεται όχι απλά να αξιολογήσει τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στον κλάδο, αλλά να θέσει τις βάσεις για συνέχιση της μπλε μετάβασης και της επίτευξης των στόχων της στρατηγικής ΓΕΑΜ 2030 για βιώσιμη αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, και την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως κλιματική κρίση και ψάρια εισβολείς, αλλά και να αναδείξει τον ρόλο της υδατοκαλλιέργειας ως εγγυητή της επισιτιστικής ασφάλειας.
Η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη να ορίσει τη Δρ. Γεωργία Χονδρολέου Εθνική Συντονίστρια της χώρας μας στον FAO, ήταν η αρχή για την αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας με τον Oργανισμό. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ήταν πρακτικά απούσα, μια κατάσταση που δεν άρμοζε σε μια χώρα, ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού.
Η διεκδίκηση και ανάληψη του διεθνούς συνεδρίου είναι ξεκάθαρο βήμα προς την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-FAO και συνιστά δείγμα της πρόθεσης της Χώρας μας για πιο ενεργό συμμετοχή στον Οργανισμό, αλλά και της βούλησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τόνωση της εξωστρέφειας και αξιοποίησης της αγροτικής διπλωματίας.
Στο συνέδριο θα προσκληθούν εκπρόσωποι άνω των 40 κρατών από Ευρώπη, Αφρική και Ασία, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από 34 διεθνείς οργανισμούς. Αποτελεί ένα σημαντικό διεθνές γεγονός που ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Λευτέρης Αυγενάκης πρότεινε, διεκδίκησε και πέτυχε την ανάληψη της διοργάνωσής του. Συνιστά το τελευταίο κομμάτι μιας δέσμης δράσεων με επίκεντρο τον θαλάσσιο πυλώνα του πρωτογενούς μας τομέα.
Πρόσφατα άλλωστε διοργανώθηκε το 1ο Συνέδριο Αλιείας αλιευτικού τουρισμού και Υδατοκαλλιέργειας στην Ελευσίνα, όπου με τη συμμετοχή όλων των φορέων τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα του κλάδου και έγινε το πρώτο βήμα για την χάραξη εθνικής στρατηγικής για την αλιεία. Φυσικά, τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Θαλάσσιων Ζώων πριν από λιγότερο από δύο μήνες στο Ηράκλειο, ένα από τα μόλις τέσσερα σε όλη την Ευρώπη και το πρώτο που αφορά την υδρόβια ζωή, αποτελεί άλλη μια διεκδίκηση που καταφέραμε να κάνουμε πράξη και να φέρουμε στην χώρα μας.
Με το επερχόμενο συνέδριο του FAO μπαίνει λοιπόν η χώρα μας στο επίκεντρο όχι απλά της Ευρώπης, αλλά του γενικότερου χώρου της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όσον αφορά τα θέματα θαλάσσιας ζωής.