Στα όριά τους έφτασαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και σήμερα, ως πρώτη κίνηση έκαναν πορεία στο κέντρο του Βόλου με πάνω από 100 τρακτέρ και αυτοκίνητα των περιοχών Αλμυρού, Βελεστίνου και Πηλίου, κατέληξαν στην Π.Ε. Μαγνησίας όπου παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους την χωρική αντιπεριφερειάρχη Άννα Μαρία Παπαδημητρίου και έδωσαν διορία για άμεσες λύσεις.
Οι αγρότες, οι οποίοι προετοίμασαν την κινητοποίηση τις τελευταίες τρεις μέρες, έδωσαν ραντεβού επί των οδών Λαρίσης – Αθηνών και στη συνέχεια με τα τρακτέρ έκαναν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο του Βόλου, προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα, για να καταλήξουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, το προαύλιο της οποίας γέμισε τρακτέρ, ενώ τα υπόλοιπα έμειναν παραταγμένα επί της οδού Ελ. Βενιζέλου και Αναλήψεως, με τους τροχονόμους να ρυθμίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.
Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, δήλωσε συμπαραστάτης στα προβλήματα των αγροτών, είπε ότι τα προβλήματά τους είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της νέας Περιφερειακής Αρχής και τόνισε ότι τα αιτήματά τους θα προωθηθούν στο υπουργείο, σύμφωνα με το magnesianews.gr.
Ο Χρήστος Πάντσιος αγρότης της περιοχής Αλμυρού ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο του Βόλου και τους καταστηματάρχες για την αναστάτωση που προκάλεσαν και τόνισε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη Μαγνησία, για να διαδηλώσουν ειρηνικά, να καταθέσουν τα αιτήματά τους στην Περιφέρεια και να κάνουν γνωστά τα προβλήματα του κλάδου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα είναι πολλά και γνωστά, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ.
«Εκτός από αγρότες είμαστε και καταναλωτές. Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι έντονο και επιδεινώνεται καθημερινά, οι αυξήσεις στο γάλα, στο κρέας και στο ψωμί, μας παραξενεύουν, διότι εδώ και δύο χρόνια οι τιμές των αγροτικών προϊόντων πέφτουν, κάτι που μας εξοργίζει», ανέφερε ο κ. Πάντσιος.
Ο αγρότης της περιοχής Αλμυρού, τόνισε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και είναι συσσωρευμένα εδώ και έτη και η κινητοποίηση είναι μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι ο αγώνας τώρα ξεκινά.
Ο Θοδωρής Γεωργαδάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, χαρακτήρισε πρωτοφανή την κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων της Μαγνησίας, είπε ότι για μια ακόμη φορά διατρανώνουν το συστήματα και δυναμώνουν τον αγώνα γιατί τα προβλήματα είναι οξυμένα.
Όπως είπε η Μαγνησία είναι ένας νομός τριπλά χτυπημένος από μια πυρκαγιά και δύο πλημμύρες κατά σειρά, που ήραν αφού είχαμε καλλιεργήσει με ένα κόστος παραγωγής στα ύψη, ενώ ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100%, υπάρχουν πολλά προβλήματα και ενώ διεκδικούν άμεσα συνάντηση με κλιμάκιο υπουργών και δεν τους δέχονται.
Ο κ. Γεωργαδάκης τόνισε ότι είναι μια αρχή αγωνιστικών κινητοποιήσεων, οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν ξεσηκωθεί, στις παρακάρλιες περιοχές έχουν στήνει ένα μπλόκο και σήμερα κλείνουν 34 μέρες στον δρόμο, διότι χωράφια είναι κάτω από το νερό στις περιοχές Ριζομύλου και Στεφανοβικείου με παραγωγές και μηχανήματα από κάτω και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα πότε και πως θα φύγει το νερό, για να ξέρουν πότε θα καλλιεργήσουν.
«Προθεσμία τριών ημερών να απαντήσουν»
Ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων στη Μαγνησίας Γιώργος Τερζάκης, υποστήριξε ότι οι κτηνοτρόφοι δεν αντέχουν. «Δώσαμε προθεσμία τριών ημερών για να μας απαντήσουν… Οι κτηνοτρόφοι μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί δεν αντέχουμε άλλα χτυπήματα. Για να πάρουμε ένα κιλό γάλα η ταλαιπωρία είναι μεγάλη. Ζητάμε άμεση στήριξη και αποζημίωση στα πνιγμένα και καμένα στο κάθε μαντρί. Πληρώνουμε ότι μας ζητούν, δεν χρωστάμε και είμαστε κατεστραμμένοι… Όταν βλέπεις την περιουσία σου να καταστρέφεται και ο έμπορος μας παίρνει 20 λεπτά κάτω το γάλα, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», τόνισε.
Ο ίδιος είπε ότι δεν ζητάει συγνώμη από την πόλη και αν θέλει να είναι δίπλα τους. Όπως ανέφερε, τα ψυγεία των κτηνοτρόφων είναι άδεια, από το πρωί πάνε το βράδυ στα σπίτια τους και πωλούν τα προϊόντα τους άτω από το κόστος, γιατί έχασαν τον βηματισμό τους.
Τέλος ο Σταμάτης Αλαμανιώτης πρόεδρος συνδέσμου ελαιοπαραγωγών δυτικής Μαγνησίας, τόνισε ότι η κατάσταση στην ελαιοκομία έχει φθάσει στο απροχώρητο. «Το κόστος της ενέργειας, το κόστος παραγωγής γενικότερα είναι στα ύψη. Επί μια τριετία έχουν γονατίσει την ελαιοκομία. Οι αγρότες εγκαταλείπουν τη γη. Φέτος συγκεκριμένα οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, δεν υπήρχε παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από τα χαλάζια και την κλιματική αλλαγή και μάλλον δεν θα υπάρχει σοδειά. Ολόκληρη η νοτιοδυτική Μαγνησία, δηλαδή 1.700.000 ελαιόδενδρα θα εγκαταλειφθούν…», επισήμανε.