Στην απόκτηση νέου οινοποιείου στην περιοχή του Ζευγολατιού Αρκαδίας, προχώρησε το Κτήμα Σκούρα, το οποίο, σύμφωνα με τον Γιώργο Σκούρα, προέρχεται από το χαρτοφυλάκιο της Eurobank.
Στόχευση του γνωστού οινοποιείου είναι να προχωρήσει στην δημιουργία νέας παραγωγικής εγκατάστασης στην περιοχή και ενώ ήδη διατηρεί δύο οινοποιεία στην οινική ζώνη της Νεμέας.
Σημειώνεται ότι το Κτήμα Σκούρα πρόκειται να επενδύσει σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια έχει διαθέσει 3 εκατομμύρια ευρώ για αμπελώνες, μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το Κτήμα Σκούρα σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο επικεφαλής του, Γιώργος Σκούρας, στο Capital.gr, εξάγει περίπου το 40% των παραγόμενων ποσοτήτων κρασιού σε 30 χώρες του κόσμου, από τις οποίες το 25% διατίθεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Το 2023 η εταιρεία κατέγραψε αύξηση του τζίρου της κατά 10% από τα 7,2 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2022, αγγίζοντας τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να αναπτύσσεται από έτος σε έτος καθώς το 2018 ο τζίρος του Κτήματος ήταν 4,7 εκατομμύρια ευρώ, το 2019 ανήλθε στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, το 2020 (εν μέσω πανδημία) διατηρήθηκε στα 5,3 εκατ. ευρώ, το 2021 έφτασε στα 6,5 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων στην τελευταία δηοσιευμένη χρήση του 2022 ήταν 2,78 εκατομμύρια ευρώ έναντι 2,58 εκατομμυρίων ευρώ το 2021. Το 2022 ο δείκτης δανεισμού ήταν 37,41%, ο δείκτης EBITDA 46,46% και ο μέσος χρόνος είσπραξης απαιτήσεων ανήλθε στις 227 ημέρες, ενώ ο μέσος χρόνος εξόφλησης προμηθευτών ανήλθε στις 102 ημέρες σύμφωνα με στοιχεία της Stochasis. Το περιθώριο μεικτού κέρδους κατά την ίδια χρήση ήταν 50,15% και το περιθώριο λειτουργικού κέρδους 38,64%, ενώ το περιθώριο καθαρού κέρδους 38,41%.
Στόχος η παραγωγή κρασιών ΠΟΠ Μαντινεία
Σκοπός της απόκτησης του νέου οινοποιείου ήταν να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών ΠΟΠ Μαντινεία, δεδομένου ότι οι οίνοι ΠΟΠ παρουσιάζουν υπεραξία κατά την διάθεσή τους στην αγορά. Η ποικιλία που αξιοποιείται για τα κρασιά ΠΟΠ Μαντινεία είναι το Μοσχοφίλερο.
Η ζώνη παραγωγής των οίνων ΠΟΠ Μαντινεία (PDO Mantinia) θεσπίστηκε το 1971 και εκτείνεται στο κεντρικό-ανατολικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας στην Πελοπόννησο. Περιλαμβάνει αμπελώνες στις περιοχές της Τρίπολης (Αγίος Βασιλείος Μαντινείας, Άγιος Κωνσταντίνος, Μερκοβούνι, Πέλαγος και Σκοπή) της Τεγέας (Λιθοβούνι, Μαγούλα, Ρίζες, Ψηλής Βρύση), της Μαντινείας (Αρτεμίσιο, Κάψα, Λουκά, Νεστάνη, Πικέρνη, Σάγκα και Σιμιάδες), του Κοριθίου (Αγιωργίτικα, Ζευγολατειό, Νεοχώρι Μαντινείας, Παρθένι, Στενό), του Λεβιδίου (Κανδήλα, Λεβίδι, Ορχομενός, Παλαιόπυργος) και των Δολιανών (Κούβλι).
Το Κτήμα Σκούρα
Με σπουδές γεωργίας στο πανεπιστήμιο της Ντιζόν στη Γαλλία, ο οινοποιός Γιώργος Σκούρας, γνώρισε τις τοπικές ποικιλίες Chardonnay και Pinot Noir. Αποφοίτησε από τη Ντιζόν με πτυχίο οινολόγου και αρχικά συνεργάστηκε με οινοποιία της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας. Το 1986 άρχισε να “στήνει” το δικό του εγχείρημα, το οποίο μετουσιώθηκε στο Κτήμα Σκούρα, δημιουργώντας μία μικρή παραγωγική μονάδα στην Πυργέλα, χωριό έξω από το Άργος, νοικιάζοντας αμπελώνες και εξοπλισμό από οινοποιούς της Νεμέας και εμφιαλώνοντας χειροκίνητα. Το 2004 μετεγκαταστάθηκε στο Μαλανδρένι Αργολίδας, εντός της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας, σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, αξιοποιώντας σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και τεχνολογίες που διευκόλυναν και βελτίωσαν την παραγωγή του. Σήμα κατατεθέν του οινοποιείου αλλά και του ίδιου του Γιώργου Σκούρα, αποτελεί το κρασί “Μέγας Οίνος”, το οποίο αποτέλεσε σημείο αναφοράς το 1986 όταν και δημιουργήθηκε, για την οινοποιητική επιχείρηση αλλά και για τη Νεμέα, βάζοντας την Πελοπόννησο στον οινικό χάρτη της περιόδου εκείνης για την Ελλάδα.
Η ετήσια παραγωγή του Κτήματος σε φιάλες υπερβαίνει τις 800.000, αξιοποιώντας διεθνείς ποικιλίες όπως Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay και Viognier αλλά και γηγενείς όπως Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτη, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Μαυρόστυφο.
Πηγή: capital.gr