Η περιφερειακή διακυβέρνηση της Εξτρεμαδούρα δήλωσε επίσημα την ύπαρξη εστίας πανώλης.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αειφόρου Ανάπτυξης χαρακτήρισε την καταπολέμησή του ως κοινή ωφέλεια και ενέκρινε το Σχέδιο Δράσης για την εξάλειψή του, εκτός από τη δημιουργία οριοθετημένης περιοχής, σύμφωνα με το ψήφισμα που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα από την Επίσημη Εφημερίδα της Εξτρεμαδούρας.

Τον περασμένο Μάιο, η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Κτηνοτροφίας υιοθέτησε διάφορα φυτοϋγειονομικά μέτρα για την παρακολούθηση του επιβλαβούς οργανισμού αυτού του βακτηρίου.

Το Xylella fastidiosa (Wells et al.) είναι ένα βακτήριο με τεράστιο παθογόνο δυναμικό σε μεγάλο αριθμό φυτών και είναι υπεύθυνο για πολλές ασθένειες με σοβαρές επιπτώσεις σε πολλά είδη γεωργικού ενδιαφέροντος όπως η ελιά, το αμπέλι, η αμυγδαλιά, η ροδακινιά ή η δαμασκηνιά. από την παρουσία αυτού του βακτηρίου στο ξυλώμα των αναφερθέντων λαχανικών.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα είδη δέντρων, θάμνων και καλλωπιστικών και άγριων φυτών που μπορούν να φιλοξενήσουν τα βακτήρια χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα, χρησιμεύοντας ως πηγή εμβολίου για τη μόλυνση άλλων καλλιεργειών.

Το Xylella fastidiosa είναι ένα από τα κύρια παθογόνα καραντίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γι’ αυτό και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα II μέρος Β του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/2072, καθώς και στον Κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1702 τον κατάλογο των παρασίτων προτεραιότητας· Περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα EPPO A2.

Featured Image

Από το 2014, ένα πρόγραμμα αναζήτησης, δειγματοληψίας και ανάλυσης φυτών ξενιστών για το Xylella fastidiosa διεξάγεται και συνεχίζει να διεξάγεται στην Εξτρεμαδούρα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εντοπιστεί η παρουσία των βακτηρίων στην περιοχή.

Μετά την εμφάνιση αυτού του βακτηρίου στην Εξτρεμαδούρα, υιοθετήθηκε πρόγραμμα εξάλειψης, σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου Γεωργίας, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Στο πλαίσιο του ίδιου, μια μολυσμένη ζώνη 50 μέτρων και μια ζώνη προστασίας πλάτους 2,5 km θα οριοθετηθούν γύρω από καθένα από τα θετικά δείγματα, και οι δύο περιοχές θα αποτελούν τη ζώνη που οριοθετείται στο ότι τα διαφορετικά μέτρα του προγράμματος εκρίζωσης είναι πρόκειται να εφαρμοστεί.

Ομοίως, στην μολυσμένη περιοχή θα εξαλειφθούν όλα τα μολυσμένα φυτά και εκείνα που ανήκουν στο ίδιο είδος με αυτά που βρέθηκαν θετικά, καθώς και τα φυτά (καθορισμένα φυτά) που είναι ευαίσθητα στο Xylella fastidiosa subsp.

Θα πραγματοποιηθούν θεραπείες με εντομοκτόνα κατά των εντόμων φορέων και το πρόγραμμα έρευνας και δειγματοληψίας θα συνεχιστεί για τον εντοπισμό άλλων πιθανών μολυσμένων φυτών.

Τέλος, θα θεσπιστούν μέτρα για τη μεταφορά συγκεκριμένων λαχανικών που καλλιεργούνται εντός της οριοθετημένης περιοχής στο εξωτερικό της.

Featured Image