Εκεί στην κυβέρνηση δεν διδάχθηκαν τίποτα από τις πρόσφατες πλημμύρες και την παραβίαση της φύσης;

Επανέρχεται στο νέο ΣΔΛΑΠ η προοπτική της μεταφορά ς νερού από την περίσσεια των χειμέριων νερών του Αχελώου προς τη Θεσσαλική πεδιάδα, που είχε απαλειφθεί στοπ προηγούμενο.

Η πρόβλεψη αυτή επανέρχεται στο προσχέδιο των ΣΔΛΑΠ για τη Θεσσαλία και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα που έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στη δημοσιότητα.

Η κομβική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη, την πρώτη, αναθεώρηση των Σχεδίων είναι ότι τότε με κυβερνητική εντολή η πρόβλεψη της μερικής εκτροπής του Αχελώου είχε απαλειφθεί από το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Πηνειού

Yπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «η Μεσοχώρα είναι το πρώτο βήμα, η αναγκαία συνθήκη για να επανεξετάσουμε τη μερική μεταφορά υδάτων από τη Δυτική Ελλάδα στη Θεσσαλία».

Από τις αντίστοιχες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είναι προγραμματισμένες σε λίγες μέρες από τώρα οι εκδηλώσεις για τη διαβούλευση των ΣΔΛΑΠ. Στις 22 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η σχετική εκδήλωση στο Μεσολόγγι και δύο μέρες αργότερα στη Λάρισα.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται οι φορείς την Αιτωλοακαρνανίας να βρεθούν ξανά σε εγρήγορση και ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γιατί υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει δώσει αρκετά δείγματα πως τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της εκτροπής του Αχελώου.

Τι αναφέρουν τα ΣΔΛΑΠ

Στα κείμενα των ΣΔΛΑΠ που δόθηκαν στη δημοσιότητα προτείνεται στα Προγράμματα Συμπληρωματικών Μέτρων των ΣΔΛΑΠ ομάδα μέτρων που επιτρέπουν υπό προϋποθέσεις τη μεταφορά 250 εκ. κ.μ. σε ετήσια βάση από τη λεκάνη του Αχελώου στη λεκάνη του Πηνειού.

Συγκεκριμένα:

Featured Image

Ανασχεδιασμός ταμιευτήρα Συκιάς σε επίπεδο προμελέτης για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς 250 εκ. κ.μ. από τη ΛΑΠ Αχελώου στη ΛΑΠ Πηνειού και αδειοδότηση αυτού

Το έργο του ταμιευτήρα της Συκιάς ως έργο ταμίευσης για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς 250 εκ. κ.μ. από τη ΛΑΠ Αχελώου στη ΛΑΠ Πηνειού και πιθανώς για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας χρήζει επανασχεδιασμού αφού οι σχετικές τεχνικές μελέτες του είχαν εκπονηθεί περισσότερα από 20 χρόνια πριν με στόχο την εξυπηρέτηση ταμίευσης και μεταφοράς πολλαπλάσιων ποσοτήτων νερού (πάνω από 1 δις. κ.μ. ετησίως). Το μέτρο περιλαμβάνει την εκπόνηση και έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες όλων των τεχνικών μελετών που είναι αναγκαίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του, ήτοι τεχνικών μελετών σε επίπεδο προμελέτης, μελέτης κόστους οφέλους καθώς και Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που περιλαμβάνει τόσο ΜΕΟΑ και Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων όσο και ειδική έκθεση συμβατότητας του έργου με την Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά βάσει των διατάξεων του άρθρου 4.7 της Οδηγίας Πλαίσιο για τα νερά.

Υλοποίηση ανασχεδιασμένου έργου ταμιευτήρα Συκιάς

Το μέτρο αφορά τις εργασίες και δράσεις (μελετητικές, κατασκευαστικές και άλλες) που είναι αναγκαίες για την κατασκευή και λειτουργία του ανασχεδιασμένου φράγματος και ταμιευτήρα της Συκιάς και προϋπόθεση ενεργοποίησής του είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου μέτρου της ομάδας συμπληρωματικών μέτρων που σχετίζεται με μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον Πηνειό, ήτοι του μέτρου «Ανασχεδιασμός ταμιευτήρα Συκιάς για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς 250 εκ. κ.μ. από τη ΛΑΠ Αχελώου στη ΛΑΠ Πηνειού και αδειοδότηση αυτού».

Ολοκλήρωση Έργων σήραγγας Μεταφοράς Ποσότητας Νερού 250 hm3 από τον Αχελώο στη ΛΑΠ Πηνειού

Τα έργα αυτά αφορούν στην ολοκλήρωση των εργασιών στη σήραγγα Πετρωτού-Δρακότρυπας, για τη μεταφορά νερού από τον ανασχεδιασμένο ταμιευτήρα Συκιάς στο χαμηλό αναρυθμιστικό φράγμα Μουζακίου (λεκάνη του π. Πάμισου). Προϋπόθεση ενεργοποίησής του είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου μέτρου της ομάδας συμπληρωματικών μέτρων που σχετίζεται με μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον Πηνειό, ήτοι του μέτρου «Ανασχεδιασμός ταμιευτήρα Συκιάς για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς 250 εκ. κ.μ. από τη ΛΑΠ Αχελώου στη ΛΑΠ Πηνειού και αδειοδότηση αυτού»

Κατασκευή δικτύων άρδευσης για την αντικατάσταση γεωτρήσεων στη ΛΑΠ Πηνειού

Τα έργα αυτά αφορούν έργα μεταφοράς και διανομής νερού που απαιτούνται για την αξιοποίηση σε αρδευτική χρήση στο Υδατικό Διαμέρισμα της Θεσσαλίας της μεταφερόμενης ποσότητας νερού των 250 hm3 από τον Αχελώο, υποκαθιστώντας μη βιώσιμες απολήψεις-αντλήσεις υπόγειων νερών μέσω γεωτρήσεων . Προϋπόθεση ενεργοποίησής του είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου μέτρου της ομάδας συμπληρωματικών μέτρων που σχετίζεται με μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον Πηνειό, ήτοι του μέτρου «Ανασχεδιασμός ταμιευτήρα Συκιάς για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς 250 εκ. κ.μ. από τη ΛΑΠ Αχελώου στη ΛΑΠ Πηνειού και αδειοδότηση αυτού».

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από thessaliatv.gr

Featured Image