Κορυφώνονται οι διαδικασίες για τον καθορισμό τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, για τη νέα εμπορική και γαλακτική περίοδο που ξεκίνησε.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συμφωνία για τη νέα περίοδο έγινε στην Ελασσόνα με τιμή λίγο πάνω από τα 1,50 ευρώ το κιλό, όσον αφορά στην παραγωγή του συνεταιρισμού Φάρμα Λιβαδίου.

Το ρεπορτάζ του Agronewsbomb αναφέρει πως στη Δυτική Ελλάδα γίνονται ακόμα διαπραγματεύσεις, ενώ τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου πληρώθηκαν από εταιρείες γύρω στα 1,45 με 1,47 ευρώ το κιλό για μεσαία τονάζ πέριξ των 60 τόνων. Το βιολογικό προϊόν παίρνει βέβαια κάποια λεπτά παραπάνω κι ενώ παρατηρείται το φαινόμενο να σπάνε συμφωνίες με παραγωγούς με πρόσχημα τις αφλατοξίνες, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στον κλάδο και φόβο μην γυρίσουμε στην εποχή του 2016 και του 2017, που δεν είχε ο κτηνοτρόφος που να διαθέσει την παραγωγή του σε πολλές περιπτώσεις.

Αισιοδοξία εν τω μεταξύ σκορπίζουν πληροφορίες ότι ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων έκλεισε την χρονιά με τιμή 1,60 ευρώ ενώ σκοπεύει να δώσει και έξτρα μπόνους στους κτηνοτρόφους το επόμενο διάστημα.

Featured Image

Την ίδια ώρα βέβαια στην Κρήτη οι κτηνοτρόφοι απαιτούν όπως αποφάσισαν σε συνέλευση στο Ηράκλειο, μια τιμή ασφαλείας στα 1,30 καθώς αντιμετωπίζουν, όπως λένε, υπέρογκα κόστη.

Ενδιαφέρον τέλος παρουσιάζει για μια ακόμα φορά η περίπτωση της Ισπανίας, που παρότι δεν έχει το βαρύ χαρτί της ΠΟΠ Φέτας όπως η Ελλάδα, εξασφαλίζει πολύ καλές τιμές για τον κτηνοτρόφο. Για παράδειγμα από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2024 η μέση τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα στην Ισπανία ήταν 1,572 ευρώ το κιλό, ενώ η ανώτερη καταγράφηκε στην περιοχή Castiglia – La Mancia και ήταν 1,909! Την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2023, η μέση τιμή ήταν στην Ισπανία, στα 1,445 ευρώ ανά κιλό.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image