Απαντήσεις Σταμενίτη στη βουλή, σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ για τους κομμένους της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος μέσω monitoring, ζήτημα που ανέδειξε πρώτο το Agronewsbomb και κατέληξε να συζητείται στη βουλή.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη: “Για την ειδική ενίσχυση βάμβακος, σας ενημερώνω -για να είμαστε ακριβείς- ότι ελήφθησαν δορυφορικές εικόνες ως 31/12/23 και παράλληλα, όπου κρίθηκε απαραίτητο λόγω αμφιβολιών, έγιναν επιτόπιες επισκέψεις. Ελήφθησαν υπόψιν τα υπολείμματα καλλιεργειών, τραβήχτηκαν φωτογραφίες κατά το διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του ’23, όχι ένα χρόνο μετά. Το πρώτο καμπανάκι, η πρώτη προειδοποίηση έγινε το φθινόπωρο, ακριβώς όταν γινόταν η συγκομιδή της καλλιέργειας.

Μετά από αυτά τα δεδομένα και με την εικόνα που υπήρχε στις 4/1/2024, κρίθηκε ποια τεμάχια πληρούν τους όρους επιλεξιμότητας και ποια όχι. Τα πρώτα χαρακτηρίστηκαν πράσινα και τα δεύτερα κίτρινα. Τα αποτελέσματα αυτά αναρτήθηκαν στις 10/3/2024 στο gov.gr. Αυτή ήταν και η δεύτερη φάση κοινοποίησης και δόθηκε πάλι, για δεύτερη φορά, στους παραγωγούς με κίτρινα τεμάχια η δυνατότητα τροποποίησης της αίτησής τους. Εναλλακτικά, οι παραγωγοί που επιμένουν στην ορθότητα της αίτησης τους είχαν δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων ως τις 24/3/2024 και προφανώς δεν είχαν υποχρέωση να ανεβάσουν φωτογραφίες στο σύστημα. Πού βλέπετε, λοιπόν, σε όλη αυτή τη διαδικασία το πρόβλημα και το ξάφνιασμα; Οι παραγωγοί έχουν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας δυνατότητα να λάβουν γνώση των αποτελεσμάτων, να αντιδράσουν με διορθώσεις ή αντιρρήσεις.

Featured Image

Σημειώνω δε ότι πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε 117.500 αγροτεμάχια με αίτημα για ειδική ενίσχυση βάμβακος, από τα οποία το 95% κρίθηκε επιλέξιμο. Το ποσοστό του 5% των μη επιλέξιμων τεμαχίων είναι αναμενόμενο και δεν διαφέρει με αυτό των προηγούμενων ετών. Τα αιτήματα αντιρρήσεων έχουν ήδη αρχίσει να εκδικάζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Επαναλαμβάνω ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλει να εφαρμόζει τις ενωσιακές απαιτήσεις, ώστε να εξασφαλίζει όχι μόνο έγκαιρες, αλλά και έγκυρες, αξιόπιστες και διαφανείς πληρωμές και οι πληρωμές και από το 2023 θα είναι έγκαιρες και έγκυρες, όπως ήταν και όσες πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις σας”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image