Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου οι αγρότες του μπλόκου Γυρτώνης συσκέπτονται για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων μετά την χθεσινή σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ, όπως ανακοίνωσε η πανελλαδική επιτροπή.

Η ώρα της ενημέρωσης έχει προγραμματιστεί για τις 5.30 το απόγευμα του Σαββάτου.

Ανικανοποίητοι εν τω μεταξύ, όπως γράφει topontiki.gr, δηλώνουν οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα όσα άκουσαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, μετά την συνάντησή τους στο υπουργείο.

Οι αγρότες δεν είναι ευχαριστημένοι από τις απαντήσεις που έλαβαν και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με ενδεχόμενο ακόμα και να σκληρύνουν τις στάση τους.

«Δίνουμε έναν αγώνα επιβίωσης εδώ και τρεις εβδομάδες στα μπλόκα», τόνισε ο Ρίζος Μαρούδας, από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει αυτός ο αγώνας για όλο τον λαό, για την διατροφή του με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι», υπογράμμισε, καθώς βασικά αιτήματά τους δεν ικανοποιούνται. Ωστόσο, πρόσθεσε πως κάτω από την πίεση που ασκούν οι κινητοποιήσεις και η γενικευμένη δυσαρέσκεια λαϊκών στρωμάτων, η κυβέρνηση αναφέρθηκε σε ορισμένα μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

«Θα πάμε στα μπλόκα. Θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας. Η πρόταση μας είναι να συνεχιστεί η κινητοποίηση», σημείωσε ο Ρ. Μαρούδας, εξηγώντας πως πρόκειται για έναν αγώνα διαρκείας. Όπως πρόσθεσε, μέσα σε έναν κυκεώνα προβλημάτων, η μόνη λύση για τους αγρότες είναι να «βγούμε στον δρόμο», «να παλέψουμε όλοι μαζί» για να μην γίνουν «σύγχρονοι κολίγοι».

Από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.

Παραμένουν τα μπλόκα

Μεγάλος αριθμός τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων εξακολουθεί να παραμένει περισσότερες από είκοσι ημέρες στα μπλόκα ανά την επικράτεια. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στη Θεσσαλία, όπου έχουν στηθεί συνολικά έξι μπλόκα σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Μαγνησία, Ελασσόνα και Αγιά. Ισχυρά μπλόκα υπάρχουν ακόμα στο Βόρειο Έβρο, στα Γιαννιτσά, την Ημαθία, την περιοχή του Αμυνταίου, σε Αιτωλοακαρνανία και σε πεδινές περιοχές της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Μέχρι στιγμής οι αγρότες έχουν παραταγμένα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα παραπλεύρως των δρόμων, στα σημεία που έχουν στηθεί τα μπλόκα. Σε κλείσιμο των δρόμων προχωρούν κάθε απόγευμα, γύρω στις 6:00 μ.μ., για λίγη ώρα, όσο διάστημα διαρκούν οι τοπικές συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στα μπλόκα ανά την επικράτεια.

Μεταξύ άλλων οι αγρότες ζητούν φτηνότερο πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα και οικονομική ενίσχυση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η οικονομική ενίσχυση που δίνεται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ και η οποία προέρχεται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι νέες καλλιέργειες.

Τα μέτρα για τους αγρότες που ανακοίνωσε το υπουργείο

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της τετράωρης σύσκεψης, επιβεβαιώθηκαν σημαντικά μέτρα, που διευκολύνουν την παραγωγή, μειώνουν το κόστος παραγωγής και διασφαλίζουν την άμεση και δίκαιη στήριξη στους Έλληνες παραγωγούς.

Ειδικότερα:

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο

Ένα από τα βασικά ζητήματα της συζήτησης ήταν η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.

Συγκροτείται ομάδα εργασίας από τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους των αγροτών, για την αναθεώρηση των δεικτών ανά καλλιέργεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον επαναπροσδιορισμό του τρόπου επιστροφής του ΕΦΚ και στην προσαρμογή των προβλεπόμενων ποσοτήτων καυσίμων ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες κάθε καλλιέργειας.

Κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο 100 εκατ. ευρώ, αλλά θα επιστραφεί, ανεξαρτήτως ποσού, το σύνολο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, το οποίο, ανάλογα με τα τιμολόγια, που θα κατατεθούν, μπορούν να φτάσουν τα 160 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Στο θέμα του αγροτικού ρεύματος, η κυβέρνηση λαμβάνει πρωτοβουλίες που μειώνουν το κόστος για τους παραγωγούς.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η δυνατότητα, σε συνεργασία με τους παρόχους, να μην εκδίδεται μηνιαίως ο λογαριασμός, ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες στη διαχείριση των οικονομικών τους.

Οι αγρότες απολαμβάνουν ήδη χαμηλή τιμή ρεύματος, μέσω του τιμολογίου «ΓΑΙΑ», από τα 0,093 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τη στιγμή που το πραγματικό κόστος της κιλοβατώρας στη χονδρική αγορά είναι μεγαλύτερο, ενώ έχουν ρυθμιστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές χιλιάδων παραγωγών με 120 δόσεις.

Παράλληλα, έχουν ήδη δρομολογηθεί λύσεις με τα προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» και «ΑΠΟΛΛΩΝ», μέσω της δυνατότητας ανάπτυξης έργων ΑΠΕ για τον ενεργειακό συμψηφισμό καταναλώσεων αγροτών και ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, εξασφαλίζοντας ακόμα φθηνότερο ρεύμα για την πρωτογενή παραγωγή.

Αποζημιώσεις για ζημιές άνω του 30% – Στήριξη καλλιεργειών που επλήγησαν
Όπως ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην ενεργοποίηση πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την αποζημίωση παραγωγών, που υπέστησαν απώλειες άνω του 30%.

Οι καλλιέργειες που πληρούν τα κριτήρια θα καταγραφούν σε λίστα, η οποία θα αποσταλεί στην ΕΕ για έγκριση, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης το συντομότερο δυνατό.

Η στήριξη θα αφορά μόνο καλλιέργειες που μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια, μέσω ισοζυγίων.

Στήριξη της κτηνοτροφίας – Αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου

Για τους πληγέντες κτηνοτρόφους από την πανώλη και την ευλογιά, εκτός από τις υψηλές αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν, δρομολογείται και η δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, μέσω της ενεργοποίησης μέτρου αντίστοιχου με το Μέτρο 5.2.

Βαμβάκι – Σύνδεση με την ενίσχυση & βιώσιμη καλλιέργεια

Η στήριξη των βαμβακοπαραγωγών ενισχύεται με ειδική πρόβλεψη για 31,7 ευρώ ανά στρέμμα στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, καθώς και με μείωση του πλαφόν για ένταξη στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Κλείνοντας τη σύσκεψη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερά στο πλευρό των αγροτών, αναζητώντας λύσεις, οι οποίες ενισχύουν τον πρωτογενή τομέα, μειώνουν το κόστος παραγωγής και διασφαλίζουν ένα βιώσιμο αγροτικό μέλλον.