Οι συντελεστές του Greek Village Life επισκέφθηκαν τον μπαρμπα-Κώστα, κτηνοτρόφο στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας.

Kατέγραψαν τη διήγηση του σε βίντεο και αναφέρουν τα εξής:

Στο γραφικό Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας, η ηρεμία του τοπίου συναντά την εμπειρία ενός άνδρα που με τα 68 του χρόνια φέρει περήφανα το βάρος της κτηνοτροφίας.Θυμάται ότι από μικρό παιδί ασχολείται με τα πρόβατα…

Ο Κώστας έχει πρόβατα ελεύθερης βοσκής στα βουνά γύρω από το χωριό, αλλά το χειμώνα αναγκάζεται να τα έχει κλεισμένα μέσα λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Κώστας είναι η αυξανόμενη παρουσία των λύκων. Τα κοπάδια, που αποτελούν τον κόπο μιας ζωής, καταστρέφονται, προσθέτοντας έναν ακόμη παράγοντα αβεβαιότητας στην ήδη δύσκολη καθημερινότητα του κτηνοτρόφου.

Featured Image

Ο Κώστας, με ένα βλέμμα γεμάτο νοσταλγία, θυμάται τα χρόνια που οι κτηνοτρόφοι ήταν μετακινούμενοι, κατεβαίνοντας στον κάμπο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όμως, αυτή η παράδοση σταμάτησε, και ο Κώστας είναι εδώ, αφιερωμένος στη δουλειά του, προσφέροντας τον χρόνο και την αφοσίωσή του για να διατηρήσει ζωντανή αυτήν την παράδοση.

Ο κτηνοτρόφος μιλάει για τις δυσκολίες που συναντά καθημερινά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να είναι πάντα κοντά στο κοπάδι. Δεν υπάρχουν αργίες ή γιορτές για τον Κώστα, καθώς η φροντίδα των ζώων απαιτεί συνεχή παρουσία και αφοσίωση.

Όμως, με λύπη παραδέχεται ότι η νέα γενιά βλέπει με δυσκολία την είσοδο στον κλάδο αυτόν. Το κέρδος έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται. Είναι προφανές πως, παρά την αγάπη του για τα πρόβατα, η οικονομική πίεση καθιστά δύσκολη την επιβίωση της κτηνοτροφίας.

Ο Κώστας κλείνει τη συνομιλία με ένα βαθύ συναίσθημα αντιφατικής αγάπης και πρόκλησης. Ενώ ο κόσμος αλλάζει γύρω του, ο ίδιος συνεχίζει να παλεύει για τη διατήρηση της παράδοσης και του τρόπου ζωής που αγαπά, ενάντια σε όλες τις δυσκολίες που του έχουν επιβληθεί.

Πηγή: agrinionews.gr

Featured Image