Ένας παλιός κτηνοτρόφος, ο Χρήστος Διάφας παραμένει πιστός στις αρχές της παράδοσης και της ποιότητας, παράγοντας αγνά γαλακτοκομικά, από ντόπια πρώτη ύλη.

Το Μαρκάτι είναι μια βιοτεχνία γαλακτοκομικών προϊόντων με έδρα στην Κοζάνη, αλλά διαθέτει προϊόντα και στους άλλους νομούς της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η επιχείρηση είναι σε καλά χέρια, του Χρήστου Διάφα, ο οποίος ξεκίνησε από κτηνοτρόφος, αλλά από το τέλος της δεκαετίας του 1980 τον κέρδισε η γαλακτοκομία.

Σήμερα η επιχείρηση Μαρκάτι γαλακτοκομικά προμηθεύεται φρέσκο γάλα αποκλειστικά από παραγωγούς της Δυτικής Μακεδονίας ενισχύοντας τον ντόπιο κτηνοτρόφο, ενώ παράγει φρέσκο γάλα (πλήρες και άπαχο), γιαούρτι (πρόβειο και αγελαδινό), «Αριάνι», ένα μοναδικό τύπο ξινόγαλου βασισμένου σε παραδοσιακή συνταγή.

Featured Image

“Συνολικά έχουμε 5 κωδικούς γαλακτοκομικών προϊόντων, τους οποίους έχουμε μάθει πολύ καλά και δουλεύουμε δυνατά. Τα προϊόντα μας τα γνωρίζει ο κόσμος και μάλιστα έρχονται και εκδρομές εδώ από άλλες περιοχές και μας ψάχνουν για να τα προμηθευτούν”, τονίζει ο κ. Διάφας, ο οποίος απασχολεί συνολικά 16 εργαζόμενους. “Η εύρεση εργατικού δυναμικού και στην περιοχή μας είναι μια δύσκολη υπόθεση”, παραδέχεται.

Στην συνέχεια αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στις τιμές παραγωγού. “Εμείς δίνουμε στους παραγωγούς μια τιμή στο αγελαδινό στα 50 λεπτά το κιλό. Πριν κάποιους μήνες στην αγορά υπήρξε μια ακατανόητη μείωση. Αν δεν στηρίξουμε τώρα τους παραγωγούς, σε λίγο δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία στη χώρα μας. Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην αγελαδοτροφία καθώς υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση από το ακριβό καύσιμο σε όλη την αλυσίδα παραγωγής. Στην αιγοπροβατοτροφία η κατάσταση για τους παραγωγούς είναι καλύτερη και το 1,60 στο γάλα είναι πιστεύω ικανοποιητική τιμή. Στο αγελαδινό μια ανεκτή τιμή είναι τα 60 λεπτά στον παραγωγό. Η παραγωγή συνεχώς μειώνεται. Είχαμε μονάδες αγελαδοτροφίας με παραγωγή 500 κιλά τη μέρα που τώρα δεν πιάνουν 50.”.

Όπως μας είπε τέλος ο κ. Διάφας αυτή την περίοδο πραγματοποιεί ανακαίνιση στους χώρους της επιχείρησης, η οποία προχωρά σε νέες επενδύσεις.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image