Υπάρχει κάποια ανησυχία για την παραγωγή ντομάτας της Σικελίας, καθώς, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από τη ζημιά που προκλήθηκε από το ToBRFV, ενδέχεται να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ένα νέο πρόβλημα με τη μορφή του «Ιού Κηλίδας Φρούτων Τομάτας» (ToFBV – Blunervirus solani ), μια ύπουλη ασθένεια που μπορεί εύκολα να εκληφθεί εσφαλμένα με τον Tobamovirus και ως εκ τούτου να αντιμετωπίζεται ως τέτοια, οδηγώντας τεχνικούς και παραγωγούς σε παραπλάνηση, ενημερώνει η FreshPlaza.

Όπως συνέβη με το ToBRFV, ήταν ο ιολόγος και καθηγητής Walter Davino που διέδωσε την είδηση κατά τη διάρκεια μιας συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Ραγκούσα (Σικελία). Ο Davino είναι ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως ειδικούς στον τομέα.

Πώς φαίνεται το ToBFV στις ντομάτες

«Το ToFBV, ή ο Blunervirus solani, είναι μια νέα ασθένεια που βρήκαμε στην περιοχή της Ραγκούσας. Αυτό το παθογόνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2018 στην περιοχή Fondi (Λάτσιο) και δεν μας είχε επηρεάσει μέχρι στιγμής», ανέφερε ο Davino.

«Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς ο ιός μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Είναι ένα περίεργο παθογόνο και δεν το γνωρίζουμε καλά – υπάρχουν λίγες διαθέσιμες πληροφορίες διεθνώς – επομένως, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά αυτή τη στιγμή».

Featured Image

Πώς εξαπλώνεται το ToFBV

«Αυτό που γνωρίζουμε για αυτόν τον ιό είναι ότι είναι ύπουλος, καθώς τα φυτά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα έως ότου τα μούρα αλλάξουν το χρώμα τους, που σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να διατεθούν στο εμπόριο. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι η ζημιά είναι πλήρης και ότι ολόκληρη η παραγωγή έχει χαθεί. Το άλλο πράγμα που γνωρίζουμε είναι ότι εξαπλώνεται μέσω ενός πολύ γνωστού ακάρεως – Aculopis lycopersici – το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στη Σικελία».

«Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι δεν υπάρχουν ανθεκτικά ή ανεκτικά φυτά, οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τη συνήθη προφύλαξη για τον περιορισμό του παθογόνου στην περιοχή μας, συν πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρούμε κατάλληλα μέσα για τον περιορισμό της ασθένειας».

Εξάπλωση του ιού

Τα νέα για την παρουσία του TiBRFV στη Σικελία δόθηκε το 2019 από τον καθηγητή Davino. Ζητείται από τους φορείς εκμετάλλευσης να μην βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα και να αποφύγουν τις εικασίες.

Featured Image