Δείτε τι απαντά ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας εγγράφως στη βουλή για το πρόβλημα με τα παραμορφωμένα φρούτα, που έχει ήδη χτυπήσει ροδάκινα, νεκταρίνια και δαμάσκηνα.
Το Εργαστήριο Ιολογίας του ΜΦΙ διεξήγαγε μέχρι σήμερα σειρά αναλύσεων αρχικά σε δείγματα φύλλων ροδακινιάς το 2023 αλλά και το τρέχον έτος σε φύλλα και καρπούς από συμπτωματικά και μη συμπτωματικά δένδρα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και τηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) Πέλλας. Οι αναλύσεις έγιναν με εξειδικευμένες (Ποσοτική PCR) και μη) και μη εξειδικευμένες μοριακές μεθόδους ανίχνευσης (αλληλούχηση υψηλής απόδοσης). Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν τη σταθερή παρουσία των PLMVd (Peach Latent Mosaic Viroid – ιοειδές του λανθάνοντος μωσαϊκού της ροδακινιάς) και PPV (Plum Pox Virus -ιό της ευλογιάς της δαμασκηνιάς ή σάρκα)- σε συμπτωματικά και μη συμπτωματικά δείγματα με την εξαίρεση δυο δειγμάτων από τη Λάρισα, όπου ανιχνεύθηκε μόνο το PLMVd και τα οποία αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν το φθινόπωρο με την επικράτηση χαμηλότερων θερμοκρασιών.
Το Εργαστήριο Ιολογίας του ΜΦΙ διεξήγαγε επίσης, αναλύσεις σε περιορισμένο αριθμό δειγμάτων της Π.Ε. Λάρισας (Τύρναβος, Μακρυχώρι Τεμπών), που παρέλαβε από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) της Π.Ε. Λάρισας. Στα δείγματα έγιναν εξειδικευμένες ιολογικές εξετάσεις και ανιχνεύθηκαν από ένα (PLMVd) έως και επιπλέον δυο παθογόνα [PPV, cherryPPV, cherry green ring mottle virus (ιός της πράσινης δακτυλιωτής ποικιλοχλώρωσης της κερασιάς)- CGR) και μηMV].
Επιπλέον, αναλύσεις ποσοτικοποίησης του PLMVd έδειξαν υψηλότερο φορτίο σε συμπτωματικούς καρπούς της ποικιλίας «Everts» σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς της ίδιαςEverts» σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς της ίδιας ποικιλίας. Όμως, στην ποικιλία «Everts» σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς της ίδιαςΚατερίνα» δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ συμπτωματικών και ασυμπτωματικών καρπών.
Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω ιοί / ιοειδή εμφανίζουν ευρύτατη διάδοση, τόσο στον ελληνικό όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο και δεν περιλαμβάνονται στις διατάξεις της φυτοϋγειονομικής
νομοθεσίας ως επιβλαβείς οργανισμοί καραντίνας [PPV, cherryΚανονισμός (ΕΕ) 2016/2031]. Κατόπιν αυτών των αποτελεσμάτων και λαμβάνοντας υπόψη την έκταση που έχει πάρει το
πρόβλημα της παραμόρφωσης των ροδάκινων, τη δυναμική και τρόπο εξάπλωσής του, το γεγονός ότι άλλοτε εμφανίζεται έντονα και άλλοτε όχι, δεν φαίνεται αυτό να οφείλεται
αποκλειστικά τουλάχιστον σε ιολογική/ές προσβολή/ές.
Σε δείγματα ροδακινιάς με παραμορφωμένους καρπούς διερευνάται και η ακαρεολογική προσβολή από είδος ακάρεως του γένους Eriophyes (οικ. Eriophyidae) από το εργαστήριο Ακαρολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του ΜΦΙ. Το εργαστήριο εξέτασε περιορισμένο αριθμό δειγμάτων της Π.Ε. Λάρισας (περιοχή Τυρνάβου). Η εξέταση έδειξε την παρουσία ακάρεως του γένους Eriophyes sp. στους καρπούς των 3 από τα 5 δείγματα που εστάλησαν. Το εργαστήριο έχει εξετάσει και περιορισμένο αριθμό δειγμάτων από την Π.Ε. Πέλλας, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν παρόμοια, δηλαδή η παρουσία των ακάρεων δεν ήταν σταθερή στους παραμορφωμένους καρπούς. Γενικά, τα είδη ακάρεων της οικογένειας Eriophyidae προτιμούν για την ανάπτυξή τους μέση θερμοκρασία και υψηλή σχετική υγρασία, και συνήθως αυξημένοι πληθυσμοί / προσβολές εμφανίζονται κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, οπότε υπάρχει περίπτωση οι καρποί στους οποίους δεν βρέθηκαν ακάρεα να είχαν υποστεί προγενέστερη προσβολή.
Με δεδομένο τον περιορισμένο αριθμό καλοκαιρινών δειγμάτων καρπών που έχει εξεταστεί μέχρι τώρα από το Εργαστήριο, δεν μπορεί επιβεβαιωθεί αυτή τη στιγμή εάν το είδος του
ακάρεως που βρέθηκε είναι το κύριο αίτιο των συμπτωμάτων παραμόρφωσης των καρπών ή συμβάλει στην έκφραση αυτών ή απλά υπάρχει και ζει στους καρπούς χωρίς να είναι αυτό που προκαλεί τα συμπτώματα.
Κατά την διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού πέραν της πτώσης του πληθυσμού τους, πολλά είδη δημιουργούν ανθεκτικές μορφές, τα λεγόμενα δευτερόγυνα άτομα, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικής μορφολογίας του είδους. Με βάση τα παραπάνω, η συγκεκριμένη εποχή δεν είναι κατάλληλη για την εκτίμηση και την έκταση της προσβολής από το άκαρι. Η προσβολή στους οφθαλμούς και στα εκπτυσσόμενα άνθη και κατόπιν τους μικρούς καρπούς, δεν είναι δυνατόν να παρατηρηθούν αυτή την εποχή και γι αυτό το λόγο την επόμενη καλλιεργητική περίοδο θα γίνει διερεύνηση και θα συλλεχθούν δείγματα των εκπτυσσόμενων ανθοφόρων οφθαλμών, ανθέων καθώς και των μικρών υπό ανάπτυξη καρπών μετέπειτα.
Σχετικά με την αντιμετώπιση της προσβολής και μείωση του πληθυσμού των ακάρεων, όπως αναφέρεται στα δελτία αποτελεσμάτων του ΜΦΙ, προτείνεται κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο να γίνει ψεκασμός το επόμενο έτος νωρίς την άνοιξη, με την έκπτυξη των οφθαλμών και την δημιουργία καινούργιας βλάστησης, με φυτοπροστατευτικό σκεύασμα δραστικής ουσίας fatty acids c7-c18 and c18 unsaturated potassium salts ή paraffin oil / (cas 8042- 47-5) ή paraffin oil / (cas 64742-46-7), (πλήρης κατάλογος εγκεκριμένων δραστικών ουσιών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul).
Σημειώνεται ότι, διερευνάται επιπλέον από το ΜΦΙ το κατά πόσον οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές εμφάνισης (επικράτηση ήπιων χειμώνων τα τελευταία χρόνια) συμβάλλουν στην εμφάνιση του προβλήματος. Τα ανωτέρω αποτελέσματα δεν επαρκούν για την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων όσον αφορά
στην αιτιολογία της νέας ασθένειας της παραμόρφωσης των ροδάκινων.
Δείτε όλο το έγγραφο με την απάντηση Τσιάρα εδώ
[pdf-embedder url=”https://agronewsbomb.gr/wp-content/uploads/2024/09/rodakinatsiaras.pdf”]
Newsroom Agronewsbomb