You are currently viewing Εμπαιγμός κυβέρνησης σε κτηνοτρόφους: Αγνοείται το μέτρο 5.2

Εμπαιγμός κυβέρνησης σε κτηνοτρόφους: Αγνοείται το μέτρο 5.2

Καμπανάκι κρούουν προς το ΥπΑΑΤ για τον κλάδο και το μέλλον οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή τους οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης επισημαίνουν προς το ΥπΑΑΤ: “Εμείς οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ, βιώνουμε από τον Ιούνιο του 2024 και επί έντεκα μήνες, τις επιπτώσεις των αποφάσεων του ΥΠΑΑΤ, σε σχέση με την εκρίζωση των ζωονόσων της Πανώλης και της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων, αλλά και της καραντίνας που εφαρμόζεται στην περιφέρειά μας και σε όποιες περιοχές της χώρας υπήρξαν κρούσματα.

Οι μέχρι σήμερα αποφάσεις σας για την κτηνοτροφία αλλά και η μέχρι σήμερα στάση σας, δείχνει ότι δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς… Μέχρι σήμερα που συντάσσουμε αυτή την επιστολή, η μοναδική αποζημίωση που έχετε αποδώσει στους κτηνοτρόφους ως ΥΠΑΑΤ, είναι αυτή για την υποχρεωτική θανάτωση των ζώων, με αύξηση του αστείου ποσού αποζημίωσης που προβλέπονταν για την καταστροφή των αιγοπροβάτων των μολυσμένων μονάδων, ως τιμή αναφοράς, από τα 100 ευρώ στα 220 ευρώ.

Εμείς από το Δεκέμβριο του 2023 σας είχαμε επισημάνει με έγγραφό μας την ανάγκη προσαρμογής αυτών των αποζημιώσεων στις εμπορικές αξίες που ισχύουν. Το ίδιο και το 2024, μετά την έναρξη της Πανώλης και της Ευλογιάς. Όπως έγινε και το 2013 που είχαμε πάλι Ευλογιά, έτσι και τώρα αναπροσαρμόσατε τις αποζημιώσεις ως οφείλατε. Φυσικά οι αποζημιώσεις είναι ακόμα χαμηλές για πολλά από τα βελτιωμένα ζώα που καταστράφηκαν, όμως πλησίασαν προς την εμπορική αξία και αυτό είναι το μόνο θετικό.

Την παραπάνω υποχρέωσή σας την επικοινωνήσατε επί πολλούς μήνες στα μέσα ενημέρωσης, ως μεγάλη επιτυχία, λες και υπήρχε περίπτωση να μην αποζημιώσετε τη ζημιά που εσείς προκαλέσατε!!!

Δυστυχώς όμως δεν έχετε πράξει τίποτα μέχρι σήμερα για τις αποζημιώσεις των ζωοτροφών λόγω καραντίνας, τίποτα για την απώλεια εισοδήματος όσων χρειάστηκε να πωλήσουν αμνοερίφια σε χαμηλότερη τιμή ή χωρίς συκωταριές, τίποτα για την απώλεια εισοδήματος όσων τους καταστρέψατε τα ζώα και τους αφήσατε άνεργους για πολλούς μήνες, ενώ ταυτόχρονα κανένα χρέος, λογαριασμός ή ρύθμιση δεν πάγωσε.

Το μέτρο 5.2 ή τύπου 5.2 που εξαγγέλλετε συνεχώς από το φθινόπωρο με δηλώσεις σας στα μέσα ενημέρωσης, αγνοείται!

Δεν έχετε αντιληφθεί ότι δε σας παρακαλούν οι κτηνοτρόφοι να ξανακάνουν ζώα, εσείς πρέπει να τους παρακαλέσετε ή ορθότερα, να τους δελεάσετε, μέσω της 100% επιδότησης, για να ξαναμπούν στην παραγωγή”.

Newsroom Agronewsbomb