Οι αγρότες των βουνών της Ελβετίας είναι απογοητευμένοι και θυμωμένοι, επειδή η σφαγή των λύκων της χώρας έχει μπει στον… πάγο από τα δικαστήρια.
Οι αγρότες λένε ότι η προτεινόμενη σφαγή ήταν ζωτικής σημασίας για την προστασία των ζώων τους και, τελικά, για το μέλλον των αλπικών κοινοτήτων. Ωστόσο οι περιβαλλοντικές ομάδες αντέτειναν ότι προχώρησε πολύ περισσότερο από ό,τι επιτρέπει ο νόμος και θα μπορούσε να αποδεκατίσει τον πληθυσμό των λύκων.
Την υπόθεση παρακολουθούν στενά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι περισσότεροι, όπως η Ελβετία, κατατάσσουν τον λύκο ως προστατευόμενο είδος, αλλά πολλοί βλέπουν επίσης τον αριθμό των λύκων να αυξάνεται και ανησυχίες από τους αγρότες μαζί τους.
Υπό την πίεση των αγροτών, οι νόμοι γύρω από την προστασία τροποποιήθηκαν ελαφρώς για να επιτραπεί η θανάτωση των «προβληματικών» λύκων – εκείνων που είναι γνωστό ότι επιτέθηκαν στα ζώα.
Αλλά σε ένα δημοψήφισμα του 2020, οι ψηφοφόροι επιβεβαίωσαν το προστατευόμενο καθεστώς του λύκου, απορρίπτοντας προτάσεις για περαιτέρω χαλάρωση των κανονισμών για το κυνήγι.
Θα επιστρέψει το κυνήγι λύκων στη δυτική Ευρώπη;
Από τότε, ο πληθυσμός των λύκων στην Ελβετία έχει τριπλασιαστεί σε τουλάχιστον 300, με περίπου 32 αγέλες σε όλη τη χώρα.
Φέτος, η κυβέρνηση ενέκρινε νέα μέτρα, επιτρέποντας στα καντόνια να εξαλείψουν όχι μόνο προβληματικούς λύκους αλλά ολόκληρα κοπάδια. Πρότεινε επίσης ότι μια πολύ μικρότερη ποσόστωση σε αγέλες λύκων θα ήταν κατάλληλη για την Ελβετία – 12 αντί για 32.
Οι ορεινές κοινότητες αντέδρασαν με ανακούφιση, αλλά η σαρωτική σφαγή έγινε δεκτή με τρόμο από περιβαλλοντικές ομάδες και αμφισβητήθηκε από την παλαιότερη οικολογική οργάνωση της Ελβετίας, την Pro Natura, η οποία κατήγγειλε ότι υπερέβαινε κατά πολύ αυτό που επιτρεπόταν βάσει της ελβετικής νομοθεσίας.
«Δεν έγινε ποτέ λόγος για ποσόστωση», είπε η Νάταλι Ρουτς της Pro Natura. «Είναι ένα πολύ αντιεπιστημονικό και πολιτικά κίνητρο όριο, η επιστήμη είναι ενωμένη σε αυτό. Δεν λαμβάνει υπόψη τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο λύκος».
Ελβετικές περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι οι επιθέσεις σε ζώα δεν έχουν αυξηθεί τόσο γρήγορα όσο ο πληθυσμός των λύκων, κι αυτό είναι απόδειξη, όπως ισχυρίζονται, ότι οι φράχτες, τα τσοπανόσκυλα και οι βοσκοί αρχίζουν να λειτουργούν ως μέτρα. Ετσι προτρέπουν τους αγρότες να τα τηρήσουν.
Μέχρι στιγμής, τα ελβετικά δικαστήρια έχουν συμφωνήσει με τους περιβαλλοντολόγους και έχουν διατάξει τουλάχιστον μερικές από τις αγέλες, οι οποίες έχουν… αγαπησιάρικα ελβετικά ονόματα όπως Jatzhorn, Stagias, Hauts-Forts ή Isérables-Fou, να περισωθούν.
Η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και ζώων βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ελβετία, και ενώ όλοι φαίνεται να τη θέλουν, κανείς δεν συμφωνεί πραγματικά για το πώς.
Προς το παρόν, η δικαστική μάχη πηγαίνει προς το εφετείο και η θανάτωση των λύκων παραμένει εν μέρει σε αναστολή. Προς το παρόν τουλάχιστον, αυτοί που χαίρονται περισσότερο στην Ελβετία είναι οι… δικηγόρους.
Πηγή: BBC, kathimerini