Η φτώχεια στέλνει τους Έλληνες αγρότες για μεροκάματο αντί στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Άκρως ανησυχητικά είναι τα δεδομένα για την πραγματική αγροτική οικονομία και καμιά σχέση δεν έχει η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική ύπαιθρο, με όσα επαγγέλλονται το ΥπΑΑΤ, η κυβέρνηση και οι κάθε λογής… χαρτογιακάδες που προσβλέπουν σε οφέλη από τον απλό αγρότη.

Οι πληροφορίες από βασικά κέντρα παραγωγής της χώρας μας αναφέρουν πως η κατάσταση στον αγροτικό τομέα μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel μοιάζει να φέρνει χιλιάδες αγρότες ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση.

Με το τραπεζικό σύστημα απλά… απόν για χρόνια τώρα, με τις χορηγήσεις προς τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις να μοιάζουν με άπιαστο όνειρο για τη συντριπτική πλειοψηφία, τη μεγάλη ψαλίδα μεταξύ χωραφιού-ραφιού να ζει και να… βασιλεύει και την επέλαση των κάθε λογής αεριτζήδων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα ρίξουν το κέρδος του αγρότη, τα πράγματα είναι εμφανές πως δεν εξελίσσονται καλά.

Featured Image

Το εντυπωσιακό όμως είναι πως με την έλλειψη των εργατικών χεριών να είναι πλέον… οφθαλμοφανέστατη και την παραγωγή απούσα λόγω χαμηλών τιμών και κακού καιρού, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες γυρίζουν στο χωράφι. Το κακό όμως είναι πως δεν γυρίζουν από επιλογή, αλλά περισσότερο από ανάγκη και το χειρότερο, πως δεν γυρίζουν για να επενδύσουν στην αγροτική παραγωγή (υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις), αλλά για το… μεροκάματο. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ήδη σε πολλές περιοχές Έλληνες, νέοι σε ηλικία συστήνουν συνεργεία συλλογής αγροτικών προϊόντων, μιας και τα εργατικά χέρια είναι σε έλλειψη κι ως εκ τούτου έχουν και ζήτηση.

Δεδομένου ότι η αγροτική υποδομή αλλά και η κτηνοτροφία στην Θεσσαλία έχουν πια καταστραφεί και το κράτος δεν κάνει γρήγορα και σοβαρά βήματα για να βοηθήσει τους παραγωγούς, παρά αρέσκεται σε επικοινωνιακές φιέστες, αν η κλίκα των εμπόρων και η κυβέρνηση μετέπειτα, προσπαθήσουν να πιέσουν τις τιμές στα ελαιοκομικά προϊόντα, τότε σε συνδυασμό και με την ακαρπία, είναι βέβαιο, πως ένα μεγάλο κομμάτι των αγροτικών περιοχών, πάει σε ολοκληρωτική φτωχοποίηση… αντί για ψηφιακό μετασχηματισμό.

Αν τελικώς αυτό συμβεί μεγάλο μερίδιο ευθύνης θα βαραίνει και την ελληνική πολιτεία που δεν κατάφερε ποτέ να… συνεφέρει τον ΕΛΓΑ, ο οποίος θα έπρεπε, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν λειτούργησε κομβικά για την παραγωγή.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image