Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν το σκηνικό στην ελιά Χαλκιδικής.
Ξεκίνησε δειλά – δειλά στα χωριά που είναι πλησίον της Θεσσαλονίκης, όπως Τρίγλια, Άγιος Παντελεήμονας κ.λπ. που είναι και πολύ πρώιμες περιοχές, η συλλογή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής. Η χρονιά φέτος, μετά και την περσινή ακαρπία, αναμένεται επίσης προβληματική ως αποτέλεσμα της έλλειψης χειμώνα και της μετέπειτα ξηρασίας, η οποία έχει ήδη φέρει μεγάλες απώλειες εισοδήματος για τους αγρότες. Σημειωτέον ότι εκτός όλων των άλλων, λόγω της ανομβρίας παρατηρείται το φαινόμενο οι ελιές να έχουν αρχίσει να μαυρίζουν πολύ νωρίτερα από το κανονικό, κάτι που αναγκάζει τους παραγωγούς να μπουν να μαζέψουν και να τη στείλουν για ελαιοποίηση.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο Agronewsbomb ο κ. Φιλοκλής Γκοτζιάς, από τον Συνεταιρισμό Σημάντρων που παρεμπιπτόντως την ερχόμενη Πέμπτη διοργανώνει συζήτηση το απόγευμα για την πράσινη ελιά, “η παραγωγή αναμένεται μέτρια λόγω κυρίως της ανομβρίας. Υπάρχουν περιοχές που έχει να βρέξει και έξι μήνες ενώ το λίγο νερό που έπεσε σε κάποια χωριά τις προηγούμενες ημέρες μπορεί να βελτίωσε λίγο την κατάσταση, η οποία όμως είναι μη αναστρέψιμη. Σε πολλές περιοχές εκεί όπου ο καρπός σούφρωσε, ζάρωσε από την ανομβρία, είναι δεδομένο πως δεν θα επανέλθει ποτέ ενώ έχει και ραγάδες. Αυτό μας αναγκάζει μια ποσότητα να τη στείλουμε χωρίς δεύτερη σκέψη στο ελαιοτριβείο”.
Από την περσινή ακαρπία, στη φετινή μικροκαρπία
Όπως εκτιμά ο κ. Γκοτζιάς, βασικό χαρακτηριστικό της φετινής ελιάς στη Χαλκιδική θα είναι τα μικρά μεγέθη, κάτι που οφείλεται στην ανομβρία. “Πέρσι είχαμε ακαρπία και ο καρπός είχε καλό μέγεθος. Φέτος είχαμε καλή ανθοφορία, οι καρποί όμως είναι μικροί και ήδη μετράμε μεγάλες απώλειες. Οπότε με τα σημερινά δεδομένα η παραγωγή θα είναι μέτρια”.
Αναφορικά με την τιμή ο ίδιος λέει πως οι αγρότες φοβούνται μήπως βγει μια καλή τιμή για τις μεγάλες σκάλες οι οποίες είναι ελάχιστες λόγω της ανομβρίας και μετά πέφτει δραματικά.
“Πέρσι η τιμή στα 110 κομμάτια ξεκίνησε στα 2 ευρώ και έφθασε μέχρι και τα 2,20. Πρέπει να υπάρξει καλή τιμή στο μέσο όρο για τους παραγωγούς”, συνεχίζει ο κ. Γκοτζιάς, ο οποίος καλεί τους αγρότες στη συνάντηση του ΑΣ Σημάντρων, όπου θα συζητηθούν όλα τα τρέχοντα ζητήματα.
Από το χωριό Βράσταμα, ο παραγωγός κ. Σάκης Μελανδίνος σημειώνει εξάλλου ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολλά για τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν κάνει πολλά έξοδα και υπάρχει κίνδυνος να μην πάρουν ούτε πίσω τα χρήματά τους. “Γενικά η παραγωγή δεν είναι καλή εδώ αφού δεν υπάρχει επαρκές νερό και δεν μας έχει βρέξει. Πρέπει το κράτος να μας βοηθήσει με μια ενίσχυση”, καταλήγει.
Newsroom Agronewsbomb