Μιλούν στο Agronewsbomb ο κ. Θανάσης Χαλάτης από τον Συνεταιρισμό Καλυβών και ο κ. Δημήτρης Ευαγγελινός από τον Συνεταιρισμό Βιο-παραγωγών Ολύνθου.

Με πραγματικό… Γολγοθά μοιάζει να εξελίσσεται η φετινή ελαιοπαραγωγική περίοδος στην ελιά Χαλκιδικής, καθώς τα προβλήματα και οι… αναποδιές είναι πολλές και δύσκολες.

Αν και τα δέντρα τα ποτιστικά έχουν κρατήσει καρπό και διαφορετικά θα μιλάγαμε και για… καλές προοπτικές όσον αφορά στην παραγωγή, οι καύσωνες, η ανομβρία και η καθίζηση του υδροφόρου ορίζοντα, σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατών, που έχει εξελιχθεί σε μόνιμο πρόβλημα, θέτουν σοβαρές αμφιβολίες για τον αν και πόσο εν τέλει καρπό θα καταφέρουν οι αγρότες, να συγκομίσουν φέτος.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο Agronewsbomb o κ. Θανάσης Χαλάτης, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλυβών: “η παραγωγή φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι καλή από άποψη ποσότητας, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Όμως το γεγονός ότι έχουμε ακόμα δυο μήνες μπροστά μας και οι συνθήκες είναι ακραία ξηροθερμικές, θέτουν μεγάλες αμφιβολίες, σχετικά με την ποσότητα αλλά και την ποιότητα που εν τέλει θα έχουμε. Μέσα σε αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την δραματική έλλειψη εργατών γης που έχει η περιοχή μας, μια περιοχή που χρειάζεται 12.000 εργάτες κατά την περίοδο της συγκομιδής.

Τέλος οι πομόνες, στον πάτο οι γεωτρήσεις

“Το πιο σημαντικό πρόβλημα τη δεδομένη περίοδο είναι πως οι γεωτρήσεις και οι πομόνες εμφανίζουν ελλείψεις και σε πολλές περιπτώσεις είτε δεν λειτουργούν, είτε έχει πέσει δραματικά η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα. Περιοχές όπως το χωριό μου, οι Καλύβες, που παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη και υπερ-τουρισμό, έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού καλά-καλά δεν φθάνει το νερό για ύδρευση, πόσο μάλλον για άρδευση. Πρέπει να πούμε πως ένα μεγάλο μέρος του ελαιώνα της Χαλκιδικής είναι ξηρικά τεμάχια, με αποτέλεσμα λόγω της ανομβρίας να έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση, να έχουν χάσει κάθε καρπό και να αρχίζουν να κιτρινίζουν τα δέντρα. Αλλά και σε ποτιστικά κτήματα οι ελιές είναι ζαρωμένες και πρέπει οπωσδήποτε να βρέξει πριν τη συγκομιδή, ειδάλλως θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα. Στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου είναι κρίσιμο στάδιο για την ελιά να πάρει βάρος και όγκο, τότε θα πρέπει να δούμε και ενδεχόμενες επιπτώσεις από τις καιρικές συνθήκες και επίσης πώς θα αντιμετωπίσουν τα εργοστάσια ενδεχόμενα προβλήματα ποιότητας”, συνεχίζει ο κ. Χαλάτης.

Τρομακτική η έλλειψη εργατών, ο κάθε παραγωγός κινείται αυτοβούλως

Featured Image

Ακόμα και στην περίπτωση που όλα από δω και πέρα εξελιχθούν ομαλά, συνεχίζει ο έμπειρος πρόεδρος, “ο καρπός θεωρώ ότι δεν θα μαζευτεί σε καμιά περίπτωση όλος, ό,τι δηλαδή θα έχει απομείνει από τους καύσωνες που φέρνουν απώλειες ακόμα και σήμερα που μιλάμε, γιατί δεν υπάρχουν εργάτες. Οι παραγωγοί προσπαθούν από μόνοι τους και σε συνεργασία με διάφορα γραφεία ευρέσεως προσωπικού να φέρουν εργάτες, όμως δεδομένου ότι χρειαζόμαστε 12.000 άτομα στη συγκομιδή, είναι βέβαιο, πως δεν θα βρεθούν…”.

Δεν υπάρχει ελαιόλαδο παρά μόνο ελάχιστο κι αυτό για ιδιοκατανάλωση

Όπως μας λέει τέλος ο κ. Χαλάτης: “ελαιόλαδα δεν υπάρχουν παρά μόνο ελάχιστες ποσότητες σε χέρια παραγωγών και για κανένα… φίλο με δυσκολία κι αυτό. Μάλιστα, φαίνεται πως τα όποια ελαιόλαδα κυκλοφορούν ίσως είναι και από το 2022, όχι όμως από πέρσι”.

Στα 90 λεπτά το κόστος παραγωγής για τη βιολογική ελιά Χαλκιδικής

Στην σοβαρή παράμετρο του τσουχτερού κόστους παραγωγής στη βρώσιμη, βιολογική ελιά Χαλκιδικής αναφέρεται από την πλευρά του, ο έμπειρος ελαιοπαραγωγός, κ. Δημήτρης Ευαγγελινός, πρόεδρος στον Α. Σ. ΒΙΟ Ολύνθου. Όπως μας εξηγεί: “η παραγωγική διαδικασία φέτος στην ελιά μοιάζει με… Γολγοθά, αν συνυπολογίσουμε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, τα τρομερά κόστη παραγωγής, την έλλειψη νερού και εργατών, τις βλάβες στις πομόνες που υπολειτουργούν και όλα τα άλλα μας προβλήματα”. Σε σχέση τέλος με την αναμενόμενη παραγωγή μας λέει ότι σήμερα πάνω τα δέντρα έχουν καρπό, αλλά κανείς δεν μπορεί να διακινδυνεύσει πρόγνωση και πρόβλεψη με τέτοιες συνθήκες καιρού.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image