Εν τω μεταξύ σε πολλές περιοχές καταστρέφεται και το ζωικό κεφάλαιο.

Χθες Παρασκευή 18/10/24 στις 11:00 ήρθε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στη Χώρα με επικεφαλής τον προϊστάμενο της υπηρεσίας κ. Γιάννη Ασούρα, ύστερα από την αναφορά ζημιών που έγινε από τον ΑΕΣ-ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ στις 6/10.

Το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ συνόδευσαν στις πληγείσες περιοχές ο πρόεδρος του ΑΕΣ ΝΗΛΕΑΣ Κόκκινος Γιώργος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Χώρας Διονύσης Δημητρόπουλος και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αμπελοφύτου Αντώνης Κυριακόπουλος, ξεκινώντας από το Αμπελόφυτο, και συνεχίζοντας στη Χώρα, το Μυρσινοχώρι και το Κορυφάσιο.

Από τους υπεύθυνους του ΕΛΓΑ διαπιστώθηκε το μέγεθος της ζημιάς, το οποίο, σε πολλές περιοχές δυτικά του Ανακτώρου Νέστωρος αγγίζει την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής αλλά και του φυτικού κεφαλαίου, τουλάχιστον όσον αφορά την επόμενη παραγωγή.

Featured Image

Όπως όμως ανέφεραν οι υπεύθυνοι του ΕΛΓΑ η υπηρεσία δεν αποζημιώνει ζημιές από την ξηρασία. Αυτό μπορεί να γίνει από τα ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Έκτακτης Ανάγκης) αλλά στην περίπτωση αυτή δεν γίνεται εξατομίκευση των ζημιών. Που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση, αν απολογιστικά διαπιστωθεί ζημιά μεγαλύτερη απο το 30% σε επίπεδο νομού, θα μοιράσουν ψίχουλα σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς ανεξάρτητα αν έχουν πληγεί ή όχι…

Αυτό που απαιτείτε άμεσα είναι η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να συμπεριλαμβάνει στις αποζημιώσιμες ζημιές την ξηρασία και η εξατομίκευση των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που έχουν πληγεί.

Η πρωτοφανής ζημιά που έχει γίνει δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις και ανούσιες συναντήσεις και συζητήσεις. Το οικονομικό και κατ’ επέκταση κοινωνικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η περιοχή μας είναι τεράστιο, πολύ δε περισσότερο αν λάβουμε υπόψη ότι και η επόμενη παραγωγή θα είναι ασήμαντη.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image