Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα δημοσίευσαν την πρώτη μεγάλη μελέτη που εξετάζει το πυρίτιο ως λίπασμα για ελαιώνες.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να προστατεύσει από την ξηρασία και ένα ευρύ φάσμα παρασίτων και ασθενειών και μπορεί να εφαρμοστεί σε ελαιώνες, τόσο αρδευόμενους όσο και μη, χωρίς αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το πυρίτιο –το δεύτερο πιο άφθονο στοιχείο στο έδαφος μετά το οξυγόνο– βελτιώνει την ικανότητα των φυτών να αντιστέκονται στις επιπτώσεις σημαντικών παραγόντων στρες, όπως ξηρασία, παγετός, αλατότητα και διατροφική ανισορροπία, παράσιτα και παθογόνα . Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες αφορούσαν μόνο χερσαίες καλλιέργειες όπως σιτάρι, ρύζι, ντομάτες και ριζώδη λαχανικά.

Για να δημιουργήσει μια επιστημονική βάση για την αποτελεσματική εφαρμογή της λίπανσης με πυρίτιο σε ελαιώνες, η ομάδα πραγματοποίησε τρία πειράματα στο πειραματικό αγρόκτημα του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα, χρησιμοποιώντας ποικιλίες Arbequina και Picual.

Σε κάθε πείραμα, οι ερευνητές μελέτησαν την αποτελεσματικότητα δύο μεθόδων λίπανσης με πυρίτιο: απευθείας εφαρμογή στις ρίζες μέσω νερού άρδευσης και στα φύλλα μέσω ψεκασμού φυλλώματος. Μετά από 120 ημέρες θεραπείας, όλα τα φυτά περιείχαν σημαντική συσσώρευση πυριτίου στις ρίζες τους. Τα φύλλα και οι βλαστοί είχαν επίσης σημαντικά επίπεδα πυριτίου. Επιπλέον, διαφορές στη συσσώρευση των φύλλων μεταξύ των φυτών που υποβλήθηκαν σε αγωγή και των φυτών ελέγχου (χωρίς αγωγή) ήταν εμφανείς εντός 60 ημερών από την εφαρμογή.

Featured Image

Ιδιαίτερη σημασία έχει η συσσώρευση των φύλλων. Το στρώμα του silica gel που σχηματίζεται ανάμεσα στα εξωτερικά στρώματα του φύλλου λειτουργεί ως φυσικός φραγμός, παρέχοντας προστασία από πολλά παράσιτα, ασθένειες και αβιοτικά στρες, όπως η ξηρασία. Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ενεργή αύξηση της φωτοσύνθεσης στα φύλλα αυτού του στρώματος.

Στο τέλος των πειραμάτων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο μέθοδοι εφαρμογής – η άρδευση και ο ψεκασμός φυλλώματος – ήταν εξίσου αποτελεσματικές στην αύξηση των επιπέδων πυριτίου στα φυτά. Αυτό το αποτέλεσμα τους οδήγησε να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η μέθοδος του διαφυλλικού ψεκασμού θα μπορούσε να προσφέρει τα ίδια οφέλη στους ελαιώνες με βροχή που προσφέρει η μέθοδος άρδευσης στους αρδευόμενους ελαιώνες.

Εάν περαιτέρω μελέτες επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα του πυριτίου ως αποτελεσματικής μεθόδου για τον έλεγχο παρασίτων και ασθενειών , τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το πυρίτιο είναι εύκολα διαθέσιμο και βρίσκεται ως πυριτικό κάλιο σε υποστηρικτικά ή λιπάσματα που διανέμονται μέσω του φυλλώματος και παρουσιάζει ελάχιστο ή καθόλου οικολογικό πρόβλημα.

Λήψη από την Olive Oil Times

Featured Image