Μία σπουδαία πρωτοβουλία για την περαιτέρω ανάδειξη του ελαιολάδου, πήρε ομάδα ατόμων και παραγωγών.

Στόχος της πρωτοβουλίας να παραχθούν στο νησί ποσότητες ελαιολάδου με την χαρακτηριστική ονομασία “ελαιόλαδο υγείας” που θα επιφέρει έξτρα εισόδημα στους παραγωγούς, αν αναλογιστεί κανείς ότι η μέση τιμή ελαιολάδου που πουλήθηκε πέρσι ήταν 35 ευρώ το λίτρο ενώ στα Χανιά υπάρχει παραγωγός που πούλησε το προϊόν του για 100 ευρώ το λίτρο!

Σύμφωνα με τον Γεωπόνο Μανώλη Βιδάλη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, το 40% της εργασίας την κάνει ο ίδιος ο αγρότης και το υπόλοιπο 60% το ελαιουργείο.

Όπως εξήγησε, ο παραγωγός, ο οποίος υποχρεωτικά θα πρέπει να καλλιεργεί βιολογικά, θα πρέπει να βάλει ως λίπασμα τα υπολείμματα του ίδιου του ελαιόδεντρου όπως είναι τα σπασμένα κλαδιά και τα φύλλα του δέντρου.

Το υπόλοιπο κομμάτι για να παραχθεί το ελαιόλαδο υγείας έχει να κάνει με το ελαιουργείο όπου εκεί κατά την ελαιοποίηση του καρπού ο σπαστήρας θα πρέπει να δουλεύει σε χαμηλές θερμοκρασίες και με όσο το δυνατόν λιγότερες στροφές έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Featured Image

Σύμφωνα με τον κ. Βιδάλη το ελαιόλαδο υγείας, περιέχει ποσοστά ουσιών που είναι ιδιαιτέρως υγιεινά για τον ανθρώπινο οργανισμό και καταπολεμούν ακόμα και τις θρομβώσεις στο αίμα.

Αυτό άλλωστε, όπως είπε, το έχει αναδείξει και η ανάλυση δείγματος που έγινε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως εξήγησε ο γεωπόνος, υπάρχουν περίπου 15 παραγωγοί στην Ανατολική Κρήτη που παράγουν αυτό το ελαιόλαδο.

Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος και να παραχθεί όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα ελαιολάδου υγείας χρειάζεται η ενίσχυση της πολιτείας, υποστήριξε τέλος ο κ. Βιδάλης.

Πηγή: cretalive.gr

Featured Image