Ανοδικές κινήσεις καταγράφονται στη διεθνή αγορά του ελαιολάδου και ειδικά στην Ισπανία, η οποία παίζει και μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα μετά από ένα αρχικό “μούδιασμα” από την καθιερωμένη θα λεγε κανείς τέτοια εποχή πίεση στις τιμές λόγω της προσφοράς με την έναρξη της ελαιοποίησης, τα πράγματα φαίνεται να αρχίζουν να ξεκολλάνε, αφού δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανταπόκριση από τους αγρότες να πουλήσουν κάτω του κόστους.
Ιδιαίτερο βάρος φέτος επιτελεί αυτός ακριβώς ο παράγοντας, του κόστους παραγωγής και ειδικά των εφοδίων αλλά και του εργατικού, ο οποίος σε αντίθεση με το τι συνέβαινε πολλά, προηγούμενα χρόνια, λαμβάνεται -ως θα έπρεπε ανέκαθεν- σοβαρά υπόψη από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς. Συνεπεία αυτού, καθορίζεται και η στάση των περισσοτέρων, οι οποίοι, όπως και μας τονίζουν σε κάθε τόνο: “δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε κάτω του κόστους τον κόπο και τον ιδρώτα μας μόνο και μόνο επειδή πέρσι πήραμε από συγκυρία καλές τιμές”.
Μας λέει άλλος ένας ελαιοπαραγωγός από την Αιτωλοακαρνανία: “η κατάσταση με τα μεροκάματα έχει ξεφύγει. Ανειδίκευτοι εργάτες έχουν φθάσει στο σημείο να ζητάνε 70 ευρώ, συν καφέ και φαγητό, που ξέρουμε όλοι, πόσο έχουν ακριβύνει και αυτά. Ενώ, υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις που ζητούν και 80 ευρώ”.
Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικότατο ρόλο διαδραμάτισε και η μεγάλη είδηση που “έβγαλε” πρώτο το Agronewsbomb και αφορούσε την πώληση έξτρα παρθένου περσινής εσοδείας προς 8,59 ευρώ από τον Συνεταιρισμό Ζάκρου, όταν ήδη προσφέρονταν τιμές κάτω του κόστους σε παραγωγούς για να δώσουν το προϊόν τους.
Εν τω μεταξύ ανοδικά ελαφρώς κινούνται οι τιμές των έξτρα παρθένων στην Ισπανία, σταθερότητα επιδεικνύουν στην Ιταλία βάσει του παρατηρητηρίου του Ismea, ενώ στην Ελλάδα όσον αφορά στις απευθείας πωλήσεις παραγωγών προς καταναλωτές εντυπωσιακό είναι πως οι τιμές φθάνουν ως και τα 11 ευρώ το κιλό για τα βιολογικά προϊόντα.
Newsroom Agronewsbomb