Η πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από την ICQRF (Κεντρική Επιθεώρηση για την Προστασία της Ποιότητας και την Καταστολή της Απάτης στα Αγροδιατροφικά Προϊόντα) στον ιστότοπο της MASAF έχει προκαλέσει ανησυχητικό συναγερμό για τον ιταλικό τομέα ελαιολάδου: τα αποθέματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου ενδέχεται να μην αρκεί για να φτάσετε στην επόμενη καμπάνια. Με την ενημέρωση των στοιχείων έως τις 30 Απριλίου, προκύπτει μια εικόνα που μας κάνει να προβληματιστούμε για το άμεσο μέλλον του κλάδου.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν σήμερα περίπου 163 χιλιάδες τόνοι έξτρα παρθένου ελαιολάδου στις ιταλικές αποθήκες, εκ των οποίων περίπου 112 χιλιάδες είναι ιταλικής προέλευσης, οι υπόλοιποι προέρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ (36 χιλιάδες) και από χώρες εκτός ΕΕ (11 χίλια). Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 26% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ακόμη και συγκρίνοντας τα στοιχεία με τον μήνα Μάρτιο 2024, σημειώθηκε μείωση 9% στα αποθέματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Με εκτιμώμενη μηνιαία κατανάλωση 32 χιλιάδων τόνων, τα τρέχοντα αποθέματα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε 4-5 μήνες και να φαίνονται ανεπαρκή για την κάλυψη των αναγκών μέχρι την επόμενη συγκομιδή, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο. Η κρίσιμη κατάσταση δεν αφορά μόνο την Ιταλία, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους βασικούς παραγωγούς όπως η Ισπανία, που εδώ και δύο χρόνια αντιμετωπίζει κρίση παραγωγής.

Σε αυτό το σενάριο, η Ιταλία μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τις εισαγωγές έξτρα παρθένου ελαιολάδου από γειτονικές χώρες, κυρίως από την Ισπανία. Ωστόσο, η Ισπανία βιώνει επίσης κρίση αποθεμάτων, καθώς στα τέλη Απριλίου 2024, τα συνολικά αποθέματα ελαιολάδου στην Ισπανία είχαν πέσει κάτω από τους 600 χιλιάδες τόνους, εκ των οποίων λιγότεροι από 400 χιλιάδες τόνοι ήταν εξαιρετικά παρθένο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι πωλήσεις πετρελαίου στην Ισπανία θα μπορούσαν να παραμείνουν περίπου 100 χιλιάδες τόνοι το μήνα μέχρι τον Σεπτέμβριο, γεγονός που θα μπορούσε να φέρει τα αποθέματα σε ελάχιστα επίπεδα, με κίνδυνο να μην εγγυηθεί ένα προϊόν επαρκούς ποιότητας. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει ήδη τις τιμές στον τελικό καταναλωτή , οι αυξήσεις στοχεύουν να συγκρατήσουν τους όγκους που διατίθενται στην αγορά.

Σε ποιες περιοχές αποθηκεύεται το ιταλικό ελαιόλαδο;

Η έκθεση του ICQRF τονίζει ότι το 56% του ιταλικού ελαιολάδου αποθηκεύεται στις νότιες περιοχές , με την Απουλία και την Καλαβρία να συνεισφέρουν το 39,7% και το 10% των εθνικών αποθεμάτων αντίστοιχα. Άλλες σημαντικές περιοχές είναι η Τοσκάνη (16% με 35.601 τόνους), η Ούμπρια (10,4% με 23.319 τόνους) και η Σικελία (6% με 13.356 τόνους).

Σημαντικό μέρος της αγοράς αντιπροσωπεύουν και τα αποθέματα πετρελαίου με ονομασίες ΠΟΠ και ΠΓΕ, αν και αποτελούν μόλις το 7,2% του συνόλου. Οι ονομασίες ποιότητας όπως οι ΠΓΕ της Τοσκάνης και της Σικελίας και οι ΠΟΠ Val di Mazara και Terra di Bari αντιπροσωπεύουν το 75,7% των πιστοποιημένων αποθεμάτων.

Featured Image

Η ποιότητα του λαδιού είναι καθοριστικός παράγοντας, όχι μόνο για την εγχώρια αγορά αλλά και για τις εξαγωγές. Το ιταλικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και η μείωση των προμηθειών θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη φήμη του ιταλικού προϊόντος στο εξωτερικό . Η πίεση για διατήρηση υψηλών προτύπων ποιότητας θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση τους επόμενους μήνες.

Προοπτικές και απαντήσεις στην κρίση

Η κατάσταση που περιγράφεται στην έκθεση της ICQRF απαιτεί βαθύ προβληματισμό για το μέλλον του ιταλικού πετρελαϊκού τομέα. Τα τρέχοντα αποθέματα και οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες δεν είναι ενθαρρυντικά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών και σε δυσκολίες εφοδιασμού . Είναι σημαντικό ο κλάδος να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, αναζητώντας λύσεις που μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του προϊόντος στους καταναλωτές.

Επιπλέον, η κρίση θα μπορούσε να ωθήσει προς μεγαλύτερη καινοτομία και αποτελεσματικότητα στην παραγωγή, καθώς και να δώσει κίνητρα για πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Οι Ιταλοί παραγωγοί ενδέχεται να αναγκαστούν να εξερευνήσουν νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες για τη βελτίωση της απόδοσης του ελαιώνα και της ποιότητας του λαδιού, με ταυτόχρονη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων παραγόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού πετρελαίου καθίσταται κρίσιμη. Από την παραγωγή στη διανομή, μέσω της θεσμικής υποστήριξης, κάθε κρίκος της αλυσίδας θα πρέπει να εργαστεί σε συνέργεια για να ξεπεραστεί αυτή η κρίσιμη φάση . Μόνο μέσω συλλογικής προσπάθειας θα είναι δυνατό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα του ιταλικού πετρελαϊκού τομέα μακροπρόθεσμα.

Πρέπει επίσης να δοθεί προσοχή στην επικοινωνία με τους καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και τυχόν αλλαγές στην τιμή και τη διαθεσιμότητα του προϊόντος. Η μεγαλύτερη διαφάνεια θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στα ιταλικά προϊόντα και να μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης στις πωλήσεις.

Πηγή: oilmeridian.com

Featured Image