Του Francesco Cherubini.

Η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχει θετικά αποτελέσματα σε τέσσερις σημαντικούς βιοδείκτες που θεωρούνται υπεύθυνοι για εγκεφαλική βλάβη στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Αυτό πιστοποιείται από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Alzheimer’s Disease” από την οποία λαμβάνονται σημαντικά χρήσιμα στοιχεία για να κατανοήσουμε πώς το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική τροφή πρόληψης κατά της γνωστικής έκπτωσης και του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Ιταλική έρευνα

Είναι ένα στούντιο που μιλάει ιταλικά για διάφορους λόγους: γιατί συντονίζεται από τον καθηγητή. Domenico Praticò , νευροπαθολόγος στο Κέντρο Alzheimer του Temple University στη Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ), μια από τις πιο έγκυρες προσωπικότητες παγκοσμίως στη μελέτη αυτής της νευροεκφυλιστικής νόσου. επειδή συμμετείχε μια ερευνητική ομάδα από τα Πανεπιστήμια του Μπάρι και της Περούτζια, εκπροσωπούμενη αντίστοιχα από τους καθηγητές Alessandro Leone και Maurizio Servili και η μία εμπλεκόταν στην εξόρυξη ελαιολάδου και η άλλη στις σχετικές αναλυτικές αξιολογήσεις· γιατί, τέλος, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που αποτέλεσε το αντικείμενο της έρευνας ήταν μια ιταλική ποικιλία, ή μάλλον η πιο διαδεδομένη ποικιλία, δηλαδή η Coratina , που επεξεργάστηκε για την περίσταση στο ελαιουργείο Agrolio Srl στην Άντρια.

Featured Image

Η επίδραση του Evo στους δείκτες της νόσου

Πάμε όμως με τη σειρά. Τα οφέλη του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην υγεία του εγκεφάλου, όπως είναι γνωστό, τεκμηριώνονται καλά από μελέτες που αποδεικνύουν πώς η καθημερινή του πρόσληψη αποτρέπει τη γνωστική έκπτωση και βελτιώνει τη λειτουργική συνδεσιμότητα του εγκεφάλου . Επιπλέον, υπάρχουν πολλές προκλινικές μελέτες που καταδεικνύουν ότι η χορήγηση έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην παθολογία του εγκεφάλου διαφόρων ζωικών μοντέλων της νόσου του Αλτσχάιμερ και της πρόωρης γήρανσης.

Ωστόσο, η επίδραση της συνεχιζόμενης χορήγησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην έκφραση διαφόρων δεικτών νευροφλεγμονής σε εγκέφαλο με νόσο του Αλτσχάιμερ δεν είχε ακόμη καλά χαρακτηριστεί. Σε αυτή τη μελέτη, χρησιμοποιώντας μια πολύ ακριβή αναλυτική προσέγγιση (τη λεγόμενη μικροσυστοιχία), οι επιδράσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα επίπεδα ενός μεγάλου αριθμού φλεγμονωδών βιοδεικτών (κυτοκίνες, χημειοκίνες και ορισμένοι από τους υποδοχείς τους) στον εγκέφαλο ενός μοντέλου αξιολογήθηκαν ζώα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η ανάλυση έδειξε ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ελέγχει το ανοσοποιητικό σύστημα κρατώντας αυτούς τους βιοδείκτες μακριά και ενεργώντας ειδικά σε τέσσερις από αυτούς που θεωρούνται υπεύθυνοι για εγκεφαλική βλάβη στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ένα έργο, εν ολίγοις, που παρέχει περαιτέρω λόγους προσοχής για να συστήσει τη χρήση έξτρα παρθένου ελαιολάδου κατά της γνωστικής έκπτωσης.

Πηγή: olivonews.it

Featured Image