Απαντήσεις Σταμενίτη σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ στη βουλή σε σχέση με τις επιδοτήσεις.

“O ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλει να εφαρμόζει τις ενωσιακές απαιτήσεις, ώστε να εξασφαλίζει όχι μόνο έγκαιρες, αλλά και έγκυρες, αξιόπιστες και διαφανείς πληρωμές και οι πληρωμές και από το 2023 θα είναι έγκαιρες και έγκυρες, όπως ήταν και όσες πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις σας.

Εκτός των οικολογικών σχημάτων που κατ’ εξαίρεση για το 2023 -γιατί ήταν όπως είπα και πριν, ήταν πρώτο έτος εφαρμογής- δεν πληρώθηκαν μαζί με τη βασική ενίσχυση, όλες οι άλλες οι άμεσες ενισχύσεις πληρώθηκαν ή θα πληρωθούν σε συνήθεις περιόδους. Οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων, μεταξύ αυτών και της ειδικής βάμβακος προγραμματίζονται για τον Απρίλιο του 2024. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις πάντοτε πληρώνονταν τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου.

Featured Image

Για ποια καθυστέρηση, λοιπόν, μιλάμε όταν ειδικά για φέτος η εκκοκκιστική περίοδος παρατάθηκε έως 16 Φεβρουαρίου από 31 Ιανουαρίου του 2024, πάντοτε με τα αιτήματα των παραγωγών και ο ΟΠΕΚΕΠΕ μας διαβεβαιώνει ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές και τα τεμάχια, τα οποία δικαιώθηκαν μετά από αντιρρήσεις που υποβάλλουν οι παραγωγοί. Ενημερωτικά κατά τα ισχύοντα, όσα τεμάχια εμφανίζονται κίτρινα κατά την πληρωμή θα εξαιρεθούν από αυτή, χωρίς όμως, να επισύρουν κυρώσεις. Το δε σύνολο των πληρωμών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024, ημερομηνία που αποτελεί και κανονιστική απαίτηση ολοκλήρωσης των πληρωμών.

Εν κατακλείδι, όλες οι πληρωμές γίνονται στους προβλεπόμενους χρόνους, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που έχει ανακοινωθεί. Το «monitoring» είναι υποχρεωτικό για να λαμβάνουμε ενισχύσεις. Ο τρόπος που το εφαρμόζουμε προβλέπει τους απαραίτητους τρόπους και χρόνους αντίδρασης των παραγωγών, ώστε να μην ξαφνιάστηκαν, αλλά και να μην αδικηθεί. Φροντίσαμε, ώστε να υπάρχουν όλες οι διαδικασίες που διασφαλίζουν την ορθή και δίκαιη εφαρμογή του, για να έχουμε τελικά μια ορθή και δίκαιη πληρωμή. Το «monitoring» δεν είναι καταστροφικό. Είναι ευεργετικό για όλους όσοι είναι συνεπείς παραγωγοί και αυτοί έχουν πάντοτε τη στήριξη της Κυβέρνησής μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥφΑΑΤ Δ. Σταμενίτης.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image