Με λιγοστά αποθέματα σε χέρια μετρημένων παραγωγών, η τιμή παραγωγού στις αποθηκευμένες Καλαμών εκτινάχθηκε.

Στα 2,50 ευρώ το κιλό διαπραγματεύεται πλέον το αποθηκευμένο 200άρι στην ελιά Καλαμών, ένα με ενάμιση μήνα πριν τη νέα συγκομιδή, η οποία και αυτή προβλέπεται λειψή, για διάφορους λόγους.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από παραδοσιακά παραγωγικά κέντρα με ελιές Καλαμών, οι οποίες και έχουν καταστεί δυσεύρετες μετά την περσινή καταστροφική ακαρπία, “έχουν γίνει πράξεις ακόμα και στα 2,50 ευρώ το κιλό στα 200 τεμάχια, ενώ από τον περασμένο Απρίλιο κιόλας τα πράσινα, ανεξαρτήτου μεγέθους είχαν φτάσει να περνάνε με τιμή στα… 1,70 ευρώ το κιλό”.

Αυτό συμβαίνει λόγω της περσινής ακαρπίας, της ελαχιστοποίησης των αποθεμάτων, αλλά της εξαιρετικής πορείας των εξαγωγών, που πιστώνονται το ίδιο το προϊόν, αλλά και οι άκρως επιτυχημένες εξαγωγικές μας επιχειρήσεις.

Featured Image

Για τη νέα χρονιά, τώρα, όπως αναφέρουν στο Agronewsbomb πεπειραμένοι γεωπόνοι αλλά και αγρότες, υπάρχει μεγάλο στρες στα δέντρα, που όμως σαφώς έχουν περισσότερο καρπό από πέρσι. Δεδομένου όμως ότι σε περιοχές leader στην παραγωγή, όπως η Δυτική Ελλάδα, έχει να βρέξει μήνες πλέον, τότε θεωρείται βέβαιο πως οι ελιές θα είναι λίγες, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει τον εμπορικό ανταγωνισμό.

Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να σημειώσουμε τις πολλές ζημιές από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Μεσσηνίας, αλλά και της Λακωνίας, αλλά και την πολύ δύσκολη λόγω ξηρασίας κατάσταση σε άλλες περιοχές καλλιέργειες, όπως η Φθιώτιδα, η Αρκαδία, η Ηλεία κ.λπ.

Σημειωτέον ότι τα λιγοστά πλέον αποθέματα, τα οποία εν πολλοίς θα κρίνουν και την τιμή έναρξης για το φρέσκο προϊόν, συγκεντρώνονται πλέον στα χέρια λίγων και δυνατών παραγωγών, οι οποίοι ούτε ανάγκη έχουν να πουλήσουν άμεσα, ούτε, σε τιμές μη συμφέρουσες.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image