Για “θορυβημένους” γαλατάδες κάνουν ήδη λόγο μιλώντας στο Agronewsbomb, κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της χώρας.
Έτσι, ενώ μέχρι και πριν από ένα μήνα περίπου οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι, αλλά και κάποια συλλογικά τους σχήματα έπαιρναν κάθε μήνα τιμολόγια με πεσμένες τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, εντούτοις, η πανώλη που ενέσκηψε την χώρα μας, αλλάζει άρδην τα δεδομένα και το σχεδιασμό τους, πόσο μάλλον, τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις, τις σφαγές κ.λπ.
Σε αυτό το πλαίσιο, αν και τα νούμερα με τις σφαγές των ζώων που ήταν μολυσμένα ή ήλθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα, μπορεί να φαντάζουν λίγα, καθώς είναι κοντά στα 11.000 ζώα, εντούτοις όλοι περιμένουν ότι αυτά θα αυξηθούν. Εκτός αυτού, χιλιάδες είναι οι θανατώσεις στη Ρουμανία, εκ των κύριων χωρών εισαγωγής ζώων τελευταία για τη χώρα μας, με αποτέλεσμα γενικώς στην ΕΕ να υπάρχει ανησυχία ακόμα και για τις επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα. Το θέμα αυτό έβαλε πρώτος πανευρωπαϊκά σε επίπεδο ΕΕ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην παραγωγή γαλακτοκομικών.
Μέσα λοιπόν σε αυτό το δυσάρεστο πλαίσιο, αναμένεται συγκράτηση ή και αύξηση των τιμών παραγωγού τη νέα σεζόν, καθώς όλοι θα προσπαθούν απεγνωσμένα να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρώτη ύλη, η οποία θα πρέπει να είναι και ασφαλής, ενώ ζήτημα φόβου έχει ανακύψει και με τις ζωοτροφές με αποτέλεσμα να πάμε σε μια γενικότερη μείωση παραγωγής το επόμενο διάστημα. Τέλος αξίζει να σημειωθεί και η αύξηση του κόστους εκτροφής που συνεπάγεται για τις μονάδες όλη αυτή η κατάσταση καθώς πρέπει να αυστηροποιήσουν πολλά θέματα υγιεινής και ασφάλειας.
Σημειωτέον ότι οι τιμές παραγωγού στο πρόβειο γάλα παίζουν κατά βάση στα 1,40 με 1,70 ευρώ το κιλό, αλλά πλέον όπως ήλθαν τα πράγματα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα ανέβουν καθώς και πανευρωπαϊκά υπάρχουν τιμές ακόμα και στα 2 ευρώ το κιλό.
Τι γίνεται με τα κρούσματα και τις θανατώσεις
Σε 22 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία τα είκοσι από αυτά εντοπίζονται στη Θεσσαλία, ένα στην Κόρινθο και ένα στην Αττική.
Επίσης, έως τώρα έχουν γίνει σφαγές 10.768 ζώων και αναμένονται άλλες 2.000 άμεσα.
Τι συμβαίνει με τις ιχνηλατήσεις
Όπως τόνισε ο γ.γ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη της Περιφέρειας Αττικής «αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της επιστημονικής διερεύνησης. Αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα μας φέρουν οι κτηνίατροι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα».
Συμπλήρωσε πως ιχνηλατούνται όλες οι πορείες των ζώων, σημειώνοντας ότι «όταν ήρθαμε να πάρουμε δείγμα στην Αττική, όπως κάναμε και στην Κόρινθο, αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε ακολουθώντας συγκεκριμένες ροές των ζώων και βλέποντας από τις αρχικές μολυσμένες μονάδες ποια ζώα έχουν μπει και ποια ζώα έχουν βγει».
Επίσης επισήμανε πως «κάθε φορά που έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μια μονάδα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων ή υγειονομική ταφή και στη συνέχεια απολύμανση της μονάδας και η καραντίνα της».
Σημειώνεται ότι μόλις χθες, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα απαγορεύτηκε η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.
Newsroom Agronewsbomb