Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Bezmialem Vakıf στην Κωνσταντινούπολη έκανε ένα σημαντικό βήμα στην έρευνα για τον COVID-19 , ανακαλύπτοντας ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της εισόδου του ιού SARS-CoV-2 στα ανθρώπινα κύτταρα. Η μελέτη επικεντρώθηκε στο πώς αυτό το φυσικό εκχύλισμα ρυθμίζει την έκφραση τριών βασικών ενζύμων που χρησιμοποιούνται από τον ιό για τη μόλυνση των κυττάρων: ACE-2, TMPRSS2 και φουρίνη.

SARS-CoV-2 και βασικά ένζυμα

Ο SARS-CoV-2, υπεύθυνος για την παγκόσμια πανδημία COVID-19, χαρακτηρίζεται από την ικανότητά του να μεταλλάσσεται, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Χωρίς να υπάρχει οριστική θεραπεία, οι επιστήμονες εξερευνούν νέους θεραπευτικούς παράγοντες που είναι προσβάσιμοι, ασφαλείς και αποτελεσματικοί. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ένζυμα ACE-2, TMPRSS2 και φουρίνη είναι απαραίτητα για την είσοδο του ιού στα κύτταρα και την έναρξη μόλυνσης, καθιστώντας τα βασικούς στόχους για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Τι το ιδιαίτερο έχει το εκχύλισμα φύλλων ελιάς;

Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς έχει προσελκύσει επιστημονικό ενδιαφέρον λόγω της θεραπευτικής του δυνατότητας σε διάφορες ασθένειες. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν την επίδρασή του στις πρωτεΐνες ACE-2, TMPRSS2 και φουρίνη, οι οποίες διευκολύνουν την είσοδο του SARS-CoV-2 στα ανθρώπινα κύτταρα. Η έρευνα έχει δείξει ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μειώνει την έκφραση αυτών των πρωτεϊνών με τρόπο δοσοεξαρτώμενο, δηλαδή όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση του εκχυλίσματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η αναστολή που παρατηρείται.

Η μελέτη εντόπισε ότι η συγκέντρωση 100 μg/ml εκχυλίσματος φύλλων ελιάς ήταν η πιο αποτελεσματική στη μείωση αυτών των πρωτεϊνών, υποδηλώνοντας ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην πρόληψη της ιογενούς μόλυνσης.

Featured Image

Μέθοδοι και κύρια αποτελέσματα

Για τη διεξαγωγή αυτής της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια προσέγγιση κυτταροκαλλιέργειας. Μέτρησαν τα επίπεδα της ελευρωπαΐνης, μιας δραστικής ένωσης που υπάρχει στο εκχύλισμα φύλλων ελιάς, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές όπως η υγρή χρωματογραφία (LC-HR-MS). Επιπλέον, αξιολόγησαν τη βιωσιμότητα των κυττάρων και την αντιοξειδωτική ικανότητα του εκχυλίσματος χρησιμοποιώντας φωτομετρικές και φωτομετρικές μεθόδους.

Το πιο αξιοσημείωτο εύρημα ήταν ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μείωσε σημαντικά τα επίπεδα των πρωτεϊνών ACE-2, TMPRSS2 και φουρίνης, τρεις από τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν πιο έντονο σε υψηλότερες δόσεις εκχυλίσματος φύλλων ελιάς, υποδηλώνοντας ότι αυτό το φυσικό εκχύλισμα θα μπορούσε να γίνει ένα συμπληρωματικό θεραπευτικό εργαλείο κατά του COVID-19.

Επόμενα βήματα
Παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή η μελέτη είναι μόνο η αρχή. Αν και το εκχύλισμα φύλλων ελιάς έδειξε μεγάλες δυνατότητες σε αυτό το πειραματικό μοντέλο, είναι ακόμα απαραίτητο να γίνουν περαιτέρω μελέτες σε κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του σε ένα περιβάλλον πιο κοντά στο πραγματικό.

Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και την ικανότητά του να μειώνει την έκφραση των ενζύμων εισόδου SARS-CoV-2, θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα πολύτιμο φυσικό συμπλήρωμα στην καταπολέμηση των μελλοντικών παραλλαγών του COVID-19. Αυτή η ανακάλυψη, αν και προκαταρκτική, προσφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική για τη χρήση φυσικών ενώσεων για την καταπολέμηση του ιού, ειδικά σε μια εποχή που η αναζήτηση θεραπευτικών εναλλακτικών λύσεων παραμένει κρίσιμη.

Πηγή: oleorevista.com, olivonews.it

Featured Image