Είδος προς εξαφάνιση η φθινοπωρινή φύτευση πατάτας
  • Post last modified:27/03/2025
  • Reading time:1 mins read
  • Post author:

Καμπανάκι για τις εισαγωγές πατάτας, το κόστος, τις αποζημιώσεις και τον καιρό.

Ο Διονύσης Μάλλιαρης, παραγωγός από την περιοχή των Λεχαινών με καλλιέργεια επιτραπέζιας, αλλά και βιομηχανικής πατάτας δήλωσε τα εξής: “το βασικό μας πρόβλημα ως κλάδος είναι οι εισαγωγές προϊόντων, κυρίως από τρίτες χώρες, οι οποίες έχουν αμφίβολη ποιότητα και ουσιαστικά δεν ξέρει κανείς καταναλωτής με τι έχουν παραχθεί και τι εν τέλει τρώει… Όλα λοιπόν εξαρτώνται ως προς την τιμή από τα αποθέματα που έχουν τέτοιου είδους χώρες. Εμάς τους Έλληνες παραγωγούς, όπου είναι να δώσουμε πατάτα, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τόσες και τόσες πιστοποιήσεις ποιότητας, ISO κ.λπ. Δεν είμαστε κατά των εισαγωγών. Αλλά καλούμε την κυβέρνηση να λειτουργεί με τους ίδιους όρους για τις εισαγόμενες και τις ντόπιες πατάτες. Για να μην είναι έρμαιο ο παραγωγός, των εισαγωγών…”

Απούλητες πατάτες 2024

Αποτέλεσμα των αθρόων εισαγωγών, λέει στη συνέχεια, ο κ. Μάλλιαρης, ότι είναι και το γεγονός ότι αρκετές πατάτες εσοδείας 2024 έχουν μείνει, αδιάθετες στις αποθήκες. “Δεν τραβάει το πράγμα ούτε με τον τουρισμό, όσο τρίτες χώρες έχουν αποθέματα και στέλνουν σωρηδόν προϊόν εδώ”, σημειώνει, ενώ προβλέπει ότι σε λίγο καιρό, οι φθινοπωρινές φυτεύσεις θα εκλείψουν στη χώρα μας. “Έχει γίνει πολύ δύσκολη η παραγωγή. Εκτός του ότι δεν υπάρχει κέρδος, είναι και οι καιρικές συνθήκες τέτοιες, που ειδικά στις φθινοπωρινές φυτεύσεις, κινδυνεύεις να σου κάνει μια νεροποντή και να σου ξεχώσει τις πατάτες. Και τις προηγούμενες ημέρες, κινδυνεύσαμε να έχουμε ζημιές από παγετό. Αν έπεφτε λίγο ακόμα η θερμοκρασία, δεν ξέρω πώς θα ήταν τα πράγματα. Γι’ αυτό σας λέω, ότι πάμε για εγκατάλειψη και δεν μας ακούει κανείς”, μας λέει.

“Σπάνια παίρνουμε αποζημιώσεις”

Ένα άλλο ζήτημα που θίγει ο κ. Μάλλιαρης είναι αυτό των αποζημιώσεων, για τις οποίες λέει ότι “τις περισσότερες φορές είμαστε εκτός. Πέρσι είχαμε ζημιές. Πληρώσαμε 43 ευρώ το στρέμμα. Δεν έχουμε πάρει αποζημίωση”.

Αγγελία

Στροφή στη βιομηχανική πατάτα

Ο κ. Μάλλιαρης έχει στραφεί την τελευταία διετία στην παραγωγή βιομηχανικής πατάτας, η οποία είναι συμβολαιακή, με εταιρείες από Ελλάδα και εξωτερικό. “Εδώ υπάρχει σίγουρη απορρόφηση, αλλά πρέπει το προϊόν να έχει και να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας… Εδώ έγκειται η δυσκολία. Κατά τα άλλα, υπάρχει ένα κέρδος. Σε περιπτώσεις ζημιών, υπάρχει και η πρόβλεψη για ανωτέρα βία. Οι πληρωμές γίνονται με την παράδοση. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα την εταιρεία, την πατάτα, την ποικιλία αυτής, την ποιότητα, την εποχή κ.λπ.”. Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο “αρκετοί παραγωγοί έχουν μεταφερθεί και στην φράουλα. Αλλά και εκεί μιλάμε για επιχείρηση πραγματική. Έχει απαιτήσεις. Δεν είναι απλή καλλιέργεια”.

Όπως μας λέει τέλος ο έμπειρος παραγωγός που κάνει εξαγωγή, συγκομιδή αναμένεται τώρα τον Απρίλιο.

Newsroom Agronewbomb