Στην τελική ευθεία για το Πάσχα, με τους κτηνοτρόφους να περιμένουν να “βουλώσουν τρύπες” από τα υπέρογκα κόστη παραγωγής.

“Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε για τις τιμές των αμνοεριφίων το Πάσχα. Ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως τα κόστη για εμάς τους κτηνοτρόφους είναι πολύ μεγάλα, οι επιδοτήσεις και οι πληρωμές δεν πάνε καλά και πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες μας”, λέει στο Agronewsbomb ο Θωμάς Στεριάτος, αιγοπροβατοτρόφος από το χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας.

Φέτος τα αρνιά αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά θα τσιμπήσουν ως προς την τιμή τους εκτιμά μιλώντας στο Agronewsbomb ο Γιώργος Τζουλιαδάκης, κτηνοτρόφος από το Ηράκλειο Κρήτης. Ο ίδιος σημειώνει τα εξής: “εδώ και ένα χρόνο περίπου τα αρνιά γάλακτος πιάνουν μια τιμή στα 6,70 με 7 ευρώ το κιλό, ενώ και τα πιο βαριά αρνιά έχουν ελάχιστη διαφορά τιμής, δηλαδή γύρω στα 50 λεπτά κάτω. Επάρκεια θα έχουμε το Πάσχα, καθώς γενικώς ο καταναλωτής έχει περιορίσει τις αγορές του, λόγω τιμής. Οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη περνάμε μια δύσκολη φάση καθώς οι τιμές για το γάλα το πρόβειο δεν ξεπερνούν τα 1,05 με 1,15 ευρώ το κιλό, ενώ την ίδια ώρα οι ζωοτροφές είναι στα ύψη. Μόνο στα μίγματα έχουν μειωθεί λίγο οι τιμές, αλλά στα τριφύλλια παραμένουν στα 65 με 70 λεπτά το κιλό. Ακόμα και τα άχυρα που στην πάνω Ελλάδα πωλούνται με 2-3 ευρώ η μπάλα, εδώ πληρώνονται με το κιλό, με τον παραγωγό να χάνει”.

“Δεν βοήθησε φέτος ο καιρός”

Σύμφωνα με το Γιώργο Τζουλιαδάκη αυτό που αποκαλούμε κλιματική κρίση, με την ξηρασία και την ανομβρία έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση του κόστους παραγωγής. “Ειδικά στο Ηράκλειο αλλά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης έχει ρίξει ελάχιστα νερά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα στον κτηνοτρόφο να βγάλει να βοσκήσει τα ζώα στο ύπαιθρο με καλή τροφή και να αναγκάζεται να πληρώνει τα πανάκριβα τριφύλλια”.

Με 40 λεπτά από την αποθήκη φεύγουν τα καλά τριφύλλια

Αυτή τη στιγμή καλά τριφύλλια σε αποθήκες δεν υπάρχουν αρκετά, λέει σε σχέση με τις ζωοτροφές ο παραγωγός Γιάννης Βάγκος από την περιοχή της Λιβαδειάς, ενώ σημειώνει πως ακόμα και τα χαμηλότερης ποιότητας, πιάνουν υψηλές τιμές. “Αν δεν έχουμε επάρκεια νερού φέτος στην περιοχή της Κωπαίδας, θεωρώ βέβαιο, πως θα υπάρξει εκ νέου πρόβλημα με την επάρκεια τριφυλλιού, άρα οι τιμές θα παραμείνουν πολύ ψηλά”, συμπληρώνει ο κ. Βάγκος.

Αρκετά τα νεόφυτα τριφύλλια στη Βοιωτία

Ο κ. Δημήτρης Σερακιώτης, έμπορος ζωοτροφών από το Κάστρο Βοιωτίας δήλωσε από την πλευρά του στο Agronewsbomb αναφορικά με τις ζωοτροφές: “τα τριφύλλια τα δεύτερα τα δίνουμε 18 λεπτά, ενώ τα πρώτης ποιότητας που είναι και ελάχιστα προς 35 με 38 λεπτά. Κάποιοι τα δίνουν σε τιμές έως και 40 με 47 λεπτά γιατί δεν υπάρχει επάρκεια. Ζήτηση τώρα έχει κυρίως από νησιά που υπάρχει και ξηρασία μεγάλη. Για τη νέα χρονιά πιστεύω θα είναι καλύτερα τα πράγματα γιατί έχουν μπει αρκετά νεόφυτα τριφύλλια. Υπάρχει όμως θέμα με τη επάρκεια νερού εδώ, οπότε δεν ξέρουμε πώς θα πάει ενώ έχουν μπει και πολλές βρώμες”.

Τσικνοπέμπτη: Σε τι τιμές κυμαίνεται το κρέας, στα 18 ευρώ/κιλό «πεταξε» το παϊδάκι

Ιδιαιτέρως τσουχτερή θα είναι φέτος η Τσικνοπέμπτη για χιλιάδες καταναλωτές καθώς οι τιμές στα κρατικά μέσα σε ένα χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 6%. Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και οι καταναλωτές που έχουν κάνει την έρευνα αγοράς για το κρέας που θα μπει στην ψησταριά, υπολογίζουν το κόστος.

Το τραπέζι προμηνύεται «αλμυρό», καθώς το κόστος για το αρνί και το κατσίκι ανέρχεται στα 14 ευρώ το κιλό, για το κοτόπουλο 4,5 ευρώ το κιλό, και το χοιρινό στα 5-10 ευρώ ανάλογα με το κομμάτι.

Featured Image

Πάντως, στα κρεοπωλεία οι παραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς οι τα νοικοκυριά προσπαθούν να κάνουν έναν προγραμματισμό του κόστους.

Πολλοί καταναλωτές, προσπαθώντας να ρίξουν το κόστος, προμηθεύτηκαν πολύ νωρίς τα απαραίτητα για το παραδοσιακό τραπέζι της Τσικνοπέμπτης.

Πόσο θα κοστίσει το κρέας στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης
2023 2024 (τιμή/κιλό)

Μπριζόλες χοιρινές 5,50 – 6€ 6,50 – 7€
Σουβλάκια 8 – 11€ 8,50 – 11,50€
Λουκάνικα 7 – 9,50€ 8 – 10€
Κοτόπουλο ολόκληρο 3 – 3,50€ 3,50€ – 5,50€
Μοσχαρίσιος κιμάς (εισαγ.) 7€ 8€
Μπιφτέκια μόσχου(έτοιμα) 8 – 11,50€ 9 – 12€
Εγχώριο κατσικάκι γάλακτος 10 – 11€ 11 – 13€
Εγχώριο αρνάκι γάλακτος 10 -11€ 11 – 13€
Παϊδάκια 14,50 – 15€ 15,50 – 16,90€.

Ο υπεύθυνος του κρεοπωλείου κ. Αντώνης Βαλτετσιώτης μίλησε για τις τιμές του κρέατος.

«Υπάρχει μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι. Το παϊδάκι είναι είδος πολυτέλειας αυτή τη στιγμή για τους πιο πολλούς. Είναι στα 17, 95 ευρώ το κιλό. Αυτό είναι το κοστολόγιό του. Από το αρνί δεν βγάζουμε καθαρό κέρδος. Συνήθως κόβουμε από εκεί, παίρνουμε κομμάτια από άλλο μέρος του σώματος», είπε χαρακτηριστικά.

Αρνί χεράκι: 11 ευρώ/κιλό

Αρνί μπούτι: 12 ευρώ/κιλό.

«Έχουμε αρκετές παραγγελίες και έρχονται πελάτες που μας ζητάνε σουβλάκια, κοκορέτσια κτλ. Μειωμένη η κίνηση δεν θα είναι αλλά έχει αλλάξει η δυναμική του καταναλωτή. Μπορεί να μην πάρει το παιδάκι το αρνίσιο αλλά μπορεί να πάρει παϊδάκια κοτόπουλου», συμπλήρωσε.

Ο νομικός εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ, Παναγιώτης Γεωργιάδης επεσήμανε πως το κρέας θα είναι αυξημένο αυτές τις μέρες, το ίδιο όμως θα συμβεί και με το σαρακοστιανό τραπέζι. «Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση αλλά αφορούν άλλες κατηγορίες προϊόντων», τόνισε.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image