Η εγκύκλιος 36/2024 του e-ΕΦΚΑ κοινοποιεί τις αλλαγές στην ασφαλιστική και συνταξιοδοτική νομοθεσία που επήλθαν με το άρθρο 114 του νόμου 5078/2023 και αφορούν την απασχόληση των συνταξιούχων.

Οι κύριες αλλαγές περιλαμβάνουν:

Συνταξιούχοι του πρώην Δημοσίου: Από 01/01/2024, θα δικαιούνται πλήρη κύρια και επικουρική σύνταξη ακόμα και αν εργάζονται.

Συνταξιούχοι που εργάζονται στη Γενική Κυβέρνηση: Η σύνταξή τους αναστέλλεται αν είναι κάτω των 62 ετών, ενώ οι αιρετοί που έχουν συμπληρώσει τα 62, λαμβάνουν τη σύνταξή τους χωρίς περιορισμό.

Κρατήσεις και πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ: Οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι υπόκεινται στις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ επιβάλλεται επιπλέον μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ.

Εξαιρέσεις από την καταβολή πόρου: Περιλαμβάνουν άτομα με ψυχική αναπηρία, πολύτεκνους, και άλλες ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων, όπως αυτοί που έχουν απολυθεί λόγω ανικανότητας.

Featured Image

Ασφάλιση συνταξιούχων σε αγροτικές δραστηριότητες: Αν το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 10.000€, δεν καταβάλλονται εισφορές και ο χρόνος απασχόλησης δεν προσμετράται για συνταξιοδοτικά οφέλη. Αυτό ισχύει και για τους αγρότες.

Προσαύξηση σύνταξης: Οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι μπορούν να αιτηθούν προσαύξηση στη σύνταξή τους μετά το πέρας της απασχόλησης.

Υποχρέωση δήλωσης απασχόλησης: Οι συνταξιούχοι πρέπει να δηλώνουν την εργασία τους στο e-ΕΦΚΑ. Η μη δήλωση επιφέρει κυρώσεις ίσες με 12 συντάξεις.

Η εγκύκλιος αναλύει επίσης τις διαδικασίες για την είσπραξη εισφορών από μη μισθωτούς και αγρότες συνταξιούχους.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image