“Στις 15-1-2025”, όπως επισημαίνει ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης “καταθέσαμε για ακόμη μία φορά επιστολή προς τον υπουργό Aγροτικής ανάπτυξης και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου δυστυχώς ούτε η επιστολή απαντήθηκε ούτε το πρόβλημα λύθηκε”.
“Με αφορμή λοιπόν της επίσκεψης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη στην Κομοτηνή ζητάμε κατά την παραμονή του στην περιοχή συνάντηση για να εκθέσουμε για ακόμη μια φορά το πρόβλημα και επιτέλους να βρεθεί μια λύση”, προσθέτει ο σύλλογος.
Αναλυτικά η ανοικτή επιστολή:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Με αφορμή την παράλογη- όσον αφορά τον χρόνο και τη διάρκεια τής απαγόρευσης διακίνησης ζωοτροφών- απόφαση που λήφθηκε και αφορά την περιοχή μας, σας δηλώνουμε την καθολική αγανάκτηση των αγροτών της περιοχής μας. Για πολλοστή φορά ως ακρίτες παραγωγοί που δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά στα σύνορα της χώρας μας, αλλά και της ευρωπαϊκής ένωσης, καλούμαστε να πληρώσουμε το οικονομικό και ψυχολογικό τίμημα μιας ιστορίας που επαναλαμβάνεται επί χρόνια και για την οποία δε φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη.
Έτσι, λοιπόν, για ακόμη μια φορά αναγκαστήκαμε να υποστούμε μέτρα γενικής καραντίνας στη διακίνηση των ζωοτροφών και των δεμάτων μηδικής. Αποτέλεσμα των μέτρων αυτών ήταν να μείνουν εγκλωβισμένες μεγάλες ποσότητες μηδικής (τριφυλλιού).
Ως κράτος μας αποδίδετε την ιδιότητα των επιχειρήσεων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Επιχειρήσεις τις οποίες εδώ και πέντε μήνες μας επιβάλλατε να τις έχουμε κλειστές!
Είναι πολύ άσχημο το συναίσθημα να αγωνίζεσαι υπό δύσκολες και αντίξοες συνθήκες για να καλλιεργήσεις και να παράξεις προϊόν και εντέλει, να εξαναγκάζεσαι να παρακολουθείς την παραγωγή σου να στοιβάζεται απούλητη εντός ή εκτός αποθηκών και να υποβαθμίζεται η ποιότητα και η τιμή της. Ως οργανωμένο κράτος αναρωτηθήκατε, άραγε, σε ποια οικονομική και ψυχολογική κατάσταση βρισκόμαστε οι παραγωγοί;
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι τεράστιες αυτές ποσότητες μηδικής που συλλέγονται αποτελούν για τους παραγωγούς ένα βασικό και για πολλούς το μοναδικό βιοποριστικό τους εισόδημα.
Τα ευκόλως αποφασιζόμενα, γενικευμένα μέτρα καταστολής της ευλογιάς των προβάτων που επιλέξατε να επιβάλλετε δεν είναι αποτελεσματικά και δημιουργούν τεράστια οικονομικά και πρακτικά προβλήματα, τόσο στην αγροτική παραγωγή, όσο και στην αγροτική οικονομία της περιοχής. Για ποιο λόγο, λοιπόν, μπαίνουνε σε διαδικασία καραντίνας δέματα μηδικής, τα οποία έχουν παραχθεί από τον Απρίλιο του 2024 μέχρι τον Αύγουστο του 2024, τα οποία έχουν ήδη κατά το παρελθόν και πριν την εμφάνιση της νόσου, συλλεχθεί και αποθηκευτεί σε εγκαταστάσεις παραγωγών-αγροτών, οι οποίοι, μάλιστα, έχουν δραστηριότητα μόνο στη φυτική παραγωγή (δεν συνορεύουν με κτηνοτροφικές μονάδες ούτε με βοσκότοπους).
Επιπρόσθετα δε, τα δέματα τριφυλλιού είναι συλλεγμένα και αποθηκευμένα πέραν των έξι μηνών που έχει διάρκεια ζωής στο περιβάλλον ο ιός!
Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να διατυπώσουμε το μεγαλύτερο ερώτημα που απασχολεί όλους μας, με δεδομένο ότι έχουμε διανύσει ήδη πέντε και πλέον μήνες απαγόρευσης διακίνησης των προϊόντων μας: Πότε και υπό ποιες συνθήκες θα επιτρέψετε την ελεύθερη διακίνηση των δεμάτων τριφυλλιού; (Στο σημείο αυτό να σας υπενθυμίσουμε ότι από τον Απρίλιο ξεκινάει η νέα καλλιεργητική χρονιά).
Κι εντέλει, ποια μέριμνα θα λάβετε ως κράτος για το πώς θα βιοπορισθούν όλοι αυτοί οι παραγωγοί και οι οικογένειές τους και για το πώς θα ανταπεξέλθουν στα έξοδα μιας πολύ δύσκολης παραγωγικά χρονιάς.
Σας δηλώνουμε ότι επιθυμούμε και απαιτούμε την ελεύθερη διακίνηση των παραγόμενων προϊόντων μας. Εάν δεν μπορείτε να το εξασφαλίσετε αυτό, εμείς, ως παραγωγοί, δε φέρουμε καμία ευθύνη. Είστε υπεύθυνοι να βρείτε τρόπο για την άμεση αποζημίωση των παραγόμενων προϊόντων.
Η ιστορία αυτή του εμπαιγμού και της αδιαφορίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Γιατί καταδικάζονται οικονομικά άνθρωποι που επέλεξαν να παράγουν στον ακριτικό κι άκρως ευαίσθητο τόπο του Έβρου, την εσχατιά της Ελλάδας!
Παρακαλούμε για την άμεση θετική ή αρνητική απάντηση του υπουργείου στο πρόβλημα μας.
Newsroom Agronewsbomb